12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában

12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában

12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2025.07.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más élelmiszerek azonban még több rostot tartalmazhatnak, mint a zabkása. Íme, mit érdemes még fogyasztania.

A napi rostbevitel túl gyors növelése kellemetlen tünetekhez, például puffadáshoz, hasi görcsökhöz és gázképződéshez vezethet, ezért óvatosan növelje a rostbevitelt.

Borsó

  • Rost: 8,2 g
  • Adag: 1/2 csésze főtt

A borsó hasonló a lencséhez, gyakran használják levesekben és főzelékekben. A borsó tele van rosttal.

Lencse

  • Rost: 7,8 g
  • Adag: 1/2 csésze főtt

A lencse a hüvelyesek családjába tartozik. A hüvelyesek rostban gazdag növények, beleértve a lencsét, a borsót és a babot. A lencse kiadós, és levesekhez, pörköltekhez és pirított ételekhez is adhatjuk. Érdemes a hét elején egy nagyobb adagot készíteni belőle, hogy napokig egészséges ebédet biztosítsunk magunknak.

Füge

  • Rost: 7,3 g
  • Adag: 1/2 csésze

A füge cserjéken növő gyümölcs. Frissen, szárítva vagy főzve is fogyasztható. Magas rosttartalmának köszönhetően a kutatások azt mutatják, hogy a füge étrendbe való felvétele csökkentheti a székrekedés, a puffadás és a hasi diszkomfort kockázatát.

Limabab

  • Rost: 13,2 g
  • Adag: 1 csésze főtt

A limabab (más néven vajbab) a hüvelyesek családjába tartozik. Tele van rosttal és más esszenciális tápanyagokkal. A főtt limabab krémes állagú és enyhén édes ízű. Adjon limababot kedvenc leveseihez, főzelékeihez vagy köreteihez, hogy növelje étele rosttartalmát és egészségügyi előnyeit.

Csicseriborsó

  • Rost: 6,3 g
  • Adag: 1/2 csésze

A csicseriborsó (más néven garbanzo bab) a hüvelyesek családjának egy másik ízletes tagja. Ez a növényi alapú fehérje gazdag rostban, folsavban, vasban és sok másban. A csicseriborsó sokoldalú. Fogyaszthatja főzve, pépesítve vagy pirítva. Készítsen házi hummuszt, hogy élvezhesse egészségügyi előnyeit egy krémes mártogatósban. Vagy próbálja ki a csicseriborsó pirítását ropogós délutáni nassolnivalóként.

Aszalt szilva

  • Rost: 6,2 g
  • Adag: 1/2 csésze

Az aszalt szilva is sok rostot tartalmaz, és emésztést segítő előnyeiről is ismert. Az aszalt szilva oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, ami segít javítani az emésztőrendszer egészségét és megelőzni a székrekedést. Kutatások kimutatták, hogy napi 2 uncia aszalt szilvalé fogyasztása segíthet enyhíteni a székrekedés tüneteit.

Pattogatott kukorica

  • Rost: 5,8 g
  • Adag: 3 csésze pattogatott kukorica

Próbálja meg növelni a napi rostbevitelt egy szórakoztató nassolnivalóval, például pattogatott kukoricával. A pattogatott kukorica is nagy mennyiségű rostot tartalmaz, és nagyon alacsony a zsír- és kalóriatartalma. 

Vörösbab

  • Rost: 5,7 g
  • Adag: 1/2 csésze főtt

A vörösbab egy kiadós, ízletes hüvelyes, amely rostot és fehérjét tartalmaz. Segít abban, hogy jóllakottnak és elégedettnek érezze magát az étkezések között. A főtt vörösbab számos chili és leves alapvető összetevője. A hüvelyesek, például a vörösbab bevitele az étrendbe stabilizálhatja a vércukorszintet és csökkentheti a cukorbetegség kockázatát.

Quinoa

  • Rost: 5,2 g
  • Adag: 1 csésze főtt

A quinoa íze olyan, mint egy gabona, de magból származik. Ez a növényi alapú fehérje gazdag rostban és más tápanyagokban, például fehérjében, magnéziumban, folsavban és B-vitaminokban. A quinoa egy sokoldalú fehérje, amelyet salátaként, köretként, vagy akár zabkásaként főzve is fogyaszthatunk egy kiadós reggelihez.

Körte

  • Rost: 5,5 g
  • Adag: 1 közepes körte

A körte lédús, édes gyümölcs, amely frissen vagy főzve (héjával együtt) is fogyasztható. Adjon szeletelt körtét a reggeli zabkásához a rostbevitel növelése érdekében. A sült körte elég édes desszertnek vagy nassolnivalónak az egész család számára.

Alma

  • Rost: 4,8 g
  • Adag: 1 közepes alma

Az alma rostban gazdag, amelynek nagy része a héjában található. Naponta egy alma növeli a rost-, kálium- és C-vitamin-bevitelt. Az alma pektinből, egy növényi alapú keményítőből nyeri a rostot. Tanulmányok kimutatták, hogy a pektinben gazdag ételek fogyasztása megelőzheti a székrekedést és csökkentheti a hashajtó gyógyszerek szükségességét. 

Grapefruit

  • Rost: 4,9 g
  • Adag: 1 grapefruit

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmúak, és gyakran ismertek immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásukról, de a bélrendszernek is jót tesznek. A grapefruitban található rost segít szabályozni a bélmozgást és egészségesen tartja a bélmikrobiomot.

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2025.07.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.
Hogyan fogyassza a brokkolit a maximális egészségügyi előnyök kihasználásáért?
Ha olyan módszereket keres, amelyekkel táplálóbbá teheti étrendjét, a brokkolit nem érdemes kihagyni. Ez a tápanyagban gazdag zöldség esszenciális vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása...
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...