Tippek sclerosis multiplex esetén

Tippek sclerosis multiplex esetén

Tippek sclerosis multiplex esetén

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.02.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egy influenza vagy megfázás esetén tisztában vagyunk vele, hogy egy hét és jobban leszünk, és minden visszatér a normális kerékvágásba. De mi a helyzet akkor, ha olyan betegségünk lesz, mint pl. a Sclerosis Multiplex, ami hosszú távon befolyásolhatja a mindennapjainkat? Hogyan maradjunk pozitívak ilyenkor?

Sclerosis Multiplex (SM) esetén az első és legfontosabb lépés az elfogadás, és a pozitív gondolkodás. Bár valóban jelentősen befolyásolhatja a mindennapjainkat a betegség, mégsem szabad elfelejtenünk, hogy kik vagyunk valójában és mik a céljaink. Tekintsünk a betegségre úgy, mintha egy extra kihívás, és maradjunk pozitívak. Íme néhány tipp ehhez:

Óvjuk a mentális egészségünket!

 • Ha szükségünk van rá, kérjünk segítséget! Amennyiben mentális problémákkal, depresszióval küzdünk vagy szorongással tölt el a betegség gondolata, minden esetben keressünk fel pszichológust, aki célzott terápiával segítséget nyújthat nekünk.
 • Keressünk támogató csoportot! A betegtársak segítséget nyújthatnak abban, hogyan kezeljük a betegséget, jobban megértenek, és gyakorlati tanácsokkal láthatnak el minket.
 • Vezessünk naplót! Írjuk le, hogy érezzük magunkat, ez nemcsak nekünk, hanem a kezelőorvosunknak is segítséget nyújthat a betegség nyomon követésében.
 • Tartsuk kontroll alatt dolgainkat! Az SM sok bizonytalansággal jár, ezért sokat segíthet, ha átvesszük az irányítást azok felett a dolgok felett, amire van ráhatásunk (pl. pénzügyek, munka, otthon átalakítása, stb.)

Pihenjünk többet!

 • Sziesztázzunk! Aludjunk napközben, ha szükségünk van rá, de tartsuk be, hogy két óránál nem töltünk el több időt pihenéssel.
 • Próbáljunk meg hamarabb elaludni! Hallgassunk relaxáló zenét és ne internetezzünk elalvás előtt. Nemcsak a kék képernyő, hanem egy e-mail okozta stressz miatt sem fogunk tudni elaludni, ha lefekvés előtt még a számítógép előtt ülünk.
 • Próbáljunk javítani az alvásminőségünkön! A meditáció, légzésterápia vagy a jóga segíthet ebben.
 • Előzzük meg a felébredéseket! Ha tudjuk, hogy gyakran előfordul, hogy ki kell mennünk a mosdóba éjszaka, akkor lehetőleg ne igyuk meg elalvás előtt az utolsó pohár vizet.  

Figyeljünk a táplálkozásra

 • Együnk többször kevesebbet.
 • Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú ételeket.
 • Csökkentsük a kávéfogyasztást.
 • Figyeljünk arra, hogy mindig hidratáltak maradjunk.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Tips for Living With MS (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a kardiogén demencia?
Míg a demenciát általában agyi betegségnek tekintik, egy tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség növelheti a kognitív problémák kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a klinikai vizsgálatok...
Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia
Ahogy a téli betegségekről a tavaszi, nyári allergiákra térünk át, az orrfolyás örökösnek tűnhet. Ha úgy találja, hogy az allergiás gyógyszerek nem segítenek a csepegésben, itt az ideje fontolóra...
Valódi a férfi menopauza?
A női menopauza a női reproduktív ciklus végét jelzi. A férfiak azonban számos tünetet és változást tapasztalnak az öregedés során, amit egyesek a menopauza hatásaihoz hasonlítanak. Tényleg létezik...
Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?
Figyelnie kell arra, hogyan érzi magát szex közben – vagy bármilyen más fizikai tevékenység – során, ha szívbetegsége van. A szívbetegség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartózkodnia kell a...