Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?

Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?

Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A magas koleszterinszint növeli a szívbetegségek, stroke és a szívroham kialakulásának esélyét, ezért nagyon fontos a normál szinten való tartása. Mit tehetünk ennek érdekében? Milyen hibákat követünk el magas koleszterinszint esetén?

Nem ellenőriztetjük a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint általában nem okoznak tüneteket, ezért nagyon fontos annak rendszeres ellenőrzése. A vér koleszterinszintjét laborvizsgálattal állapítják meg, amit 20 éves kor felett érdemes 4-6 évente ellenőriztetni.

Nem mozgunk rendszeresen

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja az egészséges koleszterinszint fenntartásának. Nem kell maratont futnunk azért, hogy javuljanak értékeink, a heti háromszori, 40 percet meghaladó testmozgás (pl. gyaloglás, úszás, kerékpározás) már jelentősen csökkentheti a koleszterin szintünket.

Ülő életmódot folytatunk

Ha túl sokat ülünk egyhelyben, akkor megnő az elhízás, magas vérnyomás, szívbetegség kialakulásának esélye, ami összefüggésbe hozható a magas koleszterinszinttel is. Ez még abban az esetben is igaz lehet, ha rendszeresen sportolunk, ezért ha irodai munkát végzünk, próbáljunk meg félóránként felállni, és átmozgatni magunkat.

Dohányzunk

A dohányzással csökken a „jó” koleszterinszint, ezzel arányaiban növekszik a „rossz” koleszterinszintünk is, ami magas vérnyomás, cukorbetegség és szívbetegség kialakulásához vezethet. Szokjunk le a dohányzásról, ezzel megvédhetjük ereink rugalmasságát, egészségét.

Nem foglalkozunk a testsúlyproblémával

A hasi elhízás növelheti a „rossz”, és csökkentheti a „jó” koleszterin szintjét. Már akkor is jelentősen javíthatunk értékeinken, ha csak 10 százalékot veszítünk a súlyunkból. Kérjük ki kezelőorvosunk véleményét a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban (pl. étrendről), és érjük el ideális testsúlyunkat.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Mistakes That Can Affect Your Cholesterol (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.