Ne dobja ki a lazacbőrt – sokkal táplálóbb, mint gondolná

Ne dobja ki a lazacbőrt – sokkal táplálóbb, mint gondolná

Ne dobja ki a lazacbőrt – sokkal táplálóbb, mint gondolná

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2025.10.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Érdemes lehet átgondolni a bőr eltávolítását a lazacról főzés vagy tálalás előtt. A lazac bőre biztonságosan fogyasztható, ízt, textúrát és esszenciális tápanyagokat adhat az ételhez, valamint potenciális egészségügyi előnyökkel is járhat.

1. Jó fehérjeforrás

A lazacbőr jó fehérjeforrás. Egy 15 grammos (fél unciás) ropogós lazacbőr falatka 10 gramm fehérjét tartalmaz. Ez a hozzáadott fehérje segíthet a szövetek regenerálódásában és az izomtömeg növelésében.

2. Jó omega-3 zsírsav- és egészséges zsírforrás

A lazacbőr jó többszörösen telítetlen zsírforrás (különösen omega-3 zsírsavak), bár a pontos mennyiség a lazac típusától függően változik. Egy fél uncia szárított lazacbőr körülbelül 55 milligramm (mg) koleszterint és 2 g telített zsírt is tartalmazhat. A zsírok elősegítik a jóllakottságot és az energiát, míg a koleszterin támogatja a sejtek egészségét.

3. Szénhidrátmentes

A sima lazacbőr nem tartalmaz szénhidrátokat, így nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. Potenciálisan alkalmas alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők számára. A gyártók azonban szénhidrátokat adhatnak a lazacbőrhöz az ízprofil megváltoztatása érdekében. Feltétlenül olvassa el a címkét.

4. Elősegíti a csontok és ízületek egészségét

A lazacbőr fehérje-, D-vitamin- és omega-3 zsírsavtartalma javíthatja a csontok és ízületek egészségét. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, ami létfontosságú a csontok egészségének támogatásához.

5. Csökkentheti a rák kockázatát

A lazacbőrben található omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos típusú rákok kockázatát azáltal, hogy csökkentik a gyulladást és támogatják a sejtek egészségét.

6. Támogatja a kognitív egészséget

Az omega-3 zsírsavak összefüggésben állnak az Alzheimer-kór és más kognitív állapotok kockázatának csökkenésével, ami potenciálisan hozzájárulhat az agyműködés fokozásához.

7. Támogatja a szem egészségét

Az omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szem egészségéhez, és potenciálisan csökkenthetik az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázatát, amely az idősebb felnőttek látásvesztésének egyik vezető oka.

8. Támogathatja a bélrendszer egészségét

Bár további kutatásokra van szükség, a lazacbőrben található tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak, pozitívan befolyásolhatják a bélrendszer egészségét. Segíthetnek fenntartani az egészséges bélmikrobiomot, csökkenthetik a gyulladást és támogathatják az emésztést.

9. Támogatja a szív egészségét

A lazacbőrben és -húsban található omega-3 zsírsavak számos ismert egészségügyi előnnyel rendelkeznek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését.

10. Támogatja a bőr és a haj egészségét

A lazacbőrfehérje, az omega-3 zsírsavak, az antioxidánsok és más tápanyagok pozitívan befolyásolhatják a bőr és a haj egészségét. Az omega-3 zsírsavak segítenek fenntartani a bőr rugalmasságát, hidratáltságát és általános megjelenését, míg a hajnak és a bőrnek fehérjére van szüksége a növekedéshez és a karbantartáshoz.

11. Támogathatja a sebgyógyulást

Egy tanulmány kimutatta, hogy a lazacbőrben található omega-3 zsírsavak támogathatják a sebgyógyulást. Egy állatkísérlet szerint a lazac zselatin javította a sejtek működését és a sebgyógyulást egy diabéteszes állatmodellben. A kutatók úgy vélik, hogy ezek az előnyök a lazacból származó zselatinból, omega-3 zsírsavakból és antioxidánsokból származnak. További emberi kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez.

12. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz

A lazac bőrének mikrotápanyag-tartalma nincs megállapítva. A lazac általában véve jó B6- és B12-vitamin, D-vitamin, szelén, kálium és niacin forrás; ezek közül a tápanyagok közül néhány megtalálható a bőrben. A mennyiség azonban változhat a lazac típusától és attól függően, hogy tenyésztett vagy vadon élő.

Milyen mellékhatások és kockázatok lehetnek?

A lazacbőr a legtöbb ember számára biztonságos. Azonban a következőket nem árt figyelembe venni:

Allergiák és érzékenységek: Bárkinek, aki halallergiás, kerülnie kell a lazacbőrt, mivel az enyhétől a súlyosabbig terjedő allergiás reakciókat válthat ki, például anafilaxiát.

Lehetséges szennyező anyagok: A lazacot alacsony higanytartalma miatt az egyik legjobb halnak tartják. Azonban más halakhoz hasonlóan a lazac is ki van téve a potenciális környezeti szennyező anyagoknak, mint például a dioxinok, PCB-k, mikroműanyagok és gyógyszerek, mind a tenyésztett, mind a vadon fogott lazac esetében.

A lazacbőr fogyasztása tehát általában biztonságosnak tekinthető, ha nem allergiás a halra. A terhes nők és a gyermekek dönthetnek úgy, hogy korlátozzák a bőr fogyasztását, hogy minimalizálják a lehetséges környezeti toxinoknak való kitettséget.

Az amerikaiak táplálkozási irányelvei (DGA) heti két-három adag hal fogyasztását javasolják azoknak, akik nem allergiásak a halra. A lazac, beleértve a bőrét is, az alacsony higanytartalma miatt a legjobb választás. A jelenlegi kutatások szerint a lazac heti fogyasztása biztonságos.

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2025.10.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.