Magas koleszterinszint

Magas koleszterinszint

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
A magas koleszterinszint negatív hatással van az egészségünkre, ezért kiemelten fontos a vérzsírszint normalizálása, amelyet egészséges életmód kialakításával tehetünk meg.

Mitől emelkedhet meg a szintjük?

A legfontosabb tényezők, melyek a vérzsírok emelkedését okozzák a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés, örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködése, valamint a dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás mind összefüggésben lehet a magas vérzsírszinttel. Mikor a családban több személynél is előfordul a hiperlipidémia, valószínűleg örökletes genetikai tényezők vannak a háttérben, ezt nevezzük familiáris hiperlipidémiának. Triglicerid esetében a zsírban gazdag ételek fogyasztásával emelkedhet meg a trigliceridszint, valamint túlzott szénhidrátfogyasztás esetén a szervezet saját maga állítja elő, szintetizálja. 

Hogyan vehetjük észre ezek emelkedését?

A vérzsírszinteket jól nyomon lehet követni laborvizsgálatokkal, ezáltal akár egy célzott, akár egy rutinszerű vérvizsgálattal fény derülhet rá. Triglicerid esetében a laborleleteknél a normál határ felső határa 1,7 mmol/l. Amennyiben ezen érték felett van a szint, hipertrigliceridémiáról beszélünk. 

Koleszterin esetében az úgynevezett „jó” HDL koleszterinszint annál jobb, minél magasabb, mert ennek jelenléte megelőzi az érelmeszesedést, és az egyéb szív-érrendszeri problémákat, míg az LDL-koleszterin esetében annál jobb, minél alacsonyabb érték jelenik meg a leletben. Az összes koleszterin felső határértékét 5,2 mmol/l-nél szokták meghúzni, ez alatt a szív-és érrendszeri betegségek kockázata átlagos; 5,2 és 6,4 mmol/l között enyhén emelkedett, 6,4 mmol/l felett kifejezetten emelkedett kockázatról beszélhetünk.

Hogyan tudjuk kezelni?

A hiperlipidémiát alapvetően az életmód megváltoztatásával és gyógyszeres terápiával tudjuk kezelni. Amennyiben nem haladja meg a normál értékeket a laborvizsgálat alapján, mindenképpen javasolt az életmód változtatása is, mivel ezzel akár 10%-os csökkenés is elérhető. 

Ha fennáll a túlsúly vagy az elhízás fontos, hogy próbáljunk a súlyunkon csökkenteni, amelyben kiemelt szerepet játszik a testmozgás. Megfelelő lehet erre akár a gyors séta, kocogás, kerékpározás is. Az étrendet tekintve ajánlott sok zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása, és a túlzott szénhidrát és cukor bevitel csökkentése. Amennyiben dohányzunk vagy túlzott mértékű alkoholt fogyasztunk, ajánlatos ezen káros szenvedélyek elhagyása is. 

(Barát Berndadett, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Útmutató

  • A legfontosabb tényezők, melyek a vérzsírok emelkedését okozzák a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés, örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek.
  • A vérzsírszinteket jól nyomon lehet követni laborvizsgálatokkal, ezáltal akár egy célzott, akár egy rutinszerű vérvizsgálattal fény derülhet rá.
  • Alapvetően az életmód megváltoztatásával és gyógyszeres terápia alkalmazásával tudjuk kezelni. A gyógyszeres kezelésről az orvos dönt majd.
Magas koleszterinszint - Részletesen a témáról
B-vitaminok

B-vitaminok

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, általánosságban elmondható róluk, hogy a sejtosztódásban van rendkívül nagy szerepük. Bizonyos típusai nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és egyéb tápanyagok hasznosításához, vagyis ha a szervezetünkbe túl kevés B-vitamin jut, akkor ez más, fontos folyamatokban részt vevő molekulák működésére is hatással van.
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Szerepet játszik-e a túlsúly a vérzsírszintek emelkedésében?
Mit írtak mások a magas koleszterinszint témában?
Hasznos lehet
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Mi okozza a lábgörcsöt? Hogyan előzd meg a vizesedést? Mitől fájhat az ülés? Összeszedtük most azokat a panaszokat - és a hozzájuk tartozó tippeket -, amelyekkel leggyakrabban a második ...
Ha fájdalmat érzel a hátad felső és alsó részénél, tudd, hogy nem vagy vele egyedül. A hátfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség a kismamaságban.
A testhelyzet változtatáskor, jellemzően felálláskor bekövetkező hirtelen vérnyomásesés általában ártatlan, bár kényelmetlen jelenség.