Őszi betegségek

Őszi betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fordulhatnak elő és mit tehetünk ellenük.

Megfázás, légúti fertőzések

A nyári meleg után bekövetkező lehűlés kedvez a megfázásnak és számos légúti fertőzésnek. A gyerekek is visszatérnek az óvodába, iskolába és a hosszasan közös légtérben tartózkodás elősegíti a cseppfertőzéssel (beszéddel, köhögéssel, tüsszentéssel levegőn keresztül) terjedő kórokozók átadását. A felső légúti – leggyakrabban vírusos eredetű – fertőzések általában enyhe tüneteket (pl.: orrfolyás, orrdugulás, köhögés, torokfájás, hőemelkedés, levertség) okoznak, mégis fontos, hogy aki ezeket észleli magán, ne menjen közösségbe, mert számos egyéb embert megfertőzhet.

Megelőzés: Az átalános higiéniás szabályok betartásával sok megbetegedés megelőzhető:

  • fontos a rendszeres kézmosás,
  • zsebkendőbe köhögés/tüsszentés,
  • használt zsebkendő eldobása lehetőség szerint zárt szemetesbe.

A megfázás elkerülése végett pedig célszerű rétegesen öltözni, mindig legyen nálunk egy vastagabb pulóver.

Gyomor-bélrendszeri fertőzések

Közösségben a gyomor-bélrendszert támadó, főleg hányást és hasmenést okozó kórokozók is könnyen el tudnak terjedni.

Megelőzés: Megfelelő higiéniával, gyakori melegvizes szappanos kézmosással számos megbetegedés megelőzhető.

Felfázás, húgyúti fertőzések

A hőmérséklet csökkenésével a felfázás, húgyúti fertőzések előfordulása is fokozódik – különösen nőknél. Tipikus tünet ilyenkor a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, esetenként véres vizelet. A panaszokat komolyan kell venni, sok esetben antibiotikus terápiára is szükség van.

Megelőzés: A felfázás sok esetben megelőzhető, ha hidegebb időben megfelelően felöltözünk, zárt cipőt hordunk és nem ülünk le kint a hideg földre.

Ízületi betegségek, ízületi fájdalmak

A változékony időjárás, gyakori fronthatások kifejezett ízületi panaszokat okozhatnak az arra érzékenyekben. Előfordulhat az ízületi gyulladás fellángolása, a meglévő ízületi fájdalom fokozódása.

Megelőzés: Az érintettek készüljenek fel időben, egyeztessenek háziorvosukkal, hogy milyen gyógyszert érdemes beszerezni a panaszok enyhítésére.

Pollenallergia, asztma

Számos pollennel lehet találkozni az őszi hónapokban (pl.: parlagfű, csalánfélék, fekete üröm ...stb), így az érintett allergiás betegek erős tünetekkel szembesülhetnek. Jelentkezhet többek között orrfolyás, orrdugulás, köhögés, szemviszketés. Az asztmás betegek is számíthatnak a panaszok fellángolására – különösen allergiás eredetű asztma esetén.

Megelőzés: Az érintetteknek javasolt előre felkészülni, beszerezni a szükséges gyógyszereket (pl.: antihisztamin tartalmú tabletta, orrspray, szemcsepp, inhalátor... stb.) és időben megkezdeni a terápiát.

Útmutató

  • Az őszi megbetegedések legtöbbje egy kis odafigyeléssel és a megfelelő higiénia betartásával megelőzhető.
  • A felfázás sok esetben megelőzhető, ha hidegebb időben megfelelően felöltözünk, zárt cipőt hordunk és nem ülünk le kint a hideg földre.
  • Megfelelő higiéniával, gyakori melegvizes szappanos kézmosással számos gyomor-bélrendszeri fertőzés megelőzhető.
  • Pollenallergia, asztma esetén az érintetteknek javasolt előre felkészülni, beszerezni a szükséges gyógyszereket (pl.: antihisztamin tartalmú tabletta, orrspray, szemcsepp, inhalátor... stb.) és időben megkezdeni a terápiát.
  • Ízületi betegségek, ízületi fájdalmak esetén az érintettek készüljenek fel időben, egyeztessenek háziorvosukkal, hogy milyen gyógyszert érdemes beszerezni a panaszok enyhítésére.
Őszi betegségek - Részletesen a témáról
Vissza a közösségbe – Hogyan előzzük meg a fertőzéseket?
Az őszi hónapok megérkezése egyet jelent a nyári szabadság végével; a gyermekek visszatérnek a közösségbe és a felnőttek is újra teljes gőzerővel kezdenek dolgozni. A hosszas közös zárt térben tartózkodás, közös mosdó használata számos betegség elterjedésének kedvezhet.
Hogyan készítsük fel immunrendszerünket az őszi-téli hónapokra?
Az immunrendszer a szervezet egy fontos védelmi vonala, mely fellép az ismeretlen ágensek ellen, felveszi harcot a különböző kórokozókkal. Lássuk, hogyan „erősíthetjük”, segíthetjük immunrendszerünk működését.
Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni alkalmazásukkor.
Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani ősszel?
Az őszi gyümölcsökről valószínű, hogy mindenkinek először az alma, a szilva és a körte jut eszébe. De vajon miért érdemes ezeket a gyümölcsöket fogyasztani?
Hasznos lehet
Hogyan készítsük fel immunrendszerünket az őszi-téli hónapokra?
Az immunrendszer a szervezet egy fontos védelmi vonala, mely fellép az ismeretlen ágensek ellen, felveszi harcot a különböző kórokozókkal. Lássuk, hogyan „erősíthetjük”, segíthetjük immunrendszerünk...
Vissza a közösségbe – Hogyan előzzük meg a fertőzéseket?
Az őszi hónapok megérkezése egyet jelent a nyári szabadság végével; a gyermekek visszatérnek a közösségbe és a felnőttek is újra teljes gőzerővel kezdenek dolgozni. A hosszas közös zárt térben...