Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.01.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
Sajnos külföldi utazásunk, nyaralásunk során is érhet minket kisebb-nagyobb baleset, kaphatunk el fertőző betegséget vagy ép alakulhat ki sürgősségi ellátást igénylő kórkép. Az alábbiakban a röviden összefoglaljuk milyen esetekben szükséges orvosi segítséget kérni külföldi tartózkodásunk során.

Fertőző betegségek

  • Különösen a nagy melegben mindennapossá vált klíma használat mellett nem ritka nyáron sem a torok vagy mandulagyulladás, középfülgyulladás, náthás panaszok. Amennyiben a heves torokfájdalom, fülfájdalom erősödik, pár napon belül nem enyhül, a panaszokhoz láz társul mindenképpen javasolt orvosi segítséget kérni.
  • Hányással és/vagy hasmenéssel járó fertőző megbetegedések szintén gyakran előfordulhatnak nyaralás során is. Itt fontos kiemelni, hogy ha a beteg nem képes megfelelő szájon keresztüli folyadékpótlásra vagy ha erősödnek a panaszok, esetleg véressé válik a hasmenés vagy hányás, magas láz alakul ki orvosi ellátás szükséges.

Allergiás reakciók

Legyen az ételallergia vagy esetleg rovarcsípést követően kialakuló allergiás reakció, abban az esetben, ha testszerte jelentős csalánkiütés, ödémás nyelvduzzanat vagy sípoló-búgó légzés, nehézlégzés alakul ki sürgősségi ellátás indokolt.

Balesetek

  • Egy szerencsétlen esést követő végtagsérülésnél, ha fokozódó fájdalmat, deformitást észlelünk sajnos orvosi segítségre van szükség.
  • Fejsérülés esetén, ha a fejsérülést követően eszméletvesztés vagy a sérülést követő órákban fokozódó fejfájás, hányás alakul ki sürgősségi ellátás indokolt.

Mélyvénás trombózis

A hosszú, órákon át tartó ülő pozícióban történő utazás egyik szövődménye lehet az alsóvégtagi mélyvénás trombózis (MVT), különösen azoknál, akiknél volt már korábbi trombotikus esemény, alsóvégtagi vénás keringési rendellenességben szenvednek. Figyelmeztető jel lehet, az egyik láb duzzanata, fájdalma. Ezen tünetek esetén mindenképpen orvosi kivizsgálás javasolt MVT irányába

Fontos időfaktoros sürgősségi kórképek

Sajnos a „tipikus” nyaralós betegségeken kívül egyéb kórképek is kialakulhatnak, melyek sürgős orvosi beavatkozást tesznek szükségessé.

  • Mellkasi panasz: mellkasi panasz esetén különösen, ha nehézlégzéssel, gyengeséggel társul azonnal orvosi segítséget kell kérni a súlyos mellkasi katasztrófák kizárása céljából (szívizominfarktus, aorta repedés, tüdőembólia).
  • Stroke-ra utaló tünetek – mint pl. a beszédzavar, szótalálási nehézség, hirtelen kialakuló fejfájás, szádülés, zavartság, végtag bénulás vagy gyengeség, arc, kar vagy láb érzéketlensége, zsibbadása - esetén szintén azonnali segítség szükséges.
Kapcsolódó témák
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.08.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Miben található Kálium? Miért fontos annak pótlása? Melyek a bizonyított hatásai? Összeszedtük a Kálium hivatalosan is igazolt hatásait.
Fogkefe, szivacs, sminkkészlet…nap mint nap használjuk ezeket, de tudjuk-e vajon mikor kell lecserélni az egészségünk megőrzése érdekében? Összeszedtük mikor indokolt a leggyakrabban has ...
Bizonyos életmódbeli szokások nagyban befolyásolhatják a testsúlyunk alakulását. Mire érdemes figyelnünk reggel, ha a testsúlycsökkentés a célunk?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...