Góckutatás

Góckutatás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása? Milyen tünetek esetén javasolt? Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Kérdések és válaszok a góckutatással kapcsolatban.

Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása?

A szervezetben lévő gócok immunválaszt indítanak be a szervezetünkben eredménytelenül, hiszen az immunrendszer nem tuja legyőzni őket. Az állandósult immunreakció miatt kialakuló panaszok azonban jelentősen rombolhatják az életminőséget, befolyásolhatják a mindennapi életünket.

Nincs érzékeny pont a testemen, akkor is szükséges lehet a góckutatás?

A gócok önmagában nem okoznak tüneteket, nem fájnak, nem érzékenyek, és a tünetek általában a test más pontján jelentkeznek, így annak felderítését jelentősen megnehezíti.

Milyen tünetek esetén javasolt a góckutatás?

 • Fáradékonyság,
 • alvászavar,
 • kóros és/vagy foltos hajhullás,
 • ismeretlen eredetű ízületi fájdalom,
 • ekcéma, kiütések,
 • szemet érintő gyulladások (pl. kötőhártya-gyulladás)
 • szervek ismeretlen eredetű megbetegedései,
 • allergiás panaszok,
 • tartós hőemelkedés.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk a góckutatás során?

Az általános vizsgálatokat (pl. vérnyomás, pulzusmérés, testsúly, stb.) követően egy nagy laborra (pl. vérkép, süllyedés, más- és vesefunkció, vércukor, tumor-markerek, TSH, CRP, stb.) van szükség, ami átfogó képet ad a páciens jelenlegi állapotáról.  Az eredményektől függően következnek a radiológiai  (pl. mellkasröntgen, fogászati panoráma röntgen, ultrahangvizsgálatok) és az egyéb diagnosztikai vizsgálatok (pl. EKG).

Útmutató

 • A szervezetben lévő gócok immunválaszt indítanak be a szervezetünkben, amelyek kellemetlen tüneteket okozva jelentősen rontják az életminőségünket.
 • Amennyiben ismeretlen eredetű ízületi fájdalom, fáradékonyság, kóros hajhullás, ekcéma, allergia vagy egyéb ismeretlen eredetű panaszt észlelünk, érdemes részt vennünk góckutatáson.
 • A fizikális vizsgálat után, laboreredményekkel és egyéb diagnosziikai vizsgálatokkal felderítik a szervezetünkben jelen lévő gócokat, majd az eredmények függvényében megkezdődik a célzott terápia.
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
Milyen időközönként javasolt a tüdőszűrés? Milyen foglalkozások esetén érdemes fokozottabban odafigyelni a rendszeres szűrésre? Milyen tünetekre figyeljünk? Összeszedtük a tüdőszűréssel kapcsolatos...
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálattal már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kimutathatóak, és ezzel megelőzhetővé válnak. Mikor javasolt a...
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a...