Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.01.
Szerző: Budai Endokrinközpont belgyógyászat
Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell. Milyen italt érdemes ilyenkor választanunk?

Honnan tudhatom, hogy hisztamin intoleranciám van?

A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.

  • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
  • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés
  • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
  • Ödéma kialakulása
  • Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
  • Rohamokban jelentkező izzadás
  • Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
  • Menstruációs zavarok

Ha felmerül a gyanú, hogyan történik a diagnózis?

A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi,  1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében.  

A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy:

  • A hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microgram/l).
  • Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 microgram/l).
  • A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l),
  • a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgram/l).
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott gyógyszer
Budai Endokrinközpont Szerző: Budai Endokrinközpont belgyógyászat Megjelenés dátuma: 2022.06.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...
Pszichofiziológiai állapotfelmérés
Milyen panaszok esetén javallott a pszichofiziológiai állapotfelmérés? Hogyan működik? Miért fontos, hogy tisztában legyünk alkati tulajdonságainkkal? Kérdések és válaszok a Stressz-ellenállóképesség...
Góckutatás
Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása? Milyen tünetek esetén javasolt? Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Kérdések és válaszok a góckutatással kapcsolatban.