Mossuk vagy ne az élelmiszereket?

Mossuk vagy ne az élelmiszereket?

Mossuk vagy ne az élelmiszereket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.05.
Szerző: doktorGO
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ajánlása alapján minden olyan terméket meg kell mosni, amin nem szerepel az előmosott felirat, azonban ez nem minden alapanyagra igaz. Melyiket mossuk és melyiket ne?

Baromfihús

Amikor kivesszük a csomagolásból a nyers csirkét vagy pulykát, sounknak az az első dolga, hogy lemossuk a rajta lévő nyálkás réteget. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint azonban biztonságosabb, ha megfőzzük, mint lemossuk, ugyanis a baromfin lévő baktériumok megtelepedhetnek a mosogatónkba, ami egyéb élelmiszerekre (pl. salátára) is átjuthatnak.

Előmosott saláták

Az előmosott saláták háromszoros mosási rendszeren mennek keresztül, így távolítják el róluk a természetes szennyeződést, ezért nem szükséges külön megmosni őket felhasználás előtt.

Tojás

A tojás héját egy olyan bevonat borítja, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A tisztított, kereskedelemben kapható tojásoknak ez a rétege a tisztítás után is érintetlen marad, míg az otthoni mosás nem távolítja el ezeket a baktériumokat, hanem inkább „beengedi” őket. A tojást ezért érdemes mindig hűtőszekrényben tárolni, és felhasználás előtt alaposan megfőzni.

Vörös húsok

A vörös húsokban található baktériumok elpusztításának legbiztosabb módja, ha megfőzzük vagy megsütjük a húst. A mosás során a szennyeződések, baktériumok ugyanúgy a mosogatóba kerülnek, akár a baromfihúsok esetében.

Gomba

A boltban vásárolt gombákat – a hagyományos mosással ellentétben - érdemes inkább nedves ruhával megtisztítani, míg a vadonban szedett gombákat 30 percig sós, langyos vízben áztassuk. A gomba szivacsos állománya nemcsak a vizet, hanem előfordulhat, hogy néhány baktériumot is felszívhat, ha az egyszerű mosást választjuk.

Halak

A hal ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a baromfi és a vörös hús: ha megmosod őket, baktériumok telepedhetnek meg a mosogatód, illetve a konyhád körül, ezért érdemes inkább megfőzni őket. Az egyetlen kivétel a friss osztriga, a kagyló, ugyanis ezeknél elengedhetetlen a homok, illetve egyéb szennyeződések leöblítése.

Tészták

Sokan főzés után lemossák a száraztésztákat, azonban élelmiszerbiztonsági okokból nincs szükség a tészta lemosására sem a főzés előtt, sem utána.

Avokádó

Az avokádó héját ugyan nem esszük meg, mégis érdemes lemosni fogyasztás előtt, ugyanis a héjával különböző baktériumokat, illetve szennyeződéseket vihetünk a tányérunkra.

Dinnyék

A dinnye a földön növekszik, ezért alapos átmosása minden esetben indokolt. A sárgadinnye göcsörtös felülete még gondosabb tisztítást igényel, ugyanis jobban megtelepszenek benne a szennyeződések, műtrágyából származó baktériumok.

Gabonafélék

A gabonafélék nagy része olyan feldolgozáson megy keresztül, amellyel a polcokon már biztonságos formában kaphatóak, így nincs ok azok külön tisztítására, azonban ha szeretnénk átöblíteni őket, megtehetjük.

Dobozos üdítők

A dobozos üdítők – konzervek - tetejét érdemes letisztítani, mielőtt a szánkhoz emeljük, ugyanis ezeken is megtelepedhetnek különböző baktériumok.

Bab

Bár a szárított és a konzerv bab is biztonságos mosás nélkül, érdemes mindkét esetben megmosni őket:

  • a konzerv bab leöblítésével átlagosan felére csökkenthetjük annak nátriumtartalmát,
  • míg a szárított bab esetében az esetlegesen rajta maradt port tudjuk eltávolítani.

Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-should-you-wash-this-food

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2022.01.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...
Egészséges helyzetben a vékony-és vastagbél határán található egy billentyű, ami biztosítja, hogy a bélszakaszok baktériumflórája ne keveredjen. Ha a vastagbélben élő baktériumflór ...
Sztóma esetén az étrenddel lehetőség van befolyásolni, mikor ürüljön a salakanyag, és milyen legyen az állaga, hiszen bizonyos ételek hígítják, míg mások sűrítik a székletet. Napon ...