Demencia - Mire figyeljünk télen?

Demencia - Mire figyeljünk télen?

Demencia - Mire figyeljünk télen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ahogy egyre hűvösebbé válnak a nappalok és éjszakák, úgy kell egyre nagyobb figyelmet fordítanunk a környezetünkben élő idősek jóllétére. A tél ugyanis számos veszélyforrást rejthet magában, ezért nem árt ezekre előre felkészülni és segíteni szeretteinket biztonságban átvészelni az évszakot.

A kihűlés veszélye 

A hideg idővel járó kockázatok java része megelőzhető azzal, ha melegen tartjuk a szervezetünket. A nyugdíjasok számára ugyanakkor a tél anyagilag rendkívül megterhelő lehet, ezért jó megoldásnak tűnhet számukra, hogy nem kapcsolják be a fűtést. Pedig a kihűlése veszélye még akkor is fennáll, ha otthonunkban 15-18 fok van.

Ha közel lakunk idős rokonunkhoz, érdemes néha beugrani hozzájuk ellenőrizni, hogy működik a fűtésük és tudják, hogyan kell bekapcsolni. Ha távol élünk szerettünktől, a legjobb, ha megbízunk házi ápolót, hogy látogassa idős hozzátartozónkat (akárcsak napi egy teázás erejéig) és egyúttal ellenőrizze a fűtést is.

Pszichés nehézségek

 A téli időszak sok idős számára azért is különösképpen megterhelő, mert sokan ilyenkor magányosabbak és lehangoltabbak lehetnek. Fontos, hogy állandóan ösztönözzük szerettüket arra, hogy maradjon aktív és járjon el naponta egy rövid sétára vagy menjen ki a kertbe egy kicsit. Ha közel élünk hozzá, vigyük el ebédelni vagy vásárolni. A házi ápolót is megkérhetjük arra, hogy segítsen ezekben a feladatokban.

Autózás télen

 Ha az idős szerettünk még vezet, mindenképp ellenőriztessük az autója állapotát még a havazás beállta előtt. A rossz időjárási viszonyok a vezetést is megnehezítik, ezért különösen fontos a jó állapotú autó.

Beszéljünk hozzátartozónkkal arról is, hogy magabiztosan vezet-e ilyen körülmények között és ha lehetőségünk van rá, ajánljunk fel alternatív közlekedési lehetőséget számukra. Segíthetjük például pénzügyileg őket, hogy taxizzanak vagy mi magunk hozhatjuk-vihetjük őket autóval.

Téli biztonsági lista

Akár együtt élünk idős hozzátartozónkkal, akár távolról támogatjuk, a következő lista jól jöhet abban, hogy biztosak lehessünk benne, hogy mindent megtettünk a biztonságuk érdekében a téli időszakban:

 • A nappaliban legyen 21, míg a hálószobában 18 fok.
 • Minden napra biztosítsunk meleg, tápláló ételeket.
 • Győződjünk meg róla, hogy van otthon elegendő pléd és meleg ruha.
 • Ugorjunk be naponta vagy kérjünk meg valakit rá, hogy ellenőrizze a lakásban a hőmérsékletet.
 • Érdeklődjük meg, hogy van-e elérhető szociális támogatás a fűtés költségeire.
 • Szerezzünk be csúszásmentes talpú, a bokát stabilan tartó cipőt vagy bakancsot szerettünknek.
 • Szórjunk homokot a járdára, autófelhajtóra.
 • Ellenőriztessük, hogy az autó jó állapotban van-e.
 • A lépcsők és problémásabb kinti részek mellé szereljünk kapaszkodót.
 • Töltsünk időt szerettünkkel személyesen vagy telefonon minden nap.
 • Biztassuk idős hozzátartozónkat, hogy maradjon aktív és ápolja szociális kapcsolatait.

Forrás: felejtek.hu

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a kardiogén demencia?
Míg a demenciát általában agyi betegségnek tekintik, egy tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség növelheti a kognitív problémák kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a klinikai vizsgálatok...
Alkoholos demencia
A krónikus alkoholfogyasztás memória- és viselkedésbeli változásokat okozhat, amelyeket gyakran alkoholos demenciának neveznek. Az alkoholos demenciának számos tényezője és típusa van, beleértve a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?