Idegrendszeri tünetek

Idegrendszeri tünetek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.

Beszédzavar

 • Beszédzavar esetén a beteg nehezen találja a szavakat; nem odaillő szavakat használ; nehézséget okoz a szóalkotás, artikuláció; vagy beszéde „elmosódik”.

Bénulás

 • A részleges bénulás (’paresis’) egyes testrészek, gyakran a test egyik felének (’hemiparesis’) a mozgásban való elmaradása, az ott lévő izmok gyengesége.
 • A teljes bénulás (’plegia’) teljes mozgásképtelenséget jelent.
 • A perifériás idegek bénulása esetén enyhébb működészavar alakul ki, ami csak egyes testrészek bizonyos mozgásait érinti (pl. kézfej emelése, lábujjhegyreállás).

Érzészavar

 • Érzékelési, ingerfeldolgozási hiba, ami miatt a beteg az ingereket (pl. tapintást, nyomást, fájdalmat, hőt) nem a megszokott módon érzékeli – pl.: eltérően érzi a tapintás erősségét a jobb és a bal oldalán; egy fájdalmatlan ingert fájdalmasnak érez; egy terület teljesen érzéketlenné válik.
 • Fonákérzés (’paresztézia’): zsibbadás, bizsergés, tűszúráshoz vagy hangyamászáshoz hasonló érzet.

Látászavar

 • Bizonyos idegrendszeri területek károsodása esetén előfordulhat látásromlás, homályos látás, látótérkiesés.
 • Előfordulhat tekintészavar is, amikor egyes szemmozgások akadályozottak.

Ájulás, eszméletvesztés

 • Az agy vérellátásának hosszabb-rövidebb ideg tartó zavara miatt alakul ki, ami rendszerint magától rendeződik.
 • Ha nem magyarázható egyértelmű okkal (pl. vércukorleesés, hosszas álldogálás), akkor alaposabb kivizsgálás szükséges.

Szédülés

 • Bizonyos idegrendszeri területek károsodása esetén előfordulhat szédülés, ami egy térérzékelési zavar eredményeként alakul ki.  
 • A szédülés lehet forgó jellegű, illetve lehet csupán „bizonytalanságérzet” is.

Mozgászavarok

 • A mozgások kivitelezése, koordinálása szenved zavart.
 • Nincs klasszikus végtaggyengeség, hanem ügyetlenség vagy akaratlan, kóros mozgásminták formájában jelentkezik (pl. remegés, akaratlan rángások, merevség).

Milyen betegségek esetén léphetnek fel a tünetek?

A fenti tüneteket okozhatják neurológiai betegségek (pl. átmeneti agyi keringészavar, stroke, agyvérzés, idegrendszeri trauma vagy daganat, neuropátia, Parkinson-kór...stb.), de bizonyos esetekben egyéb eredetű ok (pl. kardiológiai-, fül-orr-gégészeti-, anyagcsere betegség) áll a háttérben, ezért az alapos – akár több szakterületet is érintő – kivizsgálás elengedhetetlen.

Útmutató

 • Az idegrendszeri tünetekkel a neurológia foglalkozik.
 • Az újonnan, hirtelen fellépő neurológiai tünetek esetén mihamarabb orvoshoz kell fordulni.
 • A hirtelen kialakuló beszédzavar, bénulás, hosszabb eszméletvesztés esetén mentőt kell hívni, hiszen életveszélyes agyi katasztrófa is állhat a háttérben. Ilyenkor mihamarabb szükséges az adekvát ellátás a maradandó károsodások elkerülése érdekében!
 • Fokozatosan kialakuló, vissza-visszatérő neurológiai tünetek (pl. szédülés, kézremegés) eseten tervezett időpontban szükséges a neurológiai vizsgálat.
Idegrendszeri tünetek - Részletesen a témáról
Milyen rehabilitációs lehetőségek vannak stroke után?
Amikor valaki stroke-on esik át, valójában a központi idegrendszerében egy érelzáródás vagy vérzés következik be, ami miatt szövetelhalás, majd működéskiesés jön létre. A stroke túlélők 40 százalékánál súlyosan károsodnak a mozgásfunkciók. Milyen rehabilitációs lehetőségek vannak?
Kiknek ajánlott a kalandterápia?
Új, természet- és kalandterápiás lehetőség segít többek között a Borderline személyiségzavarban, depresszióban, szorongásos zavarokban, bulimiában szenvedő betegeknek, illetve az önsértést és öngyilkossági kísérletet elkövetőknek a Semmelweis Egyetemen.
Hasznos lehet
Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?
Az örömérzés képességének gyengülése vagy az örömtelenség (anhedonia) gyakori tünete a poszt-COVID mentális szindrómának. Ha azt érzékeljük,hogy csökkent az örömre való képességünk, akkor a...
Mit tehetünk a gyomorégés ellen?
A gyomorégést - azaz a szegycsont mögötti területen megjelenő égető, fájdalmat - legtöbbször az egészségtelen táplálkozás, stressz vagy valamilyen betegség fennállása (pl. reflux) váltja ki. Enyhébb...
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne...
Derékfájás - Mikor van szükség gyógytornára és mikor nem?
Nagyon elterjedt kép van a fejünkben, hogy ha fáj a derekunk, akkor akár életünk végéig gyógytornázni kell. Megállás nélkül erősíteni és nyújtani. De mikor lehet igazán szükség a gyógytornára és...