Tippek sclerosis multiplex esetén

Tippek sclerosis multiplex esetén

Tippek sclerosis multiplex esetén

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.02.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egy influenza vagy megfázás esetén tisztában vagyunk vele, hogy egy hét és jobban leszünk, és minden visszatér a normális kerékvágásba. De mi a helyzet akkor, ha olyan betegségünk lesz, mint pl. a Sclerosis Multiplex, ami hosszú távon befolyásolhatja a mindennapjainkat? Hogyan maradjunk pozitívak ilyenkor?

Sclerosis Multiplex (SM) esetén az első és legfontosabb lépés az elfogadás, és a pozitív gondolkodás. Bár valóban jelentősen befolyásolhatja a mindennapjainkat a betegség, mégsem szabad elfelejtenünk, hogy kik vagyunk valójában és mik a céljaink. Tekintsünk a betegségre úgy, mintha egy extra kihívás, és maradjunk pozitívak. Íme néhány tipp ehhez:

Óvjuk a mentális egészségünket!

 • Ha szükségünk van rá, kérjünk segítséget! Amennyiben mentális problémákkal, depresszióval küzdünk vagy szorongással tölt el a betegség gondolata, minden esetben keressünk fel pszichológust, aki célzott terápiával segítséget nyújthat nekünk.
 • Keressünk támogató csoportot! A betegtársak segítséget nyújthatnak abban, hogyan kezeljük a betegséget, jobban megértenek, és gyakorlati tanácsokkal láthatnak el minket.
 • Vezessünk naplót! Írjuk le, hogy érezzük magunkat, ez nemcsak nekünk, hanem a kezelőorvosunknak is segítséget nyújthat a betegség nyomon követésében.
 • Tartsuk kontroll alatt dolgainkat! Az SM sok bizonytalansággal jár, ezért sokat segíthet, ha átvesszük az irányítást azok felett a dolgok felett, amire van ráhatásunk (pl. pénzügyek, munka, otthon átalakítása, stb.)

Pihenjünk többet!

 • Sziesztázzunk! Aludjunk napközben, ha szükségünk van rá, de tartsuk be, hogy két óránál nem töltünk el több időt pihenéssel.
 • Próbáljunk meg hamarabb elaludni! Hallgassunk relaxáló zenét és ne internetezzünk elalvás előtt. Nemcsak a kék képernyő, hanem egy e-mail okozta stressz miatt sem fogunk tudni elaludni, ha lefekvés előtt még a számítógép előtt ülünk.
 • Próbáljunk javítani az alvásminőségünkön! A meditáció, légzésterápia vagy a jóga segíthet ebben.
 • Előzzük meg a felébredéseket! Ha tudjuk, hogy gyakran előfordul, hogy ki kell mennünk a mosdóba éjszaka, akkor lehetőleg ne igyuk meg elalvás előtt az utolsó pohár vizet.  

Figyeljünk a táplálkozásra

 • Együnk többször kevesebbet.
 • Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú ételeket.
 • Csökkentsük a kávéfogyasztást.
 • Figyeljünk arra, hogy mindig hidratáltak maradjunk.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Tips for Living With MS (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Rheumatoid arthritis és a fogak: mit kell tudni?
A rheumatoid arthritis egy krónikus autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. A mozgásszervi betegség továbbá fogászati problémákhoz is vezethet.
Epehólyagpolip – Milyen diéta javasolt?
Jelenleg az epehólyagpolipok egyetlen kezelési lehetősége az epehólyag műtéti eltávolítása. Mivel azonban a magas koleszterinszintű embereknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a polipok, a vér...
Amit az ételmérgezésről tudni kell
Az ételmérgezés romlott vagy mérgező élelmiszerek elfogyasztása után következik be. Bár elég kellemetlen, az ételmérgezés nem szokatlan. Hogyan kezelhető és előzhető meg?
Koffein: Hogyan befolyásolja a vérnyomást?
A kávé élénkítő hatása évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvend, azonban a benne található koffeinről számos mítosz is kering a köztudatban. Jó vagy nem? Milyen hatással van a vérnyomásra?...