Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek?

Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek?

Melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.07.22.
Szerző: doktorGO
Alig vártuk, hogy újra fesztiválszezon legyen, azonban érdemes arra figyelni, hogy ezek az események olykor egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Hogyan kerüljük el ezeket? Mit tegyünk azért, hogy a barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon?

A rendszerint minimális alvással, éjszakai „pörgéssel” járó fesztiválozás meglehetősen nagy terhelést jelenthet a szervezetünknek, ami könnyen legyengítheti az immunrendszerünket. Összeszedtünk azokat az állapotokat, amelyekre érdemes odafigyelnünk a fesztiválozás idején.

Másnaposság

A fesztiválokon kétségkívül a leggyakoribb jelenség a másnaposság. Az alkohol nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől, ezért célszerű ilyenkor a szeszes ital fogyasztásán túl, vízzel is hidratálni a szervezetünket. Amennyiben másnap mégis úgy érezzük magunkat, mint akit fejbe vertek, érdemes sok gyümölcsöt fogyasztanunk, hiszen a bennük rejlő gyümölcscukor gyorsítja az alkohol lebontását.

 Sérülések

Az illuminált állapot, a tömeges koncertezés és a fesztiválsportok gyakran okoznak sérüléseket, ezért jó, ha vannak nálunk olyan alapvető dolgok, mint a sebtapasz, a fertőtlenítő vagy esetleg fájdalomcsillapító. Súlyosabb sérülések esetén pedig mindenképpen forduljunk orvoshoz. 

Torokfájás

Az egyik leggyakrabban előforduló panaszok egyik a torokfájás, amit legtöbbször az önfeledt éneklés és a hideg italok fogyasztása okozhat, amit tovább ronthat a magas szállópor koncentráció is. A hangszálaink megóvására és a légúti fertőzések kezelésére használjunk vény nélkül kapható szopogató tablettákat.

Leégés, hőguta

A leégés vagy a hőguta könnyen előfordulhat egy nyári fesztiválon, ezért érdemes naptejjel, megfelelő öltözékkel (napszemüveggel, fehér ruhával, sapkával) és hidratálással, illetve a 11-15 óráig terjedő árnyékban tartózkodással védekezni ellenük.

Gyomor-, bélrendszeri problémák

A szokatlan meleg miatt az ételfertőzés veszélye is nagyobb a fesztiválokon, ezért ügyeljünk arra, hogy a sátorban hagyott ételeket több óra elteltével már ne fogyasszuk el és mindig alaposan mossunk kezet étkezés előtt, illemhelyiség használata után.

Egészségmegőrző fesztiváltippek

  • Térképezzük fel a terepet! Nézzük meg, hogy merre van az elsősegély-központ, arra az esetre, ha bármi probléma adódna.
  • Ügyeljünk a személyes higiéniára! Minden étkezés előtt és illemhely használat után alaposan mossuk meg a kezünket. Vigyünk magunkkal nedves és antibakteriális törlőkendőket, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás.
  • Mindig tudjuk, hol a határ az alkoholfogyasztásban! A fesztiválok ideje alatt az alkoholmérgezések száma is megnövekszik, ezért figyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást.
  • Használjunk fényvédőket! Legalább 30-as faktorszámú naptejet használjunk, és rendszeresen kenjük be magunkat azzal.
  • Legyünk elővigyázatosak! Az óvszer nélküli együttlét veszélyes, hiszen nemcsak teherbe eshetünk, hanem olyan szexuális úton terjedő betegségeket is elkaphatunk, mint a HIV, a gonorrhoea, a szifilisz vagy a Chlamydia. Ha ezek ellenére mégis elfelejtettünk védekezni, mindenképpen menjünk el a nőgyógyászhoz, és kérjünk sürgősségi fogamzásgátlót.
  • Öltözzünk rétegesen! Egy fesztiválon számítani kell mind a tűző napsütésre, mind az esti lehűlésre, esetleg esőre, ezért a fürdőruhák mellett érdemes esőkabátot, esetleg gumicsizmát is bepakolni.
  • Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket! Ha valamilyen gyógyszert szedünk, akkor azt mindenképpen vigyük magunkkal és használjuk azt az előírás szerint. Ha asztmásak vagyunk, ne felejtsük otthon az inhalálót sem.
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.07.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
A rengeteg pozitív hatás mellett nem titok, hogy a szoptatásnak is vannak árnyoldalai, amikről fontos beszélni, hiszen az ezzel járó stresszt, kellemetlenségeket a legtöbb szoptató édesany ...
A szoptatás mindig is a babavállalás egyik központi kérdésköre volt, az erre vonatkozó tippek, ajánlások, vélemények az orvoslás fejlődésével együtt, gyakorlatilag folyamatosan válto ...
Sajnos külföldi utazásunk, nyaralásunk során is érhet minket kisebb-nagyobb baleset, kaphatunk el fertőző betegséget vagy ép alakulhat ki sürgősségi ellátást igénylő kórkép. Az alá ...
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül ...