Hogyan tároljuk a megmaradt ételeket?

Hogyan tároljuk a megmaradt ételeket?

Hogyan tároljuk a megmaradt ételeket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az élelmiszerek okozta megbetegedések legtöbbször a háztartásokban fordulnak elő, melyeket egy kis odafigyeléssel meg tudnánk előzni. Mire figyeljünk a maradékok tárolásakor?

A megmaradt ételt két órán belül tegyük a hűtőbe

Az ételmérgezést okozó baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, ezért tanácsos a főzés vagy a sütés után elkészült ételeket két órán belül hűtőbe vagy fagyasztószekrénybe tenni. Ha a kinti hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, akkor ez az időtartam egy órára rövidül. Az asztalon maradt pizza két órán túli fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, ezért inkább dobjuk ki.

Ne hagyjuk, hogy órákig hűljön a meleg étel, mielőtt hűtőbe tesszük

Bár sokan így tudják, a meleg ételeket nem feltétlenül kell kihűteni, mielőtt hűtőbe tesszük. Amennyiben mégis ragaszkodunk a lehűtéséhez, osszuk fel kisebb adagokra, lefedve tegyük a mélyhűtőbe, vagy használjuk vízfürdőt a lehűtéshez, és közvetlenül ezután tegyük hűtőbe. Nagy mennyiségű ételek (pl. leves, egész csirke) kihűlése túl sokáig tarthat, ami szintén kockázatos lehet egészségügyi szempontból.

A hűtőszekrény hőmérséklete legyen kevesebb, mint 5ºC

Sokan azt gondolják, hogy nem feltétlenül kell, hogy hideg legyen a hűtőben, ez azonban a baktériumok elszaporodásához vezethet. Éppen ezért érdemes leellenőriznünk – akár beépített, akár hűtőhőmérővel -, hogy a hűtőben lévő hőmérséklet kevesebb-e, mint 5 fok, ha nem, állítsuk be ennek megfelelően.

3-4 nap után dobjuk ki még a hűtőszekrényben tárolt ételeket is

Nem feltétlenül van szaga annak az ételnek, ami megbetegíthet minket, ezért hosszú ideig még a hűtőszekrényben sem szabad tárolni a megmaradt ételeket. Ugyanez igaz a fagyasztóra is: a 3-4 hónapig fel nem használt - bontott vagy kész - élelmiszereket, érdemes inkább kidobni.

Ne együk meg hidegen a maradékot

A hűtőben tárolt maradék egyenletes átmelegítése elengedhetetlen, ugyanis az ételekben lévő baktériumok a melegítés hatására pusztulnak el.

Forrás: Myths & Facts About Leftovers (WebMD)

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.04.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan készüljünk fel egy nagyműtétre?
A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján elindult már egy olyan szakmai program, ami azt szeretné megértetni a betegekkel, hogy műtétjük sikere nemcsak magán...
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.