Bulimia

Bulimia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?

Mit is értünk a bulimia alatt?

A bulimia nervosa diagnózisa a rendszeres faláson és a túlevés hatásait „visszavonó” kompenzációs magatartáson alapul. A falás azt jelenti, hogy szokatlanul nagy mennyiséget eszik az érintett, mely nem kapcsolódik az éhségérzethez, miközben elveszíti a kontrollt az evés felett.

Milyen kompenzációs formák léteznek?

A kompenzáló viselkedés leggyakoribb formája a hányás. A bulimia nervosa-ban szenvedő személy nagy mennyiségű ételt eszik, majd utána hánytat, hashajtókkal, vízhajtókkal vagy beöntéssel kompenzálhatja azt. Úgyszintén ellensúlyozhatja a falásrohamokat böjtöléssel vagy túlzott testmozgással.

Milyen tünetei lehetnek a bulimiának?

A bulimia nervosa fizikai, érzelmi vagy viselkedésbeli jeleket mutat, melyek a következőek lehetnek:

 • “törött” erek az arcon vagy a szemekben,
 • hideg érzése,
 • kiszáradás,
 • fogszuvasodás (a rendszeres hányás miatt a gyomorsav roncsolhatja a fogzománcot),
 • túlzott testmozgás,
 • a mosdó használata közvetlenül az evés után,
 • kényelmetlen érzés másokkal együtt enni,
 • az érintett gyakran használ szájvizet, mentát vagy rágógumit,
 • túlzottan aggódik a testképe és a súlya miatt.

Miért fontos a bulimia kezelése?

A kezeletlen bulimia súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, és életveszélyessé válhat. Károsíthatja az egész szervezetet, és olyan hatásokat okozhat, mint:

 • Szív- és érrendszeri: szabálytalan szívverés (aritmia), alacsony vérnyomás, szívelégtelenség.
 • Emésztőrendszer: nyelőcsőkárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás, székrekedés és bélelzáródás, alacsony vércukorszint.
 • Endokrin: vérszegénység, menstruációs zavarok, csontvesztés, inzulinrezisztencia (ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet), veseelégtelenség.
 • Neurológiai: fókusz- és koncentrálási problémák, görcsrohamok, alvászavarok és alvási apnoe, stroke.

Forrás: The 8 Types of Eating Disorders, Fordította: Szegő Miklós, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta

Útmutató

 • A bulimia nervosa-ban szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik, ezért kompenzálásként hánytatják és/vagy hashajtják magukat. 
 • A betegség során fizikai, érzelmi vagy viselkedésbeli tüneteket figyelhetünk meg, melyek megjelenése esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.
 • A bulimia kezeletlenül hagyva súlyos szív-, érrendszeri, neurológiai, emésztőrendszeri és endokrinológiai szövődményeket okozhat.
Bulimia - Részletesen a témáról
Anorexia vagy bulimia?
Egyre hangsúlyosabbá válnak a klasszikus evészavarok: az anorexia és a bulimia. Ezek javarészt rejtett problémák maradnak, ugyanis az érintettek viszonylag ritkán fordulnak orvoshoz. De mi különbség a kettő között?
Túlevés vagy falási roham?
Mindenkivel előfordult már, hogy egy családi vacsorán túl sokat evett és megfájdult ettől a hasa. Az alkalmi túlevés azonban nem egyenlő a falási rohammal. Hogyan tudjuk megkülönböztetni, melyikről lehet szó?
Melyek az intuitív étkezés általános szabályai?
Az Intuitív Étkezés nem egy diéta, hanem egy tudományos bizonyítékokon alapuló, együttérző, öngondoskodó étkezési keretrendszer: ösztöneink, érzelmeink és gondolataink dinamikus összjátéka. Milyen általános szabályai vannak?
Ajánlott vizsgálat
Bővebben
Bővebben
Hasznos lehet
A szülés utáni depresszió
A szülés utáni depresszió a major depressziós rendellenesség, más néven klinikai depresszió egyik altípusa, amely a szülés utáni időszakban jelentkezik, 9 nő közül csaknem egyet érint.
Hogyan lehet megelőzni a gyomorinfluenzát?
A gyomorinfluenza, más néven norovírus fertőzés egy fertőző betegség, amely életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet. A fertőző betegség gyakran olyan területeken üti fel a fejét, ahol az emberek...
Mit kell tudni a higanymérgezésről?
A higany egy nehézfém, amely a természetben, de kis dózisban számos háztartási termékben is megtalálható. Higanymérgezés akkor fordulhat elő, ha valaki túl sok higannyal érintkezik vagy esetleg...
Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?
A rheumatoid arthritis egy krónikus autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A mozgásszervi betegség továbbá fogászati problémákhoz is vezethet.