Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?

Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?

Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.28.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A fejfájás egy szinte mindenki számára ismert, kellemetlen jelenség, ami igencsak megkeserítheti az érintett betegek mindennapjait. Vegyük sorra, hogy mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén.

Neurológiai szempontból a fejfájás lehet tünet és önálló betegség („fejfájásbetegség”) is. Szerencsére az esetek többségében nincs súlyos ok a fejfájás hátterében, de néha előfordulhat, hogy egy-egy komolyabb betegség tüneteként jelentkezik.

Milyen típusai vannak a fejfájásnak?

Ha a fejfájás hátterében nincs kiváltó fizikai ok, önállóan jelentkezik, azaz a fejfájás maga betegség, akkor elsődleges fejfájásról beszélhetünk.

Elsődleges fejfájás formái

  • Tenziós fejfájás: többnyire kétoldali, abroncsszerű nyomó-szorító, enyhe-közepes erősségű fejfájás. Ez a leggyakoribb fejfájás forma.
  • Migrén: Gyakran féloldali, rohamokban jelentkező erős görcsös-lüktető fejfájás, ami akár napokig is eltarthat. Gyakran társul hozzá hányinger, hányás, fény-és/vagy hangérzékenység, látászavar.
  • Cluster fejfájás: Periódusokban jelentkező fejfájás, ami naponta többször is felléphet egy-egy panaszos időszakban. Egyoldali, szemkörüli-halántéktájéki rendkívül erős fájdalommal jár. Gyakran kíséri egyoldali könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, arcvörösség, pupillaeltérés, kötőhártya belövelltség. Sok esetben a cluster fejfájás éjszaka, a hajnali órákban jelentkezik.

Szekunder fejfájás

Ebben az esetben a fejfájás egy másik betegség (pl. fertőzések, traumás fejsérülés, érbetegség, tumor, magas vérnyomás, hipoglikémia, gyógyszer mellékhatás) tüneteként jelentkezik. Ebben az esetben a komplex kezelés más megközelítést kíván.

A fejfájás típusának és kezelési tervének meghatározása szakorvosi feladat. A legtöbb esetben neurológus irányítja a kivizsgálást és a kezelést, de a kiváltó ok függvényében több szakterület is érintett lehet. Nagyobb városokban már speciális fejfájás ambulanciák is működnek, ahol célzott, komplex ellátást kaphatnak a betegek.

Milyen esetekben kell komolyabb betegségre gondolni?

Nagyon fontos tisztázni, hogy az elhúzódó, gyakran visszatérő fejfájás esetén van-e veszélyre utaló jel. Vannak ugyanis olyan társtünetek, melyek megléte esetén sürgős kivizsgálás szükséges - ezeket „vörös zászlós” („red flags”) tüneteknek nevezzük:

  • Gyakoriságában és intenzitásában egyre fokozódó fejfájás.
  • Traumás sérülést követő fejfájás.
  • Lázzal, hányással, zavartsággal is járó fejfájás.
  • Ha a fejfájást neurológiai góctünet (pl. beszédzavar, mozgászavar, bénulás, arcaszimmetria, érzészavar) kíséri.
  • Ha az ismert fejfájás jellege megváltozik.

A fenti tünetek esetén sürgős orvosi vizsgálat elvégzése szükséges, hiszen többek között agyvérzés, stroke, központi idegrendszeri fertőzés is állhat a háttérben!

Bővebben
Kapcsolódó témák
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.09.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.