Szívinfarktus

Szívinfarktus

1 perces olvasási idő
Szerző: KardioKözpont , kardiológia
A kardiológiai szűrés, kivizsgálás döntő jelentőségű szívinfarktus esetén, mert az esetek egy részében a betegség tünetei nem típusosak, nehéz a diagnosztizálás, tehát a veszélyeztetettség korai felismerése akár életet menthet.

Mit jelent a veszélyeztetettség? 

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése, a tünetek kivizsgálása különösen azok számára elengedhetetlen, akiknek családjában már előfordult ilyen probléma, illetve, akik jelentős rizikófaktorokkal rendelkeznek. Sokan teljesen tünetmentesek, ezért a szűrés kiemelten fontos ezekben az esetekben, de ha bárki a legkisebb tünetet érzékeli magán – mint például gyengeség, légszomj, mellkasi fájdalom, vagy akár csak diszkomfort, szédülés, szabálytalan szívverés -, ne legyintsen rájuk, hanem jelentkezzen be egy kardiológiai kivizsgálásra.

A szívinfarktus főbb rizikófaktorai

A kardiológusok által legelterjedtebb az ún. SCORE-táblázat szerinti kardiovaszkuláris rizikóbecslés. Ez  a táblázat öt változót vesz figyelembe, amely az alábbi felsorolás első öt helyén található. Ennek alapján  adható meg annak valószínűsége, hogy a következő öt évben milyen valószínűséggel kap valaki infarktust vagy stroke-ot. Ugyanakkor természetesen a kardiológiai kivizsgálással és az időben elkezdett kezeléssel akár a szívinfarktus is megelőzhető lehet – hangsúlyozza Vaskó doktor.

A legveszélyesebb rizikófaktorok az alábbiak:

 • magasabb életkor,
 • magas vérnyomás,
 • magas koleszterinszint,
 • dohányzás,
 • férfi nem (és a menopauzán túl lévő nők),
 • cukorbetegség (és inzulinrezisztencia),
 • családban halmozódó szív- és érrendszeri problémák,
 • már meglévő szív- és érrendszeri betegség,
 • hormonális fogamzásgátló szedése,
 • túlsúly,
 • mozgásszegény életmód. 

Ha a családban előfordult szívinfarktus, ez egy hajlamot feltételez ugyan, de életmóddal és kezeléssel még ebben az esetben is jelentősen ellensúlyozni lehet az adottságot. Dr. Vaskó Péter szavaiból kiderül, hogy elsődleges prevenció – vagyis maga a kardiológiai kivizsgálás - a veszélyeztetett egészségeseknek segít, hogy elkerülhető legyen a szívinfarktus, a stroke vagy más szív- és érrendszeri történés. A másodlagos prevenció pedig a már diagnosztizált szívbetegeket állapotromlásának megakadályozását tűzi ki célul, amelyben a kardiológiai nyomonkövetés és az életmód orvoslása egyaránt fontos szerepet játszik.

Útmutató

 • A kardiológiai szűrés, kivizsgálás azért is döntő jelentőségű, mert az esetek egy részében a betegség tünetei nem típusosak, nehéz a diagnosztizálás, tehát a veszélyeztetettség korai felismerése akár életet menthet.
 • Az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet a szívinfarktusra: gyengeség, légszomj, mellkasi fájdalom, diszkomfort, szédülés, szabálytalan szívverés, ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!
 • A kardiológiai kivizsgálással és az időben elkezdett kezeléssel a szívinfarktus megelőzhető lehet.
 • A dohányzás, a túlsúly, a fizikai edzettség hiánya és a kiegyensúlyozatlan, nem teljes értékű táplálkozás mind rizikófaktort képez.
Szívinfarktus - Részletesen a témáról
Hogyan előzhető meg a szívbetegségek kialakulása?
A szívbetegségek megelőzése mindig az egyén saját felelősségén múlik, mennyire figyel oda önmagára, és mennyire tartja fontosnak saját egészségét. Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzéséért?
Veszélyes vagy hasznos a sport szívelégtelenség esetén?
Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, mire érdemes figyelni szívelégtelenség esetén sportolás közben.
Hogyan előzzünk meg egy második infarktust?
Az első infarktus után a páciensek legtöbbször nem tudják, milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai gondozásról beszélt, amelynek alapjai a következők.
Mire figyeljünk az ünnepek alatt?
Az ünnepi időszak beköszöntével mindannyiunknak jól esik egy kis pihenés és az elszakadás a pörgős hétköznapokból. Mire figyeljünk ilyenkor egészségünk szempontjából?
Hogyan kezdjünk el mozogni szívproblémák esetén?
A fizikai aktivitás alapvető fontosságú egészségünk fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető. De hogyan fogjon bele a mozgásba az, akinek valamilyen szívbetegsége volt, vagy van?
Mennyire figyelsz saját szíved egészségére?
A szerelmesek napja körül a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelünk mások szívének - persze csak átvitt értelemben - azonban a saját szívünkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt.
Mire figyeljünk, ha szívgyógyszereket szedünk?
Azok, akik szív-érrendszeri betegségük miatt gyógyszerrel tudják rendezni értékeiket, megállítani az állapotromlást, csökkenteni a tüneteiket, többnyire egy életen át tartó gyógyszerszedésre kell, hogy berendezkedjenek.
Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzése érdekében?
A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt, azonban életmódváltással és rendszeres szűrővizsgálattal sok problémát lehetne megelőzni vagy kezelni. Mit tehetünk?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Melyik nemnél jellemzőbb a szívinfarktus kialakulása?
Hasznos lehet
Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?
Figyelnie kell arra, hogyan érzi magát szex közben – vagy bármilyen más fizikai tevékenység – során, ha szívbetegsége van. A szívbetegség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartózkodnia kell a...
Hogyan előzzünk meg egy második infarktust?
Az első infarktus után a páciensek legtöbbször nem tudják, milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai...