Koponya MR

Koponya MR

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A koponya angiographia MR vizsgálat az agyi erek állapotának vizsgálatára szolgál, előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, így szélesebb körben alkalmazható, mint a CT vizsgálat.

Milyen tünetek és betegségek esetén érdemes a koponya MR vizsgálatot választani?

A koponya angiographia MR vizsgálatot a következő betegségek, tünetek diagnosztizálására alkalmazzák:

 • aorta repedés,
 • aneurizma,
 • aorta szűkület,
 • AVM (legtöbbször veleszületett rendellenesség),
 • éranomália,
 • szédülés,
 • koordinációzavar,
 • látászavar,
 • bénulás,
 • beszédzavar.

Hogyan zajlik a koponya angiographia MR vizsgálat?

A koponya angiographia MR vizsgálatnál a vizsgálóágyon való elhelyezkedés után, a gépkezelő beállítja a nekünk megfelelő testhelyzetet, majd a vizsgálóágyat betolja egy csőszerű térbe, ahol mozdulatlanul kell maradnunk. A vizsgálat fájdalommentes, és körülbelül 30 percet vesz igénybe, azonban fontos tudni, hogy a gép hangos, csörgő, zörgő hangot adhat ki, ami kellemetlen lehet, ezt a zajt fülvédővel lehet csökkenteni.

További fontos tudnivalók

 • Fém vagy fémet tartalmazó eszköz, tárgy (pl. fülbevaló, piercing, bizonyos sminkek!) nem lehet rajtunk és/vagy a közelünkben.
 • Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag ritka esetben allergiás reakciót okozhat.
 • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Útmutató

 • A koponya MR vizsgálat az agyi erek állapotáról ad információt.
 • Nem jár sugárterheléssel, ezért több esetben alkalmazható, mint az MR vizsgálat.
 • A koponyaűri nyomással és annak elváltozásaival kapcsolatos betegségekben indokolt a használata.
 • A vizsgálat bizonyos betegségek, állapotok esetén nem végezhető el, ezért a vizsgálat előtt minden esetben szükség van szakorvosi konzultációra, laboreredményekre.
Koponya MR - Részletesen a témáról
Hogyan előzhetjük meg a betegségek kialakulását?
Manapság már egyre tudatosabban tervezzük meg életünket, igyekszünk átvenni az irányítást testünk, egészségünk és minden egyes pillanat, esemény felett. A rengeteg lehetőség azonban olykor hamis biztonságérzetet ad, így könnyen megfeledkezhetünk saját felelősségünkről és a legfontosabb alapvetésről: a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres fizikai aktivitás fontosságáról.
Mit tanácsol Michael J. Fox a Parkinson-kórral élőknek?
A Vissza a jövőbe film sztárjánál, Michael J. Foxnál 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, amiről csak hét évvel később tudott a nyilvánosság előtt nyilatkozni. Eleinte képtelen volt szembenézni a betegséggel, mára azonban szívügyévé vált a téma, olyannyira, hogy létrehozta a Michael J. Fox Parkinson Alapítványt.
Stroke - Hogyan mérsékeljük a légszennyezettség hatásait?
A stroke kialakulásának fokozott veszélye leginkább olyan életmódbeli faktorokhoz köthető, mint például az elhízás, a magas vérnyomás, a testmozgás hiánya, az egészségtelen étrend, a dohányzás, vagy a magas vérzsír. Ezek mind olyan állapotok, melyekre életmódunk megváltoztatásával nagy ráhatásunk van. A légszennyezettség ellenben egy olyan tényező, amelyet az emberek többsége nem tud kiküszöbölni.Mégis mit tehetünk ellene?
Milyen szexuális problémákat okozhat a stroke?
A rehabilitációs központokban az ismertebb zavarokra sok figyelmet és energiát fordítanak, mindre megvan a megfelelő terápia, azonban van egy terület, amelyről nem sok szó esik, pedig az esetek többségében nagyon is érintett: ez az intim együttlét a párkapcsolatban. Milyen szexuális problémákat okozhat a stroke?
Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?
A fejfájás egy szinte mindenki számára ismert, kellemetlen jelenség, ami igencsak megkeserítheti az érintett betegek mindennapjait. Vegyük sorra, hogy mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén.
Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.