Méh

Méh

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A méh, vagyis uterus a női kismedencében elhelyezkedő szerv. Amennyiben rendszeresen felkeressük a nőgyógyászt, több esélyünk van arra, hogy korán diagnosztizáljon egy esetleges betegséget.

A méh körte alakú, kb. 7-8 cm hosszú és 5 cm széles, 30 grammtól súlya elérheti akár a 120 grammot is (főleg azoknál a nőknél, akik már szültek), falát simaizom alkotja.

A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokat panaszmentesen is ismételni kell, hiszen ekkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a nőgyógyász nem talál semmilyen eltérést. Panasz esetén azonban minél hamarabb orvosunkhoz kell fordulni, nem szabad megvárni a következő szűrési időpontot.

A méh leggyakoribb betegségei

Endometriózis

Akkor beszélünk endometriózisról, ha a méh üregén kívül (a szervezetben bárhol) endometrium, vagyis a méh belső felszínét borító szövet jelenik meg.
A betegség során a kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya követi a ciklus változásait. A menstruáció során felgyülemlett szövetek súlyos elváltozásokat, panaszokat okozhatnak. A betegség csak a termékeny nők körében jelenik meg, tünetei a fájdalmas menstruáció és a meddőség.

Polip

A polip hám eredetű, jóindulatú daganat. Leggyakrabban a méhnyaknál alakul ki, megjelenésének oka nem ismert, ráadásul nem mindig egyszerű a kimutatásuk sem. Tünetei közé tartozik a bő, nyákos folyás, illetve a vérzészavar.

Mióma

A mióma az egyik leggyakoribb méhtestből kiinduló, szintén jóindulatú elváltozás. Leggyakoribb tünete a rendellenes, túl erős vérzés.

Méhsüllyedés

A szülés vagy nehéz fizikai munka hatására a méhet tartó izmok, szövetek és íznszalagok sérülhetnek, mely során a méh a hüvelycsatornába süllyedhet. Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ha vizelési/székelési ingerünk nehezebbé vált, és alsó háttáji fájdalmat tapasztalunk.

Méhnyakrák

A méhnyakrák a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elváltozása. Kialakulásában a humán papillomavírus (HPV) egyes típusai játszanak közre. Korai stádiumban csak elvétve okoz panaszokat, előfordul, hogy már ekkor is láthatóak a kóros elváltozások (pl. szemölcsök a nemi szerven), melyek további nőgyógyászati vizsgálatokat tesznek szükségessé.

Útmutató

  • A méh betegségeinek kialakulását csökkenthetjük a rendszeres sportolással, helyes táplálkozással és az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal. 
Méh - Részletesen a témáról
Adóvisszatérítés endometriózis esetén
Az endometriózis mindmáig egy rejtélyes betegség: nem tudni, mitől alakul ki, és nem tudni, mitől gyógyul meg végérvényesen. A betegséggel diagnosztizált nők azonban jogosultak adóvisszatérítésre.
Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?
Az endometriózissal küzdőknek a fájdalmas tünetek mellett az olyan fertőzések, mint a Lyme-kór, további nehézségeket okozhatnak. Milyen kapcsolatban állhat pontosan ez a két betegség?
Mennyi időbe telik átlagosan az endometriózis diagnózisa?
Minden tizedik termékeny korú nőt érint az endometriózis - hangzott el azon a konferencián, amelyet a betegség megismertetésére, a kutatási és kezelési lehetőségek bemutatására rendeztek vasárnap Budapesten.
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?
A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól eltérő hasfájások mögött álló okokat. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosát, Dr. Krauth Barbarát kérdeztük a tinédzser nőgyógyászati ambulanciával kapcsolatban.
Fogamzásgátlás a változókorban
A változókorban (menupauza idején) a biztonságérzet megtartására nagyon ajánlottak a méhen belüli eszközök, melyekből a hormontartalmúak még pozitív hatással is lehetnek, sokkal elviselhetőbbé téve ezen időszak klimaxos panaszait.
Hogyan essünk teherbe?
Gyakran előfordul, hogy az éveken át tartó fogamzásgátló tabletta használata után, amikor végre kisbabát szeretnénk, a teherbeesés nem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondoltuk. Összeszedtünk hat kérdést, amit feltétlenül kérdezzünk meg az orvosunktól, ha úgy döntünk, hogy készen állunk a terhességre.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány cm hosszú a méh?
Hasznos lehet
A meddőség jelei nőknél
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy...