Idegrendszeri tünetek

Idegrendszeri tünetek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.

Beszédzavar

 • Beszédzavar esetén a beteg nehezen találja a szavakat; nem odaillő szavakat használ; nehézséget okoz a szóalkotás, artikuláció; vagy beszéde „elmosódik”.

Bénulás

 • A részleges bénulás (’paresis’) egyes testrészek, gyakran a test egyik felének (’hemiparesis’) a mozgásban való elmaradása, az ott lévő izmok gyengesége.
 • A teljes bénulás (’plegia’) teljes mozgásképtelenséget jelent.
 • A perifériás idegek bénulása esetén enyhébb működészavar alakul ki, ami csak egyes testrészek bizonyos mozgásait érinti (pl. kézfej emelése, lábujjhegyreállás).

Érzészavar

 • Érzékelési, ingerfeldolgozási hiba, ami miatt a beteg az ingereket (pl. tapintást, nyomást, fájdalmat, hőt) nem a megszokott módon érzékeli – pl.: eltérően érzi a tapintás erősségét a jobb és a bal oldalán; egy fájdalmatlan ingert fájdalmasnak érez; egy terület teljesen érzéketlenné válik.
 • Fonákérzés (’paresztézia’): zsibbadás, bizsergés, tűszúráshoz vagy hangyamászáshoz hasonló érzet.

Látászavar

 • Bizonyos idegrendszeri területek károsodása esetén előfordulhat látásromlás, homályos látás, látótérkiesés.
 • Előfordulhat tekintészavar is, amikor egyes szemmozgások akadályozottak.

Ájulás, eszméletvesztés

 • Az agy vérellátásának hosszabb-rövidebb ideg tartó zavara miatt alakul ki, ami rendszerint magától rendeződik.
 • Ha nem magyarázható egyértelmű okkal (pl. vércukorleesés, hosszas álldogálás), akkor alaposabb kivizsgálás szükséges.

Szédülés

 • Bizonyos idegrendszeri területek károsodása esetén előfordulhat szédülés, ami egy térérzékelési zavar eredményeként alakul ki.  
 • A szédülés lehet forgó jellegű, illetve lehet csupán „bizonytalanságérzet” is.

Mozgászavarok

 • A mozgások kivitelezése, koordinálása szenved zavart.
 • Nincs klasszikus végtaggyengeség, hanem ügyetlenség vagy akaratlan, kóros mozgásminták formájában jelentkezik (pl. remegés, akaratlan rángások, merevség).

Milyen betegségek esetén léphetnek fel a tünetek?

A fenti tüneteket okozhatják neurológiai betegségek (pl. átmeneti agyi keringészavar, stroke, agyvérzés, idegrendszeri trauma vagy daganat, neuropátia, Parkinson-kór...stb.), de bizonyos esetekben egyéb eredetű ok (pl. kardiológiai-, fül-orr-gégészeti-, anyagcsere betegség) áll a háttérben, ezért az alapos – akár több szakterületet is érintő – kivizsgálás elengedhetetlen.

Útmutató

 • Az idegrendszeri tünetekkel a neurológia foglalkozik.
 • Az újonnan, hirtelen fellépő neurológiai tünetek esetén mihamarabb orvoshoz kell fordulni.
 • A hirtelen kialakuló beszédzavar, bénulás, hosszabb eszméletvesztés esetén mentőt kell hívni, hiszen életveszélyes agyi katasztrófa is állhat a háttérben. Ilyenkor mihamarabb szükséges az adekvát ellátás a maradandó károsodások elkerülése érdekében!
 • Fokozatosan kialakuló, vissza-visszatérő neurológiai tünetek (pl. szédülés, kézremegés) eseten tervezett időpontban szükséges a neurológiai vizsgálat.
Idegrendszeri tünetek - Részletesen a témáról
Milyen rehabilitációs lehetőségek vannak stroke után?
Amikor valaki stroke-on esik át, valójában a központi idegrendszerében egy érelzáródás vagy vérzés következik be, ami miatt szövetelhalás, majd működéskiesés jön létre. A stroke túlélők 40 százalékánál súlyosan károsodnak a mozgásfunkciók. Milyen rehabilitációs lehetőségek vannak?
Kiknek ajánlott a kalandterápia?
Új, természet- és kalandterápiás lehetőség segít többek között a Borderline személyiségzavarban, depresszióban, szorongásos zavarokban, bulimiában szenvedő betegeknek, illetve az önsértést és öngyilkossági kísérletet elkövetőknek a Semmelweis Egyetemen.
Sztárokat is érint a pánikroham
A híres énekesnő, Ellie Goulding nem tudta olyan könnyen feldolgozni a sikert, és megfelelési kényszere miatt korábban sokszor pánikrohammal küzdött. De vajon miről és hogyan ismerhetjük fel a pánikrohamot?
Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
40 éve fedezték fel a kórokozót, ami ma minden 5. embert érint Közép-Európában. Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
Későn kér pszichés segítséget a meddő párok többsége
A meddőséggel küzdő párok többsége komoly lelki sérüléseket szerez a teherbeesésért való, sokszor nehéz és bizonytalan végkimenetelű küzdelem során. A páciensek 70 százaléka „későn” érkezik meg mentál-egészségügyi szakember rendelőjébe. Mit jelent ez?
Tippek sclerosis multiplex esetén
Egy influenza vagy megfázás esetén tisztában vagyunk vele, hogy egy hét és jobban leszünk, és minden visszatér a normális kerékvágásba. De mi a helyzet akkor, ha olyan betegségünk lesz, mint pl. a Sclerosis Multiplex, ami hosszú távon befolyásolhatja a mindennapjainkat? Hogyan maradjunk pozitívak ilyenkor?
Az egészséges életmód csökkenti a demencia esélyét
A demenciában szenvedők körülbelül kétharmada nő. Az American Heart Association hét tippet gyűjtött össze a demencia kialakulásának csökkentésére. Melyek ezek?
Mit kell tudni a higanymérgezésről?
A higany egy nehézfém, amely a természetben, de kis dózisban számos háztartási termékben is megtalálható. Higanymérgezés akkor fordulhat elő, ha valaki túl sok higannyal érintkezik vagy esetleg fogyaszt.
Hasznos lehet
Rossz ötlet közvetlenül étkezés után aludni menni?
Sokan nassolnak vacsora és lefekvés között, leggyakrabban fagylaltot, sütiket, chipset, pattogatott kukoricát fogyasztunk. A teli gyomorral vagy közvetlenül egy nehéz étkezést követő ágyba kerülés...
Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?
Tapasztalt már valaha migrénes fejfájást? A tünetek gyakoriságától függően van különbség az epizodikus és krónikus migrén között. Melyek ezek és mit tehet ellene?
Az adósság pszichológiája
A hitelfelvétel hátterében sokféle pénzügyi indok állhat, de nem érdemes megfelejtkezni a pszichológiai mozgató rugókról sem. Nézzük meg, hogy milyen lelki tényezők állnak a háttérben és hogyan...
A lenmagolaj használatának előnyei
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy...