A meddőség jelei nőknél

A meddőség jelei nőknél

A meddőség jelei nőknél

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.07.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy valóban ez áll-e a háttérben.

A tünetek a következők:

Fő tünet a rendellenes menstruáció. A vérzés a szokásosnál erősebb vagy enyhébb, gyakran szabálytalan. Az egyes időszakok közötti napok száma hónaponként változik. Előfordulhat, hogy kimarad egy-egy menstruáció. Továbbá jelentkezhet erősebb hátfájás, kismedencei fájdalom és görcsök.

Néha a női meddőség hormonproblémával is összefügghet. Ebben az esetben a tünetek a következők is lehetnek:

 • Bőrelváltozások, beleértve a több pattanást
 • Csökkenő nemi vágy
 • Sötét szőrnövekedés az ajkakon, a mellek környékén és az állon
 • Hajhullás vagy hajritkulás
 • Hízás
 • Fájdalom szex közben

Mi okoz termékenységi problémákat a nőknél?

A nőknél a meddőség fő oka az, hogy nem történik peteérés, ami azt jelenti, hogy a petefészekből nem szabadul fel a petesejt. A fő ok gyakran a policisztás petefészek szindróma. Egyéb problémák is befolyásolhatják a termékenységet:

Problémák a petevezetékekkel, amelyek a petesejteket a petefészekből a méhbe szállítják. Néha a petevezetéket elzárhatja egy endometriózis nevű állapot által okozott hegszövet. A dohányzás a nőknél termékenységi problémákhoz vezethet, illetve a túlsúly vagy az alultápláltság is szerepet játszhat.

A nők termékenysége az életkorral is csökken, különösen 35 éves kor után. 45 éves kor után pedig kevésbé sikerül a teherbeesés.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja és nem sikerül teherbe esnie, érdemes kivizsgáltatnia magát nőgyógyász szakorvossal. Mielőtt orvoshoz menne, írja le a következő információkat, majd vigye magával az orvosi találkozóra:

 • Minden gyógyszer neve, amelyet szed, beleértve a vényköteles gyógyszereket, vitaminokat, ásványi anyagokat, étrend-kiegészítőket és minden más, vény nélkül vásárolt gyógyszert.
 • Milyen gyakran van védekezés nélküli nemi élete, mióta próbálkozik, és mikor próbált utoljára teherbe esni?
 • Testi változások vagy egyéb tünetek, amelyeket észlelt.
 • Bármely múltbeli műtét vagy kezelés időpontja, különösen a reproduktív rendszert érintően.
 • Bármilyen sugár- vagy kemoterápiás kezelés, amelyet kapott.
 • Mennyit dohányzik, mennyi alkoholt vagy koffeintartalmú italt iszik.
 • Bármilyen szexuális úton terjedő betegség (STD) az anamnézisében.
 • Bármilyen genetikai rendellenesség vagy krónikus betegség, például cukorbetegség vagy pajzsmirigybetegség.

A meddőségi probléma korai felismerése javíthatja a teherbeesés esélyét.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.07.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?
Az orrvérzés kellemetlen lehet, de a legtöbb esetben könnyű megállítani, és csak ritkán jelez nagyobb problémát. Hogyan lehet azonnal elállítani biztonságosan?
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...