Szalmonella

Szalmonella

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A szalmonella kialakulásának hátterében általában a higiénés szabályok és konyhai előírások be nem tartása áll. A kórokozók bejutása a szervezetbe hasmenéses megbetegedéssel jár, amely elsősorban a nyári időszakban gyakoribb. Fertőző jellege miatt a szalmonella fertőzés gyanúja esetén minél hamarabb keressük fel háziorvosunkat.

A kórokozók a baktériumot tartalmazó széklettel szennyezett étel vagy víz fogyasztása esetén kerülnek be az emberi szervezetbe és telepednek meg a vékony-és vastagbélben. A fertőzés forrása általában a helytelenül hőkezelt tojás, pasztőrözetlen tej, mosatlan zöldségek, húsok és a belőlük készített ételek. Nyáron és kisgyermekek körében gyakoribb a betegség jelenléte.

Tünetei

Leggyakrabban hasmenéssel járó betegség, de ritkán jelen lehet tünetmentesen is. Az első tünetek már a fertőzött étel fogyasztását követő pár órában jelentkeznek és általában 2-10 napig tartanak:

  • hasmenés (jellemzően vizes, nyákos)
  • hányinger, hányás
  • hasi fájdalom, görcsök
  • elesettség
  • láz, hőemelkedés
  • hidegrázás

Kezelése

Legfontosabb a tünetek kezelése.

Pótoljuk az elvesztett folyadékot: fogyasszunk sok vizet vagy iontartalmú italt (ez különösen gyermekek és idősek számára ajánlott), de súlyosabb esetben szükség lehet infúzió adására vagy antibiotikumos kezelésre is.

Szükség esetén használjunk bélfogó tablettát, azonban ez csak átmenetileg javasolt, ugyanis csökkentik a kórokozók ürülését, ezzel elhúzva a betegséget.

A tünetek enyhülése után keressük fel háziorvosunkat, hiszen a szalmonella fertőzés járványt is okozhat. Próbáljuk felidézni, hol és mit ettünk, hiszen fontos lehet ez az információ, hogy mások ne fertőződjenek meg.

Hogyan előzhető meg a fertőzés?

A szalmonella fertőzést elkerülhetjük, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

  • Megfelelő élelmiszer higiénia betartása.
  • Az ételek megfelelő előkészítése, sütése, főzése, átforralása.
  • A nyers élelmiszerek (húsfélék, tojás) lejárati idejének ellenőrzése, különösen meleg napokon.
  • Az élelmiszerek gondos hűtése.
  • Alapos kézmosás

Útmutató

  • A szalmonella kialakulásának hátterében általában a higiénés szabályok és konyhai előírások be nem tartása áll. 
  • Leggyakrabban hasmenéssel járó betegség, de ritkán jelen lehet tünetmentesség esetén is.
  • Legfontosabb a tünetek kezelése. Pótoljuk az elvesztett folyadékot, szükség esetén használjunk bélfogó tablettát, illetve keressük fel háziorvosunkat, hiszen a szalmonella fertőzés járványt is okozhat. 
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Melyik évszakban nagyobb a szalmonella kockázata?
Mit írtak mások a szalmonella témában?
Hasznos lehet
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintole ...
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket ...
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit ...