Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek?

Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek?

Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Alig vártuk, hogy újra fesztiválszezon legyen, azonban érdemes arra figyelni, hogy ezek az események olykor egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Hogyan kerüljük el ezeket? Mit tegyünk azért, hogy a barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon?

A rendszerint minimális alvással, éjszakai „pörgéssel” járó fesztiválozás meglehetősen nagy terhelést jelenthet a szervezetünknek, ami könnyen legyengítheti az immunrendszerünket. Összeszedtünk azokat az állapotokat, amelyekre érdemes odafigyelnünk a fesztiválozás idején.

Másnaposság

A fesztiválokon kétségkívül a leggyakoribb jelenség a másnaposság. Az alkohol nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől, ezért célszerű ilyenkor a szeszes ital fogyasztásán túl, vízzel is hidratálni a szervezetünket. Amennyiben másnap mégis úgy érezzük magunkat, mint akit fejbe vertek, érdemes sok gyümölcsöt fogyasztanunk, hiszen a bennük rejlő gyümölcscukor gyorsítja az alkohol lebontását.

 Sérülések

Az illuminált állapot, a tömeges koncertezés és a fesztiválsportok gyakran okoznak sérüléseket, ezért jó, ha vannak nálunk olyan alapvető dolgok, mint a sebtapasz, a fertőtlenítő vagy esetleg fájdalomcsillapító. Súlyosabb sérülések esetén pedig mindenképpen forduljunk orvoshoz. 

Torokfájás

Az egyik leggyakrabban előforduló panaszok egyik a torokfájás, amit legtöbbször az önfeledt éneklés és a hideg italok fogyasztása okozhat, amit tovább ronthat a magas szállópor koncentráció is. A hangszálaink megóvására és a légúti fertőzések kezelésére használjunk vény nélkül kapható szopogató tablettákat.

Leégés, hőguta

A leégés vagy a hőguta könnyen előfordulhat egy nyári fesztiválon, ezért érdemes naptejjel, megfelelő öltözékkel (napszemüveggel, fehér ruhával, sapkával) és hidratálással, illetve a 11-15 óráig terjedő árnyékban tartózkodással védekezni ellenük.

Gyomor-, bélrendszeri problémák

A szokatlan meleg miatt az ételfertőzés veszélye is nagyobb a fesztiválokon, ezért ügyeljünk arra, hogy a sátorban hagyott ételeket több óra elteltével már ne fogyasszuk el és mindig alaposan mossunk kezet étkezés előtt, illemhelyiség használata után.

Egészségmegőrző fesztiváltippek

  • Térképezzük fel a terepet! Nézzük meg, hogy merre van az elsősegély-központ, arra az esetre, ha bármi probléma adódna.
  • Ügyeljünk a személyes higiéniára! Minden étkezés előtt és illemhely használat után alaposan mossuk meg a kezünket. Vigyünk magunkkal nedves és antibakteriális törlőkendőket, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás.
  • Mindig tudjuk, hol a határ az alkoholfogyasztásban! A fesztiválok ideje alatt az alkoholmérgezések száma is megnövekszik, ezért figyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást.
  • Használjunk fényvédőket! Legalább 30-as faktorszámú naptejet használjunk, és rendszeresen kenjük be magunkat azzal.
  • Legyünk elővigyázatosak! Az óvszer nélküli együttlét veszélyes, hiszen nemcsak teherbe eshetünk, hanem olyan szexuális úton terjedő betegségeket is elkaphatunk, mint a HIV, a gonorrhoea, a szifilisz vagy a Chlamydia. Ha ezek ellenére mégis elfelejtettünk védekezni, mindenképpen menjünk el a nőgyógyászhoz, és kérjünk sürgősségi fogamzásgátlót.
  • Öltözzünk rétegesen! Egy fesztiválon számítani kell mind a tűző napsütésre, mind az esti lehűlésre, esetleg esőre, ezért a fürdőruhák mellett érdemes esőkabátot, esetleg gumicsizmát is bepakolni.
  • Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket! Ha valamilyen gyógyszert szedünk, akkor azt mindenképpen vigyük magunkkal és használjuk azt az előírás szerint. Ha asztmásak vagyunk, ne felejtsük otthon az inhalálót sem.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.06.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...