Hogyan tároljuk a megmaradt ételeket?

Hogyan tároljuk a megmaradt ételeket?

Hogyan tároljuk a megmaradt ételeket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.05.25.
Szerző: doktorGO
Az élelmiszerek okozta megbetegedések legtöbbször a háztartásokban fordulnak elő, melyeket egy kis odafigyeléssel meg tudnánk előzni. Mire figyeljünk a maradékok tárolásakor?

A megmaradt ételt két órán belül tegyük a hűtőbe

Az ételmérgezést okozó baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, ezért tanácsos a főzés vagy a sütés után elkészült ételeket két órán belül hűtőbe vagy fagyasztószekrénybe tenni. Ha a kinti hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, akkor ez az időtartam egy órára rövidül. Az asztalon maradt pizza két órán túli fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, ezért inkább dobjuk ki.

Ne hagyjuk, hogy órákig hűljön a meleg étel, mielőtt hűtőbe tesszük

Bár sokan így tudják, a meleg ételeket nem feltétlenül kell kihűteni, mielőtt hűtőbe tesszük. Amennyiben mégis ragaszkodunk a lehűtéséhez, osszuk fel kisebb adagokra, lefedve tegyük a mélyhűtőbe, vagy használjuk vízfürdőt a lehűtéshez, és közvetlenül ezután tegyük hűtőbe. Nagy mennyiségű ételek (pl. leves, egész csirke) kihűlése túl sokáig tarthat, ami szintén kockázatos lehet egészségügyi szempontból.

A hűtőszekrény hőmérséklete legyen kevesebb, mint 5ºC

Sokan azt gondolják, hogy nem feltétlenül kell, hogy hideg legyen a hűtőben, ez azonban a baktériumok elszaporodásához vezethet. Éppen ezért érdemes leellenőriznünk – akár beépített, akár hűtőhőmérővel -, hogy a hűtőben lévő hőmérséklet kevesebb-e, mint 5 fok, ha nem, állítsuk be ennek megfelelően.

3-4 nap után dobjuk ki még a hűtőszekrényben tárolt ételeket is

Nem feltétlenül van szaga annak az ételnek, ami megbetegíthet minket, ezért hosszú ideig még a hűtőszekrényben sem szabad tárolni a megmaradt ételeket. Ugyanez igaz a fagyasztóra is: a 3-4 hónapig fel nem használt - bontott vagy kész - élelmiszereket, érdemes inkább kidobni.

Ne együk meg hidegen a maradékot

A hűtőben tárolt maradék egyenletes átmelegítése elengedhetetlen, ugyanis az ételekben lévő baktériumok a melegítés hatására pusztulnak el.

Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/ss/slideshow-leftover-facts

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.05.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
Az arcon megjelenő pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek. Milyen megjelenési formái lehetnek és mi okozza őket? ...
Teknősbéka nyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nem csak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet.
A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben. Mikor és kiknek ajánlott a palliatív ellátás?
A kirándulásokkal összekötött piknikezések tervezésekor érdemes azzal számolni, hogy a langyos, meleg hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának, éppen ezért körültekintést ig ...