Hogyan segíthetjük magunkat a gyászfolyamatban?

Hogyan segíthetjük magunkat a gyászfolyamatban?

Hogyan segíthetjük magunkat a gyászfolyamatban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.01.
Szerző: Semmelweis Egyetem
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?

Mit tegyünk a gyász időszakában?

 • Ne legyünk egyedül az érzéseinkkel és gondolatainkkal.
 • Beszéljünk! Ne tartsuk magunkban érzelmeinket és gondolatainkat.
 • Próbáljuk meg a bennünk kavargó érzéseket szóban vagy írásban megfogalmazni.
 • Ehhez az kell, hogy keressük a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal, és lehetőleg minél kevesebbet legyünk egyedül.
 • Ha már egy ideje gyászolunk, érdemes nemcsak a pillanatnyi érzéseinkről beszélni másokkal, hanem arról is, hogyan változtak érzéseink és gondolataink a gyász ideje alatt
 • Meséljünk az elhunytról és a vele való kapcsolatunkról másoknak. Fontos, hogy elmondjuk az emlékeinket a halála körülményeiről, és arról hogy az hogyan érintett bennünket. ugyanakkor az elhunyttal kapcsolatos legtöbb élményünk nem a halálához köthető, hanem az életéhez! Meséljünk minél többet ezekről az élményeinkről is!
 • Fordulhatunk sorstárs támogató szervezetekhez is (pl. Napfogyatkozás Egyesület).
 • Igénybe vehetjük pszichológus, pszichiáter segítségét is. Ez mindenképpen javasolt akkor, ha a gyász tünetei mellett egyéb tünetek is megjelennek.

Mit ne tegyünk, amikor gyászolunk?

 • Egy szeretett személy halálával sokszor felborul a mindennapi életünk, és újra kell terveznünk. Kerüljük el a kapkodást, önmagunk túlvállalását, vagy azt, hogy nem csinálunk semmit! Helyette apró lépésekben tervezzük meg a napi teendőinket.
 • Kerüljük az alkoholt, a dohányzást, vagy bármilyen káros szert, helyette alkalmazzuk a fenti stratégiákat.
 • Ne húzódjunk vissza egy képzeletbeli csigaházba, legyünk minél többet a minket támogató emberekkel.
 • Ne hanyagoljuk el magunkat, még akkor sem, ha úgy érezzük nincs értelme kiöltözni és rendbehozni magunkat.
 • Küzdjünk meg az elkerüléssel! Elképzelhető, hogy bizonyos helyeket, helyzeteket elkerülünk, mert túlságosan az elhunytra emlékeztetnek. Egy idő után ez sok mindenben akadályozhat bennünket, ezért érdemes ezzel tudatosan foglalkoznunk. Állítsuk az elkerült helyzeteket nehézségi sorrendbe, és tudatosan próbájuk meg felszámolni az elkerülésüket úgy, hogy először csak a legkevésbé nehéz helyzetet vállaljuk fel, és amikor az jól megy, akkor lépjünk a következőre.
Kapcsolódó témák
Szerző: Semmelweis Egyetem Megjelenés dátuma: 2021.11.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a mentális betegség témában?
Hasznos lehet
Előfordulhat, hogy nem tudjuk mit kellene mondanunk annak a barátunknak, a barátnőnknek vagy rokonunknak, aki szorongással küzd. Összeszedtük azokat, amivel támogathatod őt, és azokat a mon ...
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?