Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére

Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére

Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.07.13.
Szerző: doktorGO
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.

Aki eddig diétázott, ebben a szezonban se csábuljon el, mert a tünetei visszatérhetnek – hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz. A melegben jóleső hűs limonádé, vagy jegeskávé, bizonyos zöldségek és kedvelt salátaöntetek, például a balzsamecet is kerülendő. Nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek, a friss padlizsán és spenót is sajnos tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél, milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztamin intoleranciás tünetek megjelenésével jár.

Mit tehetünk, ha mégis elcsábulunk?

Ha nem tudjuk másként megoldani, alkalmanként – például utazások során vagy étteremben - a diétát kiegészíthetjük étkezés előtt DAO-enzim szedésével, így meg tudjuk előzni a panaszok kialakulását. A nyári időszakban azonban sok esetben a legfőbb problémát nem is az alapanyagok jelentik, hanem a frissesség és az elkészítés módja.

Hogyan készítsük az ételeket?

Ha a szabadban grillezünk, ügyeljünk arra, hogy a friss alapanyagokat, megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin. A rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, szárított és füstölt húsféléket magas hisztamin tartalmuk miatt okozhatnak panaszokat. A chili, a ketchup, bolti fűszerkeverékek nem ajánlottak a diétában, helyette natúr fűszereket használjunk ízesítésre.

Mire figyeljünk az úti patikával kapcsolatban?

Hisztamin intoleranciásként kellemetlen meglepetésként érhet, ha a nyaralás alatt fájdalomcsillapítót kell szednünk, ennek hatására ugyanis tüneteink jelentkezhetnek. A DAO enzim működését gátolhatják az antibiotikumok is, de a vérnyomáscsökkentők, reuma elleni szerek, nyugtatók és szívgyógyszerek is okozhatnak erősödő tüneteket. Ilyen esetben érdemes gasztroenterológussal konzultálni arról, hogy miként csökkenthetjük a panaszokat, illetve a gyógyszert felíró orvossal annak esetleges cseréjéről.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.07.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a hisztamin intolerancia témában?
Hasznos lehet
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül ...
Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről, és ezá ...
Állatorvosként nap, mint nap szembesülünk a szív- és bőrférgességel, s a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egyes helyeken majdnem minden harmadik kutya fertőzött a betegséggel. Na ...
A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a szürkésfehér, tapadós lepedék kialakulása, amely általában egy hét alatt leválik, de olykor a mandulákon is túlterjed.