Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?

Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?

Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.07.27.
Szerző: doktorGO
Sokan előszeretettel vásárolnak fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt vagy húsokat, hiszen így mindig lehet otthon olyan alapanyag, amiből könnyen tudunk ebédet vagy vacsorát készíteni. Van néhány dolog azonban, amire érdemes odafigyelni akkor, ha rendszeresen használunk fagyasztott termékeket.

Figyeljünk a „biztonságos” kiolvasztásra!

Amíg 0°C-on tároljuk a fagyasztott termékeket, addig nem okozhatnak problémát, ám ha kivesszük azokat a fagyasztóból, különböző baktériumok, gombák kezdhetnek elszaporodni a termékekben. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes előre megtervezni, hogy mikor szeretnénk felhasználni, és hogyan olvasztjuk fel a fagyasztóból kivett alapanyagokat. A legbiztonságosabb, ha a mikrohullámú sütőt vagy hideg vizes felolvasztást választjuk. Soha ne olvasszuk a fagyasztott ételeket a konyhapulton vagy a mosogatóban.

Tisztítsuk ki a mikrohullámú sütőt minden olvasztás után!

A mikrohullámú sütős olvasztás után, a tisztítás nélküli eszköz használat ugyanúgy kedvezhet a baktériumok elszaporodásának, akár a szobahőmérsékleten való kiolvasztás, ezért fontos, hogy a mikrohullámú sütőt törlőkendővel fertőtlenítsük vagy mosószeres vízzel tisztítsuk újabb használat előtt.

Zárjuk le megfelelően a termékeket!

Ha levegősen sikerül lezárnunk valamilyen fagyasztani kívánt terméket, akkor ételünk barnává, szürkévé, szárazzá vagy a három kombinációjává válhat. Bár érezhetünk az ízén is némi változást, ettől a fogyasztása biztonságos maradhat, azonban ezt elkerülhetjük akkor, ha figyelünk rá, hogy a lehető legtöbb levegőt eltávolítsuk a csomagolásból és gondosan, szorosan lezárjuk azt.

Fokozottan ügyeljünk a higiéniára!

Mielőtt felhasználjuk a fagyasztott alapanyagokat. szappanos vízzel, alaposan mossuk meg a kezünket - a keresztszennyeződések megelőzése érdekében.

További tippek

Süsd ropogósra! A legtöbb zöldség 90 százaléka víz, ezért amikor felolvasztjuk a lefagyasztott zöldségeket, akkor sokkal lágyabbak, mint amikor nyersek voltak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már csak pörköltbe vagy levesbe lehet őket felhasználni. Légkeveréses sütőben sütve, megőrzik a nedvességtartalmukat és ugyanúgy ropogósak maradnak, akárcsak a nyers zöldségek.

Forrald fel! A fagyasztott bogyós gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban a fagyasztás nem pusztítja el a külső felületükön lévő baktériumokat és vírusokat, ezért nem árt velük elővigyázatosnak maradni. A szakértők javaslata az, hogy az importált, fagyasztott bogyós gyümölcsöket érdemes egy-két percig forralni felhasználást előtt.

Vágd ketté! A felolvasztott fagyasztott zöldségek lágyabbak, ezért könnyebben túlfőzhetjük őket, mint a nyers változatot. Ezt elkerülhetjük, ha kettévágjuk a felolvasztott alapanyagokat.  

Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-frozen-food-mistakes

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.07.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Ha egészséges élelmiszereket szeretnénk választani, akkor ne az ár, és/vagy a termék csomagolása legyen a mérvadó, hanem figyelmesen olvassuk el a címkén szereplő információkat. Melyik ...
A szaunázást egyre több egészséges életmódra törekvő ember választja kikapcsolódásként, ezért összeszedtük annak egészségre gyakorolt hatásait és alapszabályait. Melyek ezek?
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...