Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.15.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
Sajnos külföldi utazásunk, nyaralásunk során is érhet minket kisebb-nagyobb baleset, kaphatunk el fertőző betegséget vagy ép alakulhat ki sürgősségi ellátást igénylő kórkép. Az alábbiakban a röviden összefoglaljuk milyen esetekben szükséges orvosi segítséget kérni külföldi tartózkodásunk során.

Fertőző betegségek

  • Különösen a nagy melegben mindennapossá vált klíma használat mellett nem ritka nyáron sem a torok vagy mandulagyulladás, középfülgyulladás, náthás panaszok. Amennyiben a heves torokfájdalom, fülfájdalom erősödik, pár napon belül nem enyhül, a panaszokhoz láz társul mindenképpen javasolt orvosi segítséget kérni.
  • Hányással és/vagy hasmenéssel járó fertőző megbetegedések szintén gyakran előfordulhatnak nyaralás során is. Itt fontos kiemelni, hogy ha a beteg nem képes megfelelő szájon keresztüli folyadékpótlásra vagy ha erősödnek a panaszok, esetleg véressé válik a hasmenés vagy hányás, magas láz alakul ki orvosi ellátás szükséges.

Allergiás reakciók

Legyen az ételallergia vagy esetleg rovarcsípést követően kialakuló allergiás reakció, abban az esetben, ha testszerte jelentős csalánkiütés, ödémás nyelvduzzanat vagy sípoló-búgó légzés, nehézlégzés alakul ki sürgősségi ellátás indokolt.

Balesetek

  • Egy szerencsétlen esést követő végtagsérülésnél, ha fokozódó fájdalmat, deformitást észlelünk sajnos orvosi segítségre van szükség.
  • Fejsérülés esetén, ha a fejsérülést követően eszméletvesztés vagy a sérülést követő órákban fokozódó fejfájás, hányás alakul ki sürgősségi ellátás indokolt.

Mélyvénás trombózis

A hosszú, órákon át tartó ülő pozícióban történő utazás egyik szövődménye lehet az alsóvégtagi mélyvénás trombózis (MVT), különösen azoknál, akiknél volt már korábbi trombotikus esemény, alsóvégtagi vénás keringési rendellenességben szenvednek. Figyelmeztető jel lehet, az egyik láb duzzanata, fájdalma. Ezen tünetek esetén mindenképpen orvosi kivizsgálás javasolt MVT irányába

Fontos időfaktoros sürgősségi kórképek

Sajnos a „tipikus” nyaralós betegségeken kívül egyéb kórképek is kialakulhatnak, melyek sürgős orvosi beavatkozást tesznek szükségessé.

  • Mellkasi panasz: mellkasi panasz esetén különösen, ha nehézlégzéssel, gyengeséggel társul azonnal orvosi segítséget kell kérni a súlyos mellkasi katasztrófák kizárása céljából (szívizominfarktus, aorta repedés, tüdőembólia).
  • Stroke-ra utaló tünetek – mint pl. a beszédzavar, szótalálási nehézség, hirtelen kialakuló fejfájás, szádülés, zavartság, végtag bénulás vagy gyengeség, arc, kar vagy láb érzéketlensége, zsibbadása - esetén szintén azonnali segítség szükséges.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.02.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...