Ultra-feldolgozott reggeli ételek - Hogyan döntse el, melyiket kerülje el?

Ultra-feldolgozott reggeli ételek - Hogyan döntse el, melyiket kerülje el?

Ultra-feldolgozott reggeli ételek - Hogyan döntse el, melyiket kerülje el?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.06.12.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egy tanulmány az ultra-feldolgozott élelmiszereket, köztük bizonyos alapvető reggeli alapanyagokat a korai halálozás nagyobb kockázatával hozta összefüggésbe. A fagyasztott gofri, a joghurt és a gabonapelyhek ebbe a kategóriába tartoznak, ezért érdemes ezeket elhagyni a reggeli rutinból?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

A tanulmány megállapította, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a legtöbb ultra-feldolgozott ételt fogyasztották, 4%-kal nagyobb volt az esélye annak, hogy valamilyen okból koraibb halált haljanak. Korábbi tanulmányok szintén összefüggést mutattak az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a rák, 2-es típusú cukorbetegség, súlygyarapodás, gyulladás és a bél mikrobióma változása között.

Nincs egységes definíciója az ultra-feldolgozott élelmiszereknek, de ezek általában adalékanyagokat – például színezékeket, emulgeálószereket és nem tápláló édesítőszereket –, valamint nagy mennyiségű hozzáadott cukrot és telített zsírokat tartalmaznak. Becslések szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek az amerikai élelmiszerkészlet 71%-át teszik ki, ezért nehéz elkerülni ezeket a termékeket. Ehelyett érdemes arra koncentrálni, hogy kisebb változtatásokat hajtson végre étrendjében, fogyasszon több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket, hüvelyeseket és magvakat. Noha néhány terméket érdemes korlátozni, az olyan ételek, mint a joghurt és a zabpehely rendkívül táplálóak, ha a megfelelő fajtát választja.

Ultra-feldolgozott reggeli ételek

Szalonna

A szalonna, sonka, kolbász és más feldolgozott húsok általában az egészségtelen ultra-feldolgozott élelmiszerek kategóriájába tartoznak. Nitrátokat és nitriteket adnak a feldolgozott húsokhoz az íz és a szín, valamint a baktériumok csökkentése érdekében. Ezek az adalékanyagok a feldolgozott vörös húsban található hem vassal kombinálva növelhetik a negatív egészségügyi kockázatokat.

Több tanulmány is összefüggésbe hozta a feldolgozott húst a vastagbélrák fokozott kockázatával. A World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research nagyon kevés feldolgozott hús fogyasztását javasolja. 

Joghurt

A joghurt jó kalcium- és fehérjeforrás és egy 2023-as tanulmány megállapította, hogy az ultra-feldolgozott joghurtok az egészségesebb ultra-feldolgozott élelmiszerek alkategóriájába tartoznak.

A teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek és a joghurt azok a csoportok, amelyeknél kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, annak ellenére, hogy ezek ultra-feldolgozott élelmiszerek - ismerteti a tanulmány.

Zabpehely

A zabpehely szintén az ultra-feldolgozott kategóriába tartozik, ha hozzáadott ízeket vagy színezékeket tartalmaz. A sima zab azonban minimálisan feldolgozottnak minősül. A teljes kiőrlésű zab ráadásul a szívre és az emésztőrendszerre gyakorolt egészségügyi előnyökkel jár.

Kenyér

Egyes teljes kiőrlésű kenyerek ultra-feldolgozottnak számítanak, de sok táplálkozási szakértő ezeket egészségesebb lehetőségnek tartja a finomított gabonákhoz képest.

A teljes kiőrlésű gabonák rostokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a szív egészségét és a megfelelő bélműködést. Gazdagok magnéziumban és szelénben is, amelyek támogatják az immunrendszert. Az étrendi irányelvek azt javasolják, hogy az elfogyasztott gabonafélék fele teljes kiőrlésű legyen.

Növényi alapú italok

A növényi alapú italokban található ízfokozók, stabilizátorok és kémiai adalékanyagok az ultra-feldolgozott kategóriába esnek, de a laktózérzékenyek, bizonyos ételallergiában szenvedők, vagy a vegán étrendet követők gyakran használnak növényi alapú italokat a tejtermékek alternatívájaként. A növényi alapú italoknál érdemes hozzáadott édesítőszer nélkülit választani.

Granola szelet 

A boltban vásárolt granolaszeletek ultra-feldolgozottnak számítanak, de kereshet táplálóbb lehetőségeket is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek jellemzően olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket az otthoni konyhákban nem használnak, így a granolaszeletek otthoni elkészítése kevésbé minősül feldolgozottnak. A boltban válasszon olyan granolaszeletet, amelyek diót és kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Ha gyakran kívánja az ultra-feldolgozott ételeket, az annak a jele lehet, hogy nem eszik eleget a szervezetének szükséges alapvető tápanyagokból.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.06.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
6 jele annak, hogy több fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van
A fehérje egy aminosavban gazdag tápanyag, amelyre szüksége van az izmok, a csontok és az immunrendszer egészségéhez. Míg a fehérjebevitel növelése bizonyos esetekben előnyös lehet, máskor nem, sőt...
Rossz ötlet közvetlenül étkezés után aludni menni?
Sokan nassolnak vacsora és lefekvés között, leggyakrabban fagylaltot, sütiket, chipset, pattogatott kukoricát fogyasztunk. A teli gyomorral vagy közvetlenül egy nehéz étkezést követő ágyba kerülés...
Az emésztő-enzim hiánya okozta eltérések
Az emberi gasztrointesztinális rendszer számos olyan enzimet termel, melyek lebontják az elfogyasztott táplálékot, és ezáltal biztosítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...