Amit az ételmérgezésről tudni kell
Amit az ételmérgezésről tudni kell
Az ételmérgezés tünetei
Ha ételmérgezése van, a tünetek a fertőzés forrásától függően változhatnak. Az ételmérgezés gyakori tünetei a következők lehetnek:
- hasi görcsök
- hasmenés
- hányinger
- hányás
- étvágytalanság
- enyhe láz
- gyengeség
- fejfájás
A potenciálisan életveszélyes ételmérgezés tünetei a következők:
- 3 napon túl tartó hasmenés
- 38,9 °C-nál magasabb láz
- látás- vagy beszédzavar
- kiszáradás, szájszárazság
- vizeletürítési zavar
- folyadékbevitel nehézségek
- véres vizelet
Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz.
Mennyi ideig tart az ételmérgezés?
A tünetek megjelenéséhez szükséges idő a fertőzés forrásától függ, akár 30 perc után is jelentkezhetnek már a tünetek, amelyek akár több hétig is tarthatnak. Kezelés mellett vagy anélkül a legtöbb eset 1 hét alatt megoldódik.
Az ételmérgezés okai
A legtöbb ételmérgezés általában három okra vezethető vissza: baktériumok, paraziták vagy vírusok. Ezek a kórokozók szinte minden élelmiszerben megtalálhatók, amelyet az ember fogyaszt. A főzésből származó hő azonban általában elpusztítja az ételen lévő kórokozókat, mielőtt az elérné a tányérunkat. A nyersen fogyasztott ételek gyakori ételmérgezési források, mivel nem mennek át a főzési folyamaton. A hús, a tojás és a tejtermékek gyakran szennyezettek. Továbbá a nem megfelelően tisztított víz is problémát okozhat.
Hogyan kezelhető az ételmérgezés?
Az ételmérgezés általában otthon is kezelhető. Íme, néhány módszer, amely segíthet.
Hidratálás
Ha ételmérgezése van, nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. A magas elektrolittartalmú sportitalok is hasznosak lehetnek. Kerülje a koffeint, amely irritálhatja az emésztőrendszert. A koffeinmentes teák nyugtató gyógynövényekkel, mint például a kamilla, a borsmenta és a pitypang segíthetnek megnyugtatni a gyomrot.
Pihenés
Az ételmérgezésben szenvedők számára fontos, hogy sokat pihenjenek, hogy szervezetük minél hamarabb regenerálódhasson.
Diéta
A fenti tünetek megjelenése után fokozottan figyeljen rá, mit eszik. Az alábbi ételek kímélik a gyomrot és segítenek elkerülni a legyengülés:
- sós keksz
- pirítós
- banán
- rizs
- zabpehely
- főtt burgonya
- főtt zöldségek
- tyúkhúsleves
- sportitalok
Mit kell elkerülni?
Annak érdekében, hogy megnyugtassa a gyomrát, próbálja meg elkerülni a következő, nehezebben emészthető ételeket:
- tejtermékek, különösen tej és sajtok
- zsíros ételek
- sült ételek
- erősen fűszerezett ételek
- magas cukortartalmú élelmiszerek
- koffein
- alkohol
- nikotin
Az ételmérgezés kockázati tényezői
Bárkinél előfordulhat ételmérgezés. Statisztikailag elmondható, hogy életében szinte mindenki kap ételmérgezést legalább egyszer. Bizonyos állapotok azonban fokozott rizikótényezőnek számítanak, ilyen például a terhesség, időskor, kisgyermekek, autoimmun betegség, bélbetegség.
Hogyan lehet megelőzni az ételmérgezést?
Az ételmérgezés megelőzésének legjobb módja, ha hőkezeli az ételt, és kerüli az esetlegesen nem biztonságos élelmiszereket. Egyes élelmiszerek nagyobb valószínűséggel okoznak ételmérgezést az előállítási és elkészítési módjuk miatt. A főzés során elpusztuló fertőző ágensek jelen lehetnek bizonyos élelmiszerekben, például:
- hús
- tojás
- kagylófélék
- sushi
- pasztőrözött tej
- mosatlan zöldségek és gyümölcsök
Ételmérgezés fordulhat elő, ha ezeket az ételeket nyersen fogyasztják, nem főzik meg megfelelően, vagy ha a kezet és az alapanyagokat nem mossák meg és a főzőfelületeket nem tisztítják meg.
Az ételmérgezés elkerülése érdekében kövesse az alábbi lépéseket:
- Mindig mosson kezet főzés vagy étel fogyasztása előtt.
- Győződjön meg arról, hogy az élelmiszer megfelelően le van zárva és tárolva.
- A húst és a tojást alaposan mossa és főzze meg.
- Fertőtlenítsen mindent, ami nyers termékekkel érintkezett, mielőtt más ételeket készítene.
- Felszolgálás előtt mindig mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket.