Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?

Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?

Mire figyeljünk a fagyasztott ételek felhasználásánál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Sokan előszeretettel vásárolnak fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt vagy húsokat, hiszen így mindig lehet otthon olyan alapanyag, amiből könnyen tudunk ebédet vagy vacsorát készíteni. Van néhány dolog azonban, amire érdemes odafigyelni akkor, ha rendszeresen használunk fagyasztott termékeket.

Figyeljünk a „biztonságos” kiolvasztásra!

Amíg 0°C-on tároljuk a fagyasztott termékeket, addig nem okozhatnak problémát, ám ha kivesszük azokat a fagyasztóból, különböző baktériumok, gombák kezdhetnek elszaporodni a termékekben. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes előre megtervezni, hogy mikor szeretnénk felhasználni, és hogyan olvasztjuk fel a fagyasztóból kivett alapanyagokat. A legbiztonságosabb, ha a mikrohullámú sütőt vagy hideg vizes felolvasztást választjuk. Soha ne olvasszuk a fagyasztott ételeket a konyhapulton vagy a mosogatóban.

Tisztítsuk ki a mikrohullámú sütőt minden olvasztás után!

A mikrohullámú sütős olvasztás után, a tisztítás nélküli eszköz használat ugyanúgy kedvezhet a baktériumok elszaporodásának, akár a szobahőmérsékleten való kiolvasztás, ezért fontos, hogy a mikrohullámú sütőt törlőkendővel fertőtlenítsük vagy mosószeres vízzel tisztítsuk újabb használat előtt.

Zárjuk le megfelelően a termékeket!

Ha levegősen sikerül lezárnunk valamilyen fagyasztani kívánt terméket, akkor ételünk barnává, szürkévé, szárazzá vagy a három kombinációjává válhat. Bár érezhetünk az ízén is némi változást, ettől a fogyasztása biztonságos maradhat, azonban ezt elkerülhetjük akkor, ha figyelünk rá, hogy a lehető legtöbb levegőt eltávolítsuk a csomagolásból és gondosan, szorosan lezárjuk azt.

Fokozottan ügyeljünk a higiéniára!

Mielőtt felhasználjuk a fagyasztott alapanyagokat. szappanos vízzel, alaposan mossuk meg a kezünket - a keresztszennyeződések megelőzése érdekében.

További tippek

Süsd ropogósra! A legtöbb zöldség 90 százaléka víz, ezért amikor felolvasztjuk a lefagyasztott zöldségeket, akkor sokkal lágyabbak, mint amikor nyersek voltak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már csak pörköltbe vagy levesbe lehet őket felhasználni. Légkeveréses sütőben sütve, megőrzik a nedvességtartalmukat és ugyanúgy ropogósak maradnak, akárcsak a nyers zöldségek.

Forrald fel! A fagyasztott bogyós gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban a fagyasztás nem pusztítja el a külső felületükön lévő baktériumokat és vírusokat, ezért nem árt velük elővigyázatosnak maradni. A szakértők javaslata az, hogy az importált, fagyasztott bogyós gyümölcsöket érdemes egy-két percig forralni felhasználást előtt.

Vágd ketté! A felolvasztott fagyasztott zöldségek lágyabbak, ezért könnyebben túlfőzhetjük őket, mint a nyers változatot. Ezt elkerülhetjük, ha kettévágjuk a felolvasztott alapanyagokat.  

Forrás: Frozen Food Mistakes (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...