Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?
Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?
Honnan tudhatom, hogy hisztamin intoleranciám van?
A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.
- Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
- Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés
- Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
- Ödéma kialakulása
- Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
- Rohamokban jelentkező izzadás
- Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
- Menstruációs zavarok
Ha felmerül a gyanú, hogyan történik a diagnózis?
A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.
Milyen alkoholos italt válasszunk hisztamin intolerancia esetén?
Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében.
A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy:
- A hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microgram/l).
- Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 microgram/l).
- A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l),
- a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgram/l).