Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.01.
Szerző: Budai Endokrinközpont belgyógyászat
Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell. Milyen italt érdemes ilyenkor választanunk?

Honnan tudhatom, hogy hisztamin intoleranciám van?

A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.

  • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
  • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés
  • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
  • Ödéma kialakulása
  • Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
  • Rohamokban jelentkező izzadás
  • Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
  • Menstruációs zavarok

Ha felmerül a gyanú, hogyan történik a diagnózis?

A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi,  1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében.  

A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy:

  • A hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microgram/l).
  • Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 microgram/l).
  • A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l),
  • a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgram/l).
Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott gyógyszer
Budai Endokrinközpont Szerző: Budai Endokrinközpont belgyógyászat Megjelenés dátuma: 2022.06.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan okozhat problémát egy ártatlannak tűnő fejsérülés?
Hogyan okozhat évekkel, évtizedekkel később problémát egy mindeddig ártatlannak tűnő fejsérülés?
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?