Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?

Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?

Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.11.08.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél előbb megszabaduljunk tőlük?

Mik azok a fejtetvek?

A fejtetvek apró rovarok, amelyek az ember fejbőrén élnek. A tetvek a fejbőrből szívott vérrel táplálkoznak, és tojásokat (úgynevezett nitseket) raknak, amelyek szilárdan tapadnak a bőr felszínén lévő hajszálakhoz. 

Kit érint a fejtetű?

A fejtetű bárkit érinthet, de leggyakrabban 3 és 11 év közötti gyermekeknél, családjuknál fordul elő. A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel gyakrabban érintkeznek más gyerekekkel, amikor együtt játszanak. A fejtetűfertőzés gyakori, és a becslések szerint évente 6-12 millió embert érint. 

Mik a fejtetű tünetei?

A fejtetű leggyakoribb tünete a viszketés, különösen a fej hátsó részén és a nyakon, valamint a fül közelében – olyan területeken, ahol nagyobb valószínűséggel élnek a tetvek.

A fejtetű tünetei a következők:

 • Érzi, hogy valami mozog a hajában (csiklandozás érzése).
 • Viszketés.
 • Sebek keletkeznek a vakarás miatt.
 • A fejtetvek éjszaka a legaktívabbak, ami megzavarhatja az alvást.

Hogyan terjed a fejtetű?

A fejtetvek nem tudnak repülni vagy ugrani, ezért szoros érintkezés során emberről emberre mászva terjednek. Bár ritka, de a fejtetvek olyan személyes tárgyakon keresztül is megjelenhetnek, mint a törölközők, lepedők, hajkefék vagy kalapok közös használata. Az állatok és házi kedvencek nem kaphatják meg vagy terjeszthetik a fejtetűt az emberre.

Hogyan diagnosztizálható?

Általában a fejbőr alapos átnézésével észrevehetőek. Ha alaposan megnézi, láthatja a hajszálakhoz tapadt apró fehér petéket, amelyek hasonlítanak a korpásodásra, de nem olyan könnyű kifésülni vagy lerázni a hajról. A kifejlett tetvek gyorsan mozognak, és nehezen láthatók.

Ha gyanítja, hogy ön vagy gyermeke fejtetvességben szenved, otthon ellenőrizheti a tetvek jelenlétét, ha finom fogú fésűvel vagy speciális fejtetűfésűvel lassan végigfésüli a hajat. 

Hogyan kezelhető?

A kezelés magában foglalja a vény nélkül kapható, gyógyszeres vagy vényköteles samponok, testápolók vagy krémek használatát. A vény nélkül kapható gyógysamponok piretrinnek vagy permetrinnek nevezett anyagot tartalmaznak, amelyek elpusztítják a tetveket. A tetvek a hajszálakhoz tapadnak, és nehezen eltávolíthatók, hacsak nem használ finom fogú fésűt a fellazításukra. Fésű vagy kefe használata után áztassa a fésűt forró vízben 10 percig.

Ügyeljen arra, hogy kövesse a vény nélkül kapható gyógyszerekre vonatkozó utasításokat. A kezelés csak akkor sikeres, ha betartja a kezelésre vonatkozó utasításokat, például, hogy mennyi ideig hagyja a haján a szert, és milyen gyakran ismételje meg a kezelést.

Az évek során néhány, úgynevezett „szupertetű” fejlődött ki, melyet a vény nélkül kapható kezelések nem feltétlenül pusztítanak el hatékonyan. Erőteljes vényköteles gyógyszerek állnak azonban rendelkezésre, amelyek egyetlen adaggal eltüntethetik az élősködőket.

Beszéljen háziorvosával, ha a fejtetű első kezelése nem működik. 

Hogyan lehet megszabadulni a fejtetűtől samponnal?

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megszabaduljon a fejtetűtől vény nélkül kapható gyógyszeres vagy vényköteles samponnal:

 • Olvassa el a kezelési útmutatón található utasításokat.
 • Vigye fel a szert a fejbőrére, és dörzsölje be a terméket. Ne használja a terméket a test más részein.
 • Kövesse a kezelés által javasolt utasításokat, hogy mennyi ideig maradjon a fejbőrön, mielőtt kiöblítené.
 • Miután kiöblítette a hajából, egy finom fogú fésűvel távolítsa el az elhalt tetveket és hajszálakat.
 • Alkalmazza újra a kezelést a kezelési utasítások vagy a háziorvos által javasoltak szerint.
 • Számos kezelésre lehet szükség ahhoz, hogy teljesen eltávolítsa a tetveket a hajából. Akár három hétbe is telhet, amíg megszabadulunk az összes tetűtől.
 • Győződjön meg arról, hogy háztartásának minden tagját ellenőrizte és szükség esetén részesült kezelésben a fejtetvesség ellen, mivel a tetvek könnyen terjednek emberről emberre.

Hatékony kezeléssel a fejtetű két-három hét után teljesen elmúlik. Az időtartam attól függ, hogy hány tetű talált otthont a hajában. Ügyeljen arra, hogy kövesse a gyógysamponon vagy krémen található utasításokat, hogy gyorsan megszabaduljon a tetvektől. 

Hogyan előzhetem meg a fejtetűt?

A legjobb megelőzés az, ha nem osztunk meg fésűt, kefét, törölközőt vagy sapkát másokkal, és kerüljük a közvetlen testi érintkezést. Segíthet, ha időközönként ellenőrzi a családtagokat.

Szánjon időt arra, hogy megtanítsa gyermekeinek, hogy kerülje a fej-fej érintkezést játék közben, ne ossza meg másokkal a sapkát vagy a fejére tett tárgyakat.

Mossa ki a ruhákat, ágyneműket és textíliákat forró vízzel, majd szárítsa meg a szárítógépben. Ha vannak olyan tárgyak, mint a sapka vagy a plüssállatok, amelyeket nem moshat vagy száríthat magas hőfokon, zárja be azokat egy műanyag zacskóba két hétre.

Áztassa be a hajkeféket és fésűket forró vízbe akár 10 percig használat után.

Alaposan takarítsa ki a szőnyegeket, kanapét, matracokat.

Mikor mehet vissza a gyermekem az iskolába?

A gyerekeknek nem kell otthon maradniuk, azonban mivel a fejtetvek a szoros érintkezés során terjednek, fontos, hogy közölje az iskolával, a bölcsődével vagy a gyermek bébiszitterével, ha gyermekének fejtetve van. 

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Hívja háziorvosát, ha a vény nélkül kapható kezelések nem működnek, vagy ha fertőzésre utaló jelek vannak. A fertőzés jelei a következők:

 • Láz.
 • Sebek, amelyek nem gyógyulnak be a fejen.
 • Fájdalom vagy érzékenység a fejbőrön.
 • Vörösség vagy duzzanat a fejbőrön.

Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az otthoni gyógymódok, mint például a só, az olívaolaj vagy a majonéz segíthetnek megszabadulni az élősködőktől. 

A fejtetű a rossz higiénia következménye?

Nem, a fejtetű fertőzés nem azért fordul elő, mert valakinek rossz a higiéniája. A fejtetvek emberről emberre terjednek szoros érintkezés során, vagy olyan tárgyak megosztásából, amelyek megérintik a fejtetűs személy haját. Higiéniától függetlenül bárki elkaphatja.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.11.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.