
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni

1. Csökkentheti a gyulladást
Kutatások kimutatták, hogy a cseresznye fogyasztása jelentősen csökkentheti a véráramban található C-reaktív protein (CRP) nevű gyulladásos marker szintjét. Ennek a fehérjének - amelyet a máj természetes módon termel - a szintje megnő, amikor a szervezet gyulladást tapasztal. Ez kulcsfontosságú lehet a krónikus egészségügyi állapotok, például a rák vagy a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, amelyek a hosszú távú gyulladással hozhatók összefüggésbe.
2. Segíti a testmozgás utáni regenerálódást
Kutatások kimutatták, hogy a cseresznyelé fogyasztása testmozgás után csökkentheti az izomfájdalmat és az izomlázat, valamint elősegítheti a regenerálódást a sportolóknál. Más kutatások kimutatták, hogy a félmaraton futása előtt naponta fogyasztott por állagú cseresznyekészítmény gyorsabb futást eredményezett, és az esemény után kevesebb izomlázat.
3. Javíthatja az alvást
A cseresznye gazdag melatoninban, egy természetes vegyületben, amely segít szabályozni a cirkadián ritmust (a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát). A cseresznyelé lefekvés előtti fogyasztása növelheti a melatoninszintet, javítva az alvás minőségét és időtartamát. További kutatásokra azonban szükség van.
4. Védi a szív egészségét
A cseresznye antioxidánsai és rostjai kulcsfontosságúak a normál koleszterinszint és a szív egészségére vonatkozó egyéb vérmarkerek fenntartásához. Alacsony nátriumtartalmú gyümölcsként a cseresznye káliumtartalma elősegítheti az egészséges vérnyomást, és csökkenthetheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
5. Támogatja a testsúlyszabályozást
Mivel a cseresznye alacsony kalória- és cukortartalmú, ugyanakkor magas rosttartalmú, ideális nassolnivaló azok számára, akiknek a fogyás a cél. A cseresznyének alacsony a glikémiás indexű rost- és antocianintartalma, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, hozzájárulva az általános testsúlyszabályozáshoz.
6. Növelheti a C-vitamin szintet
Egy csésze édes, nyers, mag nélküli cseresznye körülbelül 10,8 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 11%-a. A cseresznye jót tesz a bőrnek, és a C-vitamin segíti a szervezetet a következőkben:
- Kollagént termel
- Védi a napsugárzás okozta károsodástól
- Csökkenti a bőr hiperpigmentációját
7. Csökkentheti a koleszterinszintet
Egy tanulmány kimutatta, hogy a cseresznyelé fogyasztása összefügghet az alacsonyabb összkoleszterinszinttel. Más kutatások szerint a cseresznyelé segíthet csökkenteni a vérnyomást és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet.
8. Csillapítja az ízületi fájdalmat és a köszvényt
A köszvény egy ízületi gyulladásfajta, akkor fordul elő, amikor a húgysav felhalmozódik a szervezetben, és ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A kezdeti kutatások azt sugallják, hogy a cseresznye segíthet csökkenteni a húgysavszintet potenciálisan antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeinek köszönhetően. Egy másik kutatási áttekintés szerint a cseresznyefogyasztás mindössze két nap alatt 35%-kal csökkentette a köszvényhez kapcsolódó ízületi fájdalmat.
9. Támogatja a vércukorszintet
A magas rost- és antocianin-tartalmú (antioxidáns) ételek, mint például a cseresznye fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb vércukorszinttel a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Ne feledje, hogy minden glikémiás indexű étel továbbra is vércukorszint-emelkedést okozhat, és hogy a szénhidrátokat tartalmazó ételek, mint például a cseresznye továbbra is befolyásolhatják a vércukorszintet, különösen a cukorbetegeknél.
10. Javíthatja az agy egészségét
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a cseresznye javíthatja a kognitív teljesítményt, valamint a fáradtság és az éberség érzékelését. Régebbi kutatások azt is sugallják, hogy a cseresznyében található antioxidánsok védik az agy egészségét, és javíthatják a memóriát az idősebb felnőtteknél.





