10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni

10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni

10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2025.07.31.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség – ráadásul könnyen beilleszthető az étrendbe.

1. Csökkentheti a gyulladást

Kutatások kimutatták, hogy a cseresznye fogyasztása jelentősen csökkentheti a véráramban található C-reaktív protein (CRP) nevű gyulladásos marker szintjét. Ennek a fehérjének - amelyet a máj természetes módon termel - a szintje megnő, amikor a szervezet gyulladást tapasztal. Ez kulcsfontosságú lehet a krónikus egészségügyi állapotok, például a rák vagy a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, amelyek a hosszú távú gyulladással hozhatók összefüggésbe.

2. Segíti a testmozgás utáni regenerálódást

Kutatások kimutatták, hogy a cseresznyelé fogyasztása testmozgás után csökkentheti az izomfájdalmat és az izomlázat, valamint elősegítheti a regenerálódást a sportolóknál. Más kutatások kimutatták, hogy a félmaraton futása előtt naponta fogyasztott por állagú cseresznyekészítmény gyorsabb futást eredményezett, és az esemény után kevesebb izomlázat.

3. Javíthatja az alvást

A cseresznye gazdag melatoninban, egy természetes vegyületben, amely segít szabályozni a cirkadián ritmust (a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát). A cseresznyelé lefekvés előtti fogyasztása növelheti a melatoninszintet, javítva az alvás minőségét és időtartamát. További kutatásokra azonban szükség van.

4. Védi a szív egészségét

A cseresznye antioxidánsai és rostjai kulcsfontosságúak a normál koleszterinszint és a szív egészségére vonatkozó egyéb vérmarkerek fenntartásához. Alacsony nátriumtartalmú gyümölcsként a cseresznye káliumtartalma elősegítheti az egészséges vérnyomást, és csökkenthetheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

5. Támogatja a testsúlyszabályozást

Mivel a cseresznye alacsony kalória- és cukortartalmú, ugyanakkor magas rosttartalmú, ideális nassolnivaló azok számára, akiknek a fogyás a cél. A cseresznyének alacsony a glikémiás indexű rost- és antocianintartalma, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, hozzájárulva az általános testsúlyszabályozáshoz.

6. Növelheti a C-vitamin szintet

Egy csésze édes, nyers, mag nélküli cseresznye körülbelül 10,8 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 11%-a. A cseresznye jót tesz a bőrnek, és a C-vitamin segíti a szervezetet a következőkben:

  • Kollagént termel
  • Védi a napsugárzás okozta károsodástól
  • Csökkenti a bőr hiperpigmentációját

7. Csökkentheti a koleszterinszintet

Egy tanulmány kimutatta, hogy a cseresznyelé fogyasztása összefügghet az alacsonyabb összkoleszterinszinttel. Más kutatások szerint a cseresznyelé segíthet csökkenteni a vérnyomást és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet.

8. Csillapítja az ízületi fájdalmat és a köszvényt

A köszvény egy ízületi gyulladásfajta, akkor fordul elő, amikor a húgysav felhalmozódik a szervezetben, és ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A kezdeti kutatások azt sugallják, hogy a cseresznye segíthet csökkenteni a húgysavszintet potenciálisan antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeinek köszönhetően. Egy másik kutatási áttekintés szerint a cseresznyefogyasztás mindössze két nap alatt 35%-kal csökkentette a köszvényhez kapcsolódó ízületi fájdalmat.

9. Támogatja a vércukorszintet

A magas rost- és antocianin-tartalmú (antioxidáns) ételek, mint például a cseresznye fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb vércukorszinttel a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Ne feledje, hogy minden glikémiás indexű étel továbbra is vércukorszint-emelkedést okozhat, és hogy a szénhidrátokat tartalmazó ételek, mint például a cseresznye továbbra is befolyásolhatják a vércukorszintet, különösen a cukorbetegeknél.

10. Javíthatja az agy egészségét

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a cseresznye javíthatja a kognitív teljesítményt, valamint a fáradtság és az éberség érzékelését. Régebbi kutatások azt is sugallják, hogy a cseresznyében található antioxidánsok védik az agy egészségét, és javíthatják a memóriát az idősebb felnőtteknél.

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2025.07.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.
Hogyan fogyassza a brokkolit a maximális egészségügyi előnyök kihasználásáért?
Ha olyan módszereket keres, amelyekkel táplálóbbá teheti étrendjét, a brokkolit nem érdemes kihagyni. Ez a tápanyagban gazdag zöldség esszenciális vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása...