Az egészséges életmód csökkenti a demencia esélyét

Az egészséges életmód csökkenti a demencia esélyét

Az egészséges életmód csökkenti a demencia esélyét

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A demenciában szenvedők körülbelül kétharmada nő. Az American Heart Association hét tippet gyűjtött össze a demencia kialakulásának csökkentésére. Melyek ezek?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Az Amerikai Neurológiai Akadémia 75. éves találkozóján bemutatott kutatás eredménye szerint az alábbi hét életmódbeli szokást követő nőknél kisebb a demencia kialakulásának esélye:

  • Mozogjunk rendszeresen.
  • Figyeljünk a táplálkozásra.
  • Tartsunk fenn egészséges testsúlyunkat.
  • Ne dohányozzunk.
  • Figyeljünk a normál vérnyomás fenntartására.
  • Tartsuk fenn az egészséges koleszterinszintet.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a vércukorszintünk megfelelő-e.

„A jó hír az, hogy ez nem egy mindent vagy semmit játék. Nem kell a világ legegészségesebb emberének lenni ahhoz, hogy szervezetünkben változás történjen, mert már akkor is sokat teszünk az egészségünkért, ha egy-két területen módosítunk a szokásainkon. Bármilyen pozitív változtatás javítja az életminőségünket, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. Ha megváltoztatjuk a szokásainkat, az nagymértékben kihat az egészségi állapotunkra. Minél korábban tesszük mindezt, és minél hosszabban tartjuk fenn ezt az állapotot, annál nagyobb egészségügyi hatásokra számíthatunk – mondta Dr. Joel Salinas, a New York-i Isaac Health főorvosa, neurológusa és kutatója.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Minden esetben forduljunk orvoshoz, ha észrevesszük magunkon vagy hozzátartozónkon a demencia tüneteit, de ugyanez igaz arra is, ha már diagnosztizált betegségünk van, és új panaszok jelennek meg.

Forrás: How These 'Simple 7' Lifestyle Habits Can Help Lower Risk of Dementia for Women (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.