Kérdések és válaszok a majomhimlőről

Kérdések és válaszok a majomhimlőről

Kérdések és válaszok a majomhimlőről

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Hogyan terjed, és honnan ismerjük fel a majomhimlőt? Kik vannak nagyobb veszélyben? Kemenesi Gábort, a Pécsi Tudományegyetem virológusát kérdeztük a majomhimlőről.

Milyen betegség a majomimlő?

A majomhimlő egy több mint hatvan éve ismert, állatokról eredő fertőző megbetegedés, amit majomhimlővírus okoz. A betegség endemikus Nyugat- és Közép-Afrikában, az első Afrikán kívüli beteget ebben a járványban 2022 májusában regisztrálták. A vírus azóta az egész világon elterjedt.

Milyen tünetei lehetnek?

Kezdeti tünetei, amelyek a fertőződés után egy-három héten belül jelennek meg, a láz, az izomfájdalom, a levertség és a megduzzadt nyirokcsomók. Ezután jelentkeznek a klasszikus himlőre jellemző váladékozó hólyagok a bőrön, amelyek idővel leszáradnak.

Mennyire súlyos?

A majomhimlő a nyugati higiéniás körülmények között, és fejlett egészségügyi ellátás mellett közel sem olyan súlyos betegség, mint rokona, a fekete himlő. A betegek nagy többsége kezelés nélkül is gyógyul néhány hét alatt. Egy nyolcvanas évekbeli tanulmány megállapításai szerint a feketehimlő-vakcina 85 százalékos hatékonysággal előzi meg.

Kik vannak nagyobb veszélyben?

Az eddigi járványtani adatok szerint egyelőre majdnem kizárólag a meleg és biszexuális közösség körében terjed a fertőzés. A fertőzés szempontjából kimagasló kockázattal bírnak a gyakori szexpartnert váltók. Nagyon fontos tény, hogy a vírus ugyanannyira képes fertőzni minden embert, függetlenül szexuális orientációjától.

Hogyan terjed a majomhimlő?

A majomhimlő leginkább a fertőzött személyekkel, illetve azok ruhadarabjaival, takarójukkal történő szoros testi kontaktus útján terjed, mivel a kelésekből igen nagy mennyiségben ürül a vírus. A fertőzött testváladékai is fertőzőek, bár ennek a terjedésben való szerepére vonatkozóan több tudományos adat szükséges. Tipikus légúti terjedésről nem beszélhetünk, ám a nyálkahártyán kialakult hólyagok miatt a szájüregből és orrüregből származó nagyobb cseppek által, cseppfertőzéssel is fertőzhet.

Forrás: MTA

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.