Méh

Méh

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A méh, vagyis uterus a női kismedencében elhelyezkedő szerv. Amennyiben rendszeresen felkeressük a nőgyógyászt, több esélyünk van arra, hogy korán diagnosztizáljon egy esetleges betegséget.

A méh körte alakú, kb. 7-8 cm hosszú és 5 cm széles, 30 grammtól súlya elérheti akár a 120 grammot is (főleg azoknál a nőknél, akik már szültek), falát simaizom alkotja.

A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokat panaszmentesen is ismételni kell, hiszen ekkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a nőgyógyász nem talál semmilyen eltérést. Panasz esetén azonban minél hamarabb orvosunkhoz kell fordulni, nem szabad megvárni a következő szűrési időpontot.

A méh leggyakoribb betegségei

Endometriózis

Akkor beszélünk endometriózisról, ha a méh üregén kívül (a szervezetben bárhol) endometrium, vagyis a méh belső felszínét borító szövet jelenik meg.
A betegség során a kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya követi a ciklus változásait. A menstruáció során felgyülemlett szövetek súlyos elváltozásokat, panaszokat okozhatnak. A betegség csak a termékeny nők körében jelenik meg, tünetei a fájdalmas menstruáció és a meddőség.

Polip

A polip hám eredetű, jóindulatú daganat. Leggyakrabban a méhnyaknál alakul ki, megjelenésének oka nem ismert, ráadásul nem mindig egyszerű a kimutatásuk sem. Tünetei közé tartozik a bő, nyákos folyás, illetve a vérzészavar.

Mióma

A mióma az egyik leggyakoribb méhtestből kiinduló, szintén jóindulatú elváltozás. Leggyakoribb tünete a rendellenes, túl erős vérzés.

Méhsüllyedés

A szülés vagy nehéz fizikai munka hatására a méhet tartó izmok, szövetek és íznszalagok sérülhetnek, mely során a méh a hüvelycsatornába süllyedhet. Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ha vizelési/székelési ingerünk nehezebbé vált, és alsó háttáji fájdalmat tapasztalunk.

Méhnyakrák

A méhnyakrák a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elváltozása. Kialakulásában a humán papillomavírus (HPV) egyes típusai játszanak közre. Korai stádiumban csak elvétve okoz panaszokat, előfordul, hogy már ekkor is láthatóak a kóros elváltozások (pl. szemölcsök a nemi szerven), melyek további nőgyógyászati vizsgálatokat tesznek szükségessé.

Megelőzés

A méh betegségeinek kialakulását csökkenthetjük a rendszeres sportolással, helyes táplálkozással és az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal. 

Méh - Részletesen a témáról
Az endometriózis igazolása

Az endometriózis igazolása

Az endometriózis mindmáig egy rejtélyes betegség: nem tudni, mitől alakul ki, és nem tudni, mitől gyógyul meg végérvényesen. A betegséggel diagnosztizált nők azonban jogosultak adóvisszatérítésre.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány cm hosszú a méh?
Mit írtak mások a méh témában?
Hasznos lehet
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e s ...
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban s ...
A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy normál hormontermelése sz ...
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miat ...