Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?
Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?
Figyeljünk a „biztonságos” kiolvasztásra!
Amíg 0°C-on tároljuk a fagyasztott termékeket, addig nem okozhatnak problémát, ám ha kivesszük azokat a fagyasztóból, különböző baktériumok, gombák kezdhetnek elszaporodni a termékekben. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes előre megtervezni, hogy mikor szeretnénk felhasználni, és hogyan olvasztjuk fel a fagyasztóból kivett alapanyagokat. A legbiztonságosabb, ha a mikrohullámú sütőt vagy hideg vizes felolvasztást választjuk. Soha ne olvasszuk a fagyasztott ételeket a konyhapulton vagy a mosogatóban.
Tisztítsuk ki a mikrohullámú sütőt minden olvasztás után!
A mikrohullámú sütős olvasztás után, a tisztítás nélküli eszköz használat ugyanúgy kedvezhet a baktériumok elszaporodásának, akár a szobahőmérsékleten való kiolvasztás, ezért fontos, hogy a mikrohullámú sütőt törlőkendővel fertőtlenítsük vagy mosószeres vízzel tisztítsuk újabb használat előtt.
Zárjuk le megfelelően a termékeket!
Ha levegősen sikerül lezárnunk valamilyen fagyasztani kívánt terméket, akkor ételünk barnává, szürkévé, szárazzá vagy a három kombinációjává válhat. Bár érezhetünk az ízén is némi változást, ettől a fogyasztása biztonságos maradhat, azonban ezt elkerülhetjük akkor, ha figyelünk rá, hogy a lehető legtöbb levegőt eltávolítsuk a csomagolásból és gondosan, szorosan lezárjuk azt.
Fokozottan ügyeljünk a higiéniára!
Mielőtt felhasználjuk a fagyasztott alapanyagokat. szappanos vízzel, alaposan mossuk meg a kezünket - a keresztszennyeződések megelőzése érdekében.
További tippek
Süsd ropogósra! A legtöbb zöldség 90 százaléka víz, ezért amikor felolvasztjuk a lefagyasztott zöldségeket, akkor sokkal lágyabbak, mint amikor nyersek voltak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már csak pörköltbe vagy levesbe lehet őket felhasználni. Légkeveréses sütőben sütve, megőrzik a nedvességtartalmukat és ugyanúgy ropogósak maradnak, akárcsak a nyers zöldségek.
Forrald fel! A fagyasztott bogyós gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban a fagyasztás nem pusztítja el a külső felületükön lévő baktériumokat és vírusokat, ezért nem árt velük elővigyázatosnak maradni. A szakértők javaslata az, hogy az importált, fagyasztott bogyós gyümölcsöket érdemes egy-két percig forralni felhasználást előtt.
Vágd ketté! A felolvasztott fagyasztott zöldségek lágyabbak, ezért könnyebben túlfőzhetjük őket, mint a nyers változatot. Ezt elkerülhetjük, ha kettévágjuk a felolvasztott alapanyagokat.
Forrás: Frozen Food Mistakes (WebMD)