Magas koleszterinszint

Magas koleszterinszint

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
A magas koleszterinszint negatív hatással van az egészségünkre, ezért kiemelten fontos a vérzsírszint normalizálása, amelyet egészséges életmód kialakításával tehetünk meg.

Mitől emelkedhet meg a szintjük?

A legfontosabb tényezők, melyek a vérzsírok emelkedését okozzák a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés, örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködése, valamint a dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás mind összefüggésben lehet a magas vérzsírszinttel. Mikor a családban több személynél is előfordul a hiperlipidémia, valószínűleg örökletes genetikai tényezők vannak a háttérben, ezt nevezzük familiáris hiperlipidémiának. Triglicerid esetében a zsírban gazdag ételek fogyasztásával emelkedhet meg a trigliceridszint, valamint túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a szervezet saját maga állítja elő, szintetizálja. 

Hogyan vehetjük észre ezek emelkedését?

A vérzsírszinteket jól nyomon lehet követni laborvizsgálatokkal, ezáltal akár egy célzott, akár egy rutinszerű vérvizsgálattal fény derülhet rá. Triglicerid esetében a laborleleteknél a normál határ felső határa 1,7 mmol/l. Amennyiben ezen érték felett van a szint, hipertrigliceridémiáról beszélünk. 

Koleszterin esetében az úgynevezett „jó” HDL koleszterinszint annál jobb, minél magasabb, mert ennek jelenléte megelőzi az érelmeszesedést, és az egyéb szív-érrendszeri problémákat, míg az LDL-koleszterin esetében annál jobb, minél alacsonyabb érték jelenik meg a leletben. Az összes koleszterin felső határértékét 5,2 mmol/l-nél szokták meghúzni, ez alatt a szív-és érrendszeri betegségek kockázata átlagos; 5,2 és 6,4 mmol/l között enyhén emelkedett, 6,4 mmol/l felett kifejezetten emelkedett kockázatról beszélhetünk.

Hogyan tudjuk kezelni?

A hiperlipidémiát alapvetően az életmód megváltoztatásával és gyógyszeres terápiával tudjuk kezelni. Amennyiben nem haladja meg a normál értékeket a laborvizsgálat alapján, mindenképpen javasolt az életmód változtatása is, mivel ezzel akár 10%-os csökkenés is elérhető. 

Ha fennáll a túlsúly vagy az elhízás fontos, hogy próbáljunk a súlyunkon csökkenteni, amelyben kiemelt szerepet játszik a testmozgás. Megfelelő lehet erre akár a gyors séta, kocogás, kerékpározás is. Az étrendet tekintve ajánlott sok zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása, és a túlzott szénhidrát és cukor bevitel csökkentése. Amennyiben dohányzunk vagy túlzott mértékű alkoholt fogyasztunk, ajánlatos ezen káros szenvedélyek elhagyása is. 

(Barát Berndadett, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Útmutató

  • A legfontosabb tényezők, melyek a vérzsírok emelkedését okozzák a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés, örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek.
  • A vérzsírszinteket jól nyomon lehet követni laborvizsgálatokkal, ezáltal akár egy célzott, akár egy rutinszerű vérvizsgálattal fény derülhet rá.
  • Alapvetően az életmód megváltoztatásával és gyógyszeres terápia alkalmazásával tudjuk kezelni. A gyógyszeres kezelésről az orvos dönt majd.
Magas koleszterinszint - Részletesen a témáról
Milyen ételeket kerüljünk, ha magas a koleszterinszintünk?
Hazánkban a 19-64 év közötti felnőtt lakosság 60 százalékánál a vér koleszterinkoncentrációja meghaladja a normál értéket, ennek is következménye, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak – figyelmeztet a MDOSZ. Mire figyeljünk az étrendünk összeállításánál, hogy ezt elkerüljük?
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?
Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a szabadban töltött idő? Valóban kevesebb gyógyszerre lehet szükségünk, ha több időt töltünk a szabadban? Egy január 16-i finn tanulmány a természet és bizonyos gyógyszerek szedésének kapcsolatát vizsgálta.
Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?
Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek népbetegségnek számítanak, egészséges étrenddel azonban sokat tehetünk a megelőzésük érdekében. Mire figyeljünk, ha „szívbarát” módon szeretnénk táplálkozni?
Miért fontos az elhízás kezelése?
Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1975 óta, és néhány éven belül a halálozások kétharmadáért is közvetve az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód lesz felelős.
Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?
Az emelkedett koleszterinszint rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással könnyen befolyásolható. Milyen életmódbeli tényezőkre figyeljünk, ha csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintünket?
Mitől lesz sikeres a fogyókúra?
Enni öröm, bánatűző, feszültségcsökkentő érzés, ráadásul Magyarországon a hagyományőrzés és a család összetartásának szimbóluma is egy bőséges ebéd. Ennek viszont ára van: a magyar lakosság majdnem egyharmada küzd jelentős súlyfelesleggel.
Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?
A magas koleszterinszint növeli a szívbetegségek, stroke és a szívroham kialakulásának esélyét, ezért nagyon fontos a normál szinten való tartása. Mit tehetünk ennek érdekében? Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Szerepet játszik-e a túlsúly a vérzsírszintek emelkedésében?
Hasznos lehet
Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?
A magas koleszterinszint növeli a szívbetegségek, stroke és a szívroham kialakulásának esélyét, ezért nagyon fontos a normál szinten való tartása. Mit tehetünk ennek érdekében? Milyen hibákat...
Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?
Az emelkedett koleszterinszint rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással könnyen befolyásolható. Milyen életmódbeli tényezőkre figyeljünk, ha csökkenteni szeretnénk a...