Honnan tudhatom, hogy a betegségem több, mint megfázás?

Honnan tudhatom, hogy a betegségem több, mint megfázás?

Honnan tudhatom, hogy a betegségem több, mint megfázás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az időjárás változékonysága miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik eldönteni, melyik állhat a háttérben.

A tünetek gyorsan jelentkeznek

Megfázás esetén az olyan tünetek, mint az orrdugulás vagy a tüsszögés lassan alakulnak ki, és fokozatosan válnak súlyosabbá, míg influenza esetén hirtelen és sokkal erősebben jelentkeznek.

Fájdalom

Előfordulhat, hogy enyhe izom és/vagy ízületi fájdalmat érzünk megfázás esetén, de ha erősebbnek érezzük, az inkább az influenza jele lehet.

Hidegrázás

Tüdőgyulladás vagy influenza esetén sokkal jellemzőbb a hidegrázás, mint megfázás esetén, ez ugyanis a fertőzés és a magas láz korai jele lehet.

Láz

A láz legtöbbször annak a jele, hogy a szervezet megpróbál küzdeni egy betegséggel vagy fertőzéssel szemben. A megfázás ritkán okozza, inkább az influenza, hörghurut vagy tüdőgyulladás során alakul ki ez a tünet.

Zihálás

Tüdőgyulladás, hörghurut vagy egyéb komolyabb fertőzés esetén – általában lefekvéskor - tapasztalhatunk ziháló, sípoló légzést, a megfázásra ez a tünet nem jellemző.

Produktív köhögés

A megfázás általában váladék nélküli, száraz, enyhe köhögést okoz, ami inkább bosszantó, mint fájdalmas. A hörghurut, a tüdőgyulladás vagy egyéb fertőzés esetén jellemzően váladék is ürül a köhögés során.

Fáradékonyság

Az influenza jellemző tünete lehet a fáradékonyság, de tüdő- illetve arcüreggyulladás esetén is gyakran jelentkezhet, a megfázás azonban ritkán okozza ezt.

Mellkasi szorítás vagy fájdalom

Súlyosabb légúti fertőzés (pl. hörghurut) árulkodó tünete lehet a mellkasi szorítás vagy fájdalom, de életveszélyes állapotra is utalhat, ezért minden esetben forduljunk orvoshoz, ha ezt a tünetet tapasztaljuk.

Légszomj

A megfázás orrdugulást okozhat, ami egy kicsit megnehezíti a légzést, de valódi légszomj nem jellemző rá, ilyenkor a háttérben egyéb állapotok (pl. COPD, tüdőgyulladás) állhatnak.

Forduljunk orvoshoz!

A megfelelő kezelés érdekében, megbetegedés esetén forduljunk orvoshoz.

Forrás: Signs It Could Be More Than a Cold  (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.