Milyen szexuális problémákat okozhat a stroke?

Milyen szexuális problémákat okozhat a stroke?

Milyen szexuális problémákat okozhat a stroke?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.17.
Szerző: Well PR egészséges életmód
A rehabilitációs központokban az ismertebb zavarokra sok figyelmet és energiát fordítanak, mindre megvan a megfelelő terápia, azonban van egy terület, amelyről nem sok szó esik, pedig az esetek többségében nagyon is érintett: ez az intim együttlét a párkapcsolatban. Milyen szexuális problémákat okozhat a stroke?

A stroke túlélőknél az intim együttlétekkel kapcsolatban leggyakrabban öt fő területen merülnek fel problémák. Ezeknek a zavaroknak egy része pszichés, más része kézzel foghatóbb károsodás, de szerencsére mind a lelki blokkok kezelhetők, mind a visszamaradó zavarok nagy részével meg lehet tanulni együtt élni, és aktív szexuális életet folytatni. Melyek a leggyakoribb problémák?

Félelem

A félelem, hogy újabb stroke-ot kap az ember, egy ilyen esemény után teljesen természetes, de az intim együttlétek kapcsán a legtöbb esetben teljesen alaptalan. Igaz, hogy az együttlét során felgyorsul a pulzusunk, megnő a vérnyomásunk és szaporábban vesszük a levegőt is, de körülbelül annyira veszi igénybe testünket, mintha pár lépcsőfordulót másznánk meg. Nincs tehát mitől félni, nyugodtan élvezhetjük rendszeresen egymás közelségét.

Csökkent szexuális vágy

A csökkent szexuális vágy lehet lelkiállapotunk következménye is, hiszen egy teljesen új helyzettel kell megküzdenünk, ami nemcsak testi kihívásokkal jár, de anyagi boldogulásunkat is sokszor újra kell tervezni. Emellett gyakran önértékelési problémákkal is kialakulhatnak, csökkent képességeink kapcsán. Ilyenkor sokáig eszünkbe sem jutnak az intim együttlétek, de mégis érdemes foglalkozni a témával, mert később visszajön a vágy és jobb már az elején a megfelelő irányba vinni például a gyógyszeres kezelést. Ugyanis nemcsak hangulatunk és leterheltségünk, de bizonyos gyógyszerek is negatívan befolyásolhatják libidónkat. Szerencsére a felírt gyógyszerek sok esetben helyettesíthetők más gyógyszerekkel, melyek nem vetik vissza intim késztetéseinket.

Izomfunkciók elvesztése vagy csökkenése

Sajnos elég gyakori a stroke-on átesett betegeknél az egyik végtagot érintő vagy teljes féloldali paralízis. Ilyenkor megeshet, hogy új megoldásokat kell keresnünk egy-egy már jól bevált pozíció helyett.  Egy kis kreativitással, felfedezőkedvvel új pozíciókat is találhatunk, melyekhez elég lehet például néhány párna alátámasztásnak és máris újra élvezhető lesz a másik közelsége.

Depresszió

A stroke utáni depresszió, a betegek egyharmadát érinti. A depresszió önmagában is negatívan befolyásolja a betegek szexuális vágyát, de vannak olyan antidepresszánsok, melyek szintén csökkenthetik a beteg libidóját. Szerencsére ezen a problémán is könnyen lehet segíteni, kezelőorvosunk a legtöbb esetben fel tud írni olyan helyettesítő gyógyszereket, melyeknek nincs ilyen mellékhatásuk. Ha párkapcsolatunkat és intim együttléteinket lelki síkon párterápiával vagy egyéni pszichoterápiával is megtámogatjuk, a depresszió is könnyebben múlik.

Afázia

Az afázia még a legegyszerűbb kommunikációt is megnehezíti. De a beszédzavarral küzdők számára is van megoldás, a szavak nélküli kommunikáció eszközei: az érintés, simogatás, tekintet és mimika mind nagyon beszédesek lehetnek szavak nélkül is.

Tünetek esetén forduljunk orvoshoz!

Számos más kisebb-nagyobb nehézség is előfordulhat, fáradékonyság, érzéketlenség, inkontinencia, hüvelyi szárazság, merevedési zavar, fájdalom. Bármelyik is lépjen fel nálunk, bátran forduljunk vele kezelőorvosunkhoz, hiszen mindre létezik megfelelő gyógymód. Nem érdemes belenyugodnunk tehát ezekbe a változásokba. Ha érzékeny is a téma, mindenképp beszéljünk róla orvosunkkal, mert csak így tudjuk megtalálni a legjobb megoldásokat lelki és testi jóllétünk érdekében!

Bővebben
Kapcsolódó témák
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.01.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.