Hogyan táplálkozzunk COVID idején?
Hogyan táplálkozzunk COVID idején?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.06.
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. Hogyan táplálkozzunk ebben az időszakban? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz.
Erről olvashatsz a cikkben
A gyengeség,étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.
Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
- rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
- együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
- részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval vagy cottage cheese-zel töltött héjában sült burgonya
- dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
- fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
- súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz
Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
- nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
- az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
- a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni
- ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel
- fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
- kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
- szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása
Tanácsok fáradtság esetén
- a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében
- hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre
- ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket vagy rendeljünk házhoz
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Megjelenés dátuma: 2022.06.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Újabb COVID-variáns terjed Európában. Íme, amit tudni kell róla
A COVID-19 új változata, a XEC rohamosan terjed Európában. A Glasgow-i Egyetem kutatói szerint a XEC globálisan domináns variánssá válhat a következő néhány hónapban.
Előfordulhat, hogy ezek a tünetek is a Covid jelei
A járvány első éveiben a gyakori tünetek közé tartozott a torokfájás, az íz- és szaglás elvesztése és a láz. Ahogy egyre több alvariáns jelent meg, néhány kevésbé nyilvánvaló tünet is egyre inkább...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?