Honnan tudhatod, hogy a betegséged több, mint megfázás?

Honnan tudhatod, hogy a betegséged több, mint megfázás?

Honnan tudhatod, hogy a betegséged több, mint megfázás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.25.
Szerző: doktorGO
A hűvösebb, őszi időjárás miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik eldönteni, melyik állhat a háttérben.

A tünetek gyorsan jelentkeznek

Megfázás esetén az olyan tünetek, mint az orrdugulás vagy a tüsszögés lassan alakulnak ki, és fokozatosan válnak súlyosabbá, míg influenza esetén hirtelen és sokkal erősebben jelentkeznek.

Fájdalom

Előfordulhat, hogy enyhe izom és/vagy ízületi fájdalmat érzünk megfázás esetén, de ha erősebbnek érezzük, az inkább az influenza jele lehet.

Hidegrázás

Tüdőgyulladás vagy influenza esetén sokkal jellemzőbb a hidegrázás, mint megfázás esetén, ez ugyanis a fertőzés és a magas láz korai jele lehet.

Láz

A láz legtöbbször annak a jele, hogy a szervezet megpróbál küzdeni egy betegséggel vagy fertőzéssel szemben. A megfázás ritkán okozza, inkább az influenza, hörghurut vagy tüdőgyulladás során alakul ki ez a tünet.

Zihálás

Tüdőgyulladás, hörghurut vagy egyéb komolyabb fertőzés esetén – általában lefekvéskor - tapasztalhatunk ziháló, sípoló légzést, a megfázásra ez a tünet nem jellemző.

Produktív köhögés

A megfázás általában váladék nélküli, száraz, enyhe köhögést okoz, ami inkább bosszantó, mint fájdalmas. A hörghurut, a tüdőgyulladás vagy egyéb fertőzés esetén jellemzően váladék is ürül a köhögés során.

Fáradékonyság

Az influenza jellemző tünete lehet a fáradékonyság, de tüdő- illetve arcüreggyulladás esetén is gyakran jelentkezhet, a megfázás azonban ritkán okozza ezt.

Mellkasi szorítás vagy fájdalom

Súlyosabb légúti fertőzés (pl. hörghurut) árulkodó tünete lehet a mellkasi szorítás vagy fájdalom, de életveszélyes állapotra is utalhat, ezért minden esetben forduljunk orvoshoz, ha ezt a tünetet tapasztaljuk.

Légszomj

A megfázás orrdugulást okozhat, ami egy kicsit megnehezíti a légzést, de valódi légszomj nem jellemző rá, ilyenkor a háttérben egyéb állapotok (pl. COPD, tüdőgyulladás) állhatnak.

Forduljunk orvoshoz!

A megfelelő kezelés érdekében megbetegedés esetén minden esetben forduljunk orvoshoz.

Forrás: https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-cold-something-else

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a megfázás témában?
Hasznos lehet
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?
A végtagok fájdalmas, több fázisban történő átmeneti elszíneződését nevezzük Raynaud-jelenségnek, mely több formában is megjelenhet.