Góckutatás

Góckutatás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása? Milyen tünetek esetén javasolt? Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Kérdések és válaszok a góckutatással kapcsolatban.

Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása?

A szervezetben lévő gócok immunválaszt indítanak be a szervezetünkben eredménytelenül, hiszen az immunrendszer nem tuja legyőzni őket. Az állandósult immunreakció miatt kialakuló panaszok azonban jelentősen rombolhatják az életminőséget, befolyásolhatják a mindennapi életünket.

Nincs érzékeny pont a testemen, akkor is szükséges lehet a góckutatás?

A gócok önmagában nem okoznak tüneteket, nem fájnak, nem érzékenyek, és a tünetek általában a test más pontján jelentkeznek, így annak felderítését jelentősen megnehezíti.

Milyen tünetek esetén javasolt a góckutatás?

 • Fáradékonyság,
 • alvászavar,
 • kóros és/vagy foltos hajhullás,
 • ismeretlen eredetű ízületi fájdalom,
 • ekcéma, kiütések,
 • szemet érintő gyulladások (pl. kötőhártya-gyulladás)
 • szervek ismeretlen eredetű megbetegedései,
 • allergiás panaszok,
 • tartós hőemelkedés.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk a góckutatás során?

Az általános vizsgálatokat (pl. vérnyomás, pulzusmérés, testsúly, stb.) követően egy nagy laborra (pl. vérkép, süllyedés, más- és vesefunkció, vércukor, tumor-markerek, TSH, CRP, stb.) van szükség, ami átfogó képet ad a páciens jelenlegi állapotáról.  Az eredményektől függően következnek a radiológiai  (pl. mellkasröntgen, fogászati panoráma röntgen, ultrahangvizsgálatok) és az egyéb diagnosztikai vizsgálatok (pl. EKG).

Útmutató

 • A szervezetben lévő gócok immunválaszt indítanak be a szervezetünkben, amelyek kellemetlen tüneteket okozva jelentősen rontják az életminőségünket.
 • Amennyiben ismeretlen eredetű ízületi fájdalom, fáradékonyság, kóros hajhullás, ekcéma, allergia vagy egyéb ismeretlen eredetű panaszt észlelünk, érdemes részt vennünk góckutatáson.
 • A fizikális vizsgálat után, laboreredményekkel és egyéb diagnosziikai vizsgálatokkal felderítik a szervezetünkben jelen lévő gócokat, majd az eredmények függvényében megkezdődik a célzott terápia.
Hasznos lehet
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...