Hogyan hat az edzés az elménkre?

Hogyan hat az edzés az elménkre?

Hogyan hat az edzés az elménkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a rendszeres testmozgás?

Több tanulmány is kimutatta, hogy a fizikai aktivitás hiánya esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór, míg a rendszeres testmozgás csökkentheti annak a három kockázati tényezőnek (magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség) az esélyét, ami szintén felelős lehet a betegség kialakulásáért.

Hogyan segíthet ebben a mozgás?

A tau-fehérjék segítik az agysejtek egészséges működését. Amennyiben a szervezetben magasabb értékben van jelen, megnövekszik az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélye. A Wake Forest University tanulmánya szerint, azok az aerob edzések, melyek megemelik a pulzusszámot és gyorsabbá teszik a légzést, csökkenthetik a tau-fehérjék szintjét. A kutatás arra is rávilágított, hogy a rendszeres testmozgás fokozza a véráramlást az agy azon területein is, amelyek a memóriához és az információfeldolgozáshoz kapcsolódnak, ami olyan dolgokban lehet segítségünkre, mint a tervezés, szervezés és az összpontosítás.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy a testmozgás jótékony hatásait tapasztaljuk, bármilyen mozgásforma ideális lehet, ha rendszeresen beépítjük azt a mindennapjainkba. Figyeljünk azonban a fokozatosságra, kezdjük rövidebb, alacsonyabb intenzitású edzésekkel, majd fokozatosan növeljük a terhelést. Válasszuk azt a sportot, amit szeretünk: gyalogolhatunk, kocoghatunk, úszhatunk, biciklizhetünk, de az olyan mozgásforma is tökéletes lehet, mint a tai chi, a jóga vagy a pilates.  

Írta: S.J, újságíró, Forrás: How Working Out Works the Mind (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.