Hogyan essünk teherbe?

Hogyan essünk teherbe?

Hogyan essünk teherbe?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.10.
Szerző: doktorGO
Gyakran előfordul, hogy az éveken át tartó fogamzásgátló tabletta használata után, amikor végre kisbabát szeretnénk, a teherbeesés nem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondoltuk. Összeszedtünk hat kérdést, amit feltétlenül kérdezzünk meg az orvosunktól, ha úgy döntünk, hogy készen állunk a terhességre.

A gyermektervezés egy nagyon izgalmas része az életünknek, és sokunk szeretné felgyorsítani az egész folyamatot, de tudni kell, ez az időszak a türelemé: a teherbe esés időbe telik, és ha megpróbálod felgyorsítani az egészet, akkor az könnyen szorongásba fordulhat.

Mennyi időbe telik, míg teherbe esek?

Ez sok tényezőtől függ, de alapvetően a teherbe esés időbe telik, gyakran akár 12 hónap is lehet. Ha több, mint egy éve sikertelenül próbálkoztok, akkor ideje felkeresni az orvost, hogy meddőségi kivizsgálást indítson, de ha elmúltál 37-39 éves, akkor érdemes hamarabb elvégezni a vizsgálatot más esetben a lényeg, hogy ne pánikolj, próbálj meg türelmes lenni és élvezd ki a folyamatot. A stressz csak hátráltatja a folyamatot.

A korom mennyire befolyásolja az esélyeimet?

A statisztikai adatok szerint a természetes úton történő fogantatás esélye 37 éves kor felett csökken. Amennyiben elmúltál 37 éves és hat hónapig sikertelenül próbálkoztatok, akkor keress fel egy szakembert meddőségi kivizsgálás céljából. 39-40 éves kor felett már három sikertelen hónap után érdemes ezt megtenni. 40 felett a teherbeesés nehéz lehet, de nem lehetetlen, így érdemes konzultálnod az orvosoddal arról, hogyan és mivel tudnád növelni az esélyeidet.

Kell szednem magzatvédő vitamint? Ha igen, milyet?

Természetesen az egészséges, teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekben gazdag étrend elengedhetetlen a teherbeesés esélyének növeléséhez, valamit ahhoz, hogy egészséges terhességed legyen, azonban a magzatvédő vitaminok segítenek kiegészíteni a (leendő) anya étrendjében az esetleges hiányokat, felkészítik a szervezetet.  Érdemes megkérdezni orvosodat, hogy milyen vitamin alkalmazását ajánlja, már akkor, amikor még csak gondolkozol a gyermekvállaláson. Szintén hasznos lehet, ha Omega-3-mal egészíted ki a mindennapi étrendedet. Keress olyat, amiben nagyobb mennyiségű DHA és EPA található, vagy válassz olyan terhesvitamint, amiben már benne vannak ezek a hasznos anyagok.

Számít az időzítés?

A legjobb, amit tehetsz, ha az ovuláció előtt és alatt próbálsz meg teherbe esni, ami valahol a menzeszed előtt 13-20 nappal van. Vannak, akiknek segít az ovuláció előrejelző teszt vagy mikroszkóp, hogy időzíthessék a közösülést, de a legjobb, ha a szervezeted jelzéseit ismered meg minél jobban, hogy az ovuláció idejét meghatározd. Jelezheti a petesejt érését enyhe alhasi, sokszor féloldali szúró fájdalom, a hüvelyi váladék nyúlós, áttetszővé válása, vagy a test ébredési hőmérsékletének változása. Szeretkezzetek néhány nappal az ovuláció várható időpontja előtt és ovulációkor is.

Ne felejtsd el, hogy a spermium akár négy napig is elélhet a testben, de a petesejt csak 12-24 órán át életképes, emiatt az időzítés nagyon fontos (hogy a spermium és a petesejt találkozhasson). Használj termékenység figyelőt (amivel feltérképezheted a termékenységi naptáradat) vagy digitális hőmérőt (aminek a használata sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos hőmérő), és naplózd az eredményeidet!

Használhatok síkosítót?

Ha az időzített szeretkezések befolyásolják az intimitást, akkor a síkosító használata jó ötletnek tűnhet, de sok síkosító negatívan befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát. Próbálj meg olyan készítményt keresni, ami "termékenység-barát" vagy „termékenységet támogató” síkosító.  Ezek a gélek általában nem befolyásolják a hüvelyi pH-t, és nem rontják a méhnyak átjárhatóságát sem, így a spermiumok mozgását se gyengítik.

Mikor használjak terhességi tesztet? És melyiket vegyem meg?

Az otthoni terhességi tesztek a humán chorion gonadotrop (HCG) hormon szintjét mérik, ami csak terhesség idején mutatható ki. Ezek a tesztek csak a beágyazódást követően tudják kimutatni a HCG-t, leghamarabb átlagosan 10 nappal az ovuláció után. Ne lepődj meg, ha a teszt negatív lesz 10 nappal ovuláció után, mivel akár a 15. napon is teherbe eshetsz. A legérzékenyebb tesztek már a várható menstruáció előtt pár nappal kimutathatják a terhességet, de a legtöbb terhesteszt biztos eredményt csak a menstruáció elmaradása után ad.

(Fordította: Csiba Kriszta, Lektorálta: Farkas Ágnes, nőgyógyász, mindbodygreen.com)

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.06.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
Az arcon megjelenő pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek. Milyen megjelenési formái lehetnek és mi okozza őket? ...
Teknősbéka nyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nem csak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet.
A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben. Mikor és kiknek ajánlott a palliatív ellátás?
Egy kis odafigyeléssel nagymértékben csökkenthetjük a konyhánkban előforduló egészségkárosító anyagokat. Összeszedtünk néhány tanácsot, amivel egészségesebbé tehetjük a konyhánk ...