Magas koleszterinszint

Magas koleszterinszint

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
A magas koleszterinszint negatív hatással van az egészségünkre, ezért kiemelten fontos a vérzsírszint normalizálása, amelyet egészséges életmód kialakításával tehetünk meg.

Mitől emelkedhet meg a szintjük?

A legfontosabb tényezők, melyek a vérzsírok emelkedését okozzák a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés, örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködése, valamint a dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás mind összefüggésben lehet a magas vérzsírszinttel. Mikor a családban több személynél is előfordul a hiperlipidémia, valószínűleg örökletes genetikai tényezők vannak a háttérben, ezt nevezzük familiáris hiperlipidémiának. Triglicerid esetében a zsírban gazdag ételek fogyasztásával emelkedhet meg a trigliceridszint, valamint túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a szervezet saját maga állítja elő, szintetizálja. 

Hogyan vehetjük észre ezek emelkedését?

A vérzsírszinteket jól nyomon lehet követni laborvizsgálatokkal, ezáltal akár egy célzott, akár egy rutinszerű vérvizsgálattal fény derülhet rá. Triglicerid esetében a laborleleteknél a normál határ felső határa 1,7 mmol/l. Amennyiben ezen érték felett van a szint, hipertrigliceridémiáról beszélünk. 

Koleszterin esetében az úgynevezett „jó” HDL koleszterinszint annál jobb, minél magasabb, mert ennek jelenléte megelőzi az érelmeszesedést, és az egyéb szív-érrendszeri problémákat, míg az LDL-koleszterin esetében annál jobb, minél alacsonyabb érték jelenik meg a leletben. Az összes koleszterin felső határértékét 5,2 mmol/l-nél szokták meghúzni, ez alatt a szív-és érrendszeri betegségek kockázata átlagos; 5,2 és 6,4 mmol/l között enyhén emelkedett, 6,4 mmol/l felett kifejezetten emelkedett kockázatról beszélhetünk.

Hogyan tudjuk kezelni?

A hiperlipidémiát alapvetően az életmód megváltoztatásával és gyógyszeres terápiával tudjuk kezelni. Amennyiben nem haladja meg a normál értékeket a laborvizsgálat alapján, mindenképpen javasolt az életmód változtatása is, mivel ezzel akár 10%-os csökkenés is elérhető. 

Ha fennáll a túlsúly vagy az elhízás fontos, hogy próbáljunk a súlyunkon csökkenteni, amelyben kiemelt szerepet játszik a testmozgás. Megfelelő lehet erre akár a gyors séta, kocogás, kerékpározás is. Az étrendet tekintve ajánlott sok zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása, és a túlzott szénhidrát és cukor bevitel csökkentése. Amennyiben dohányzunk vagy túlzott mértékű alkoholt fogyasztunk, ajánlatos ezen káros szenvedélyek elhagyása is. 

(Barát Berndadett, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Útmutató

  • A legfontosabb tényezők, melyek a vérzsírok emelkedését okozzák a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés, örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek.
  • A vérzsírszinteket jól nyomon lehet követni laborvizsgálatokkal, ezáltal akár egy célzott, akár egy rutinszerű vérvizsgálattal fény derülhet rá.
  • Alapvetően az életmód megváltoztatásával és gyógyszeres terápia alkalmazásával tudjuk kezelni. A gyógyszeres kezelésről az orvos dönt majd.
Magas koleszterinszint - Részletesen a témáról
Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?
Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek népbetegségnek számítanak, egészséges étrenddel azonban sokat tehetünk a megelőzésük érdekében. Mire figyeljünk, ha „szívbarát” módon szeretnénk táplálkozni?
Milyen ételeket kerüljünk, ha magas a koleszterinszintünk?
Hazánkban a 19-64 év közötti felnőtt lakosság 60 százalékánál a vér koleszterinkoncentrációja meghaladja a normál értéket, ennek is következménye, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak – figyelmeztet a MDOSZ. Mire figyeljünk az étrendünk összeállításánál, hogy ezt elkerüljük?
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?
Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?
Az emelkedett koleszterinszint rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással könnyen befolyásolható. Milyen életmódbeli tényezőkre figyeljünk, ha csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintünket?
Miért fontos az elhízás kezelése?
Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1975 óta, és néhány éven belül a halálozások kétharmadáért is közvetve az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód lesz felelős.
Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.
Mozgás receptre?
A legfrissebb amerikai szakmai ajánlások erősen hangsúlyozzák a fizikai aktivitás és más életmódbeli elemek döntő szerepét az enyhén vagy közepes mértékben emelkedett vérnyomás- és koleszterinszint esetén.
Miben tud segíteni egy dietetikus?
Mikor forduljunk dietetikushoz? Miben tud segíteni nekünk? Mire számítsunk a szakrendelésen?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Szerepet játszik-e a túlsúly a vérzsírszintek emelkedésében?
Hasznos lehet
Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?
Az emelkedett koleszterinszint rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással könnyen befolyásolható. Milyen életmódbeli tényezőkre figyeljünk, ha csökkenteni szeretnénk a...