Krónikus kismedencei fájdalom

Krónikus kismedencei fájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kovássy Gergely, nőgyógyász
A krónikus kismedencei fájdalom legalább hat hónapig vagy hosszabb ideig fennálló önálló, vagy több okra visszavezethető tünetegyüttes, mely becslések szerint a nők 15%-át érinti.

Amennyiben a fájdalom hátterében egy ismert kór áll, úgy annak gyógyítása megszüntetheti a fájdalmat, a legtöbb esetben azonban nem azonosítható kizárólag egyetlen betegség, ilyen esetekben a kezelés célja a fájdalom és egyéb tünetek mérséklése, az életminőség növelése.

Tünetek

 • állandó fájdalom
 • időszakos visszatérő fájdalom
 • éles fájdalom vagy görcsök
 • nyomásérzés a kismedencében
 • fájdalom az együttlét során
 • fájdalmas bélmozgások vagy vizeletürítés
 • fájdalom hosszantartó ülés során

A kellemetlenség erősödhet hosszú ácsorgás során, de pihenésre elmúlik. Az alhasi fájdalom sokszor enyhe vagy csak bosszantó, de lehet olyan szinten erős is, mely a munkavégzést vagy akár az alvást is akadályozza.

A betegség okai

A CPP egy gyűjtőfogalom, melynek hátterében több elváltozás is állhat, de sokszor egy adott okra vezethető vissza, ezek a leggyakrabban:

 • Endometriózis: ez egy olyan állapot, mikor a méhtestet belülről bélelő nyálkahártya (endometrium) a kismedencében máshol - de akár az egész szervezetben - megjelenik. Hormonális hatásra ugyanúgy reagál, vagyis megvastagodik, majd lelökődik menzes során. 
 • Vázizomrendszeri problémák: olyan állapotok melyek a csontokat és ízületeket érintik – mint a fibromyalgia, medencefenék izomzatának merevsége, csípőízületi gyulladás vagy lágyéksérv – visszatérő fájdalmat okozhatnak.
 • Krónikus kismedencei gyulladás (PID): abban az esetben, ha krónikus szubakut (tünetszegény) fertőzés hegesedést okoz a kismedencében (Chlamydia)
 • Myoma: A méhtest izomzatának jóindulatú daganata alhasi nyomásérzést okozhat. Ritkán a myomagöb érellátását túlnövi, így belseje elhal (kollikválódik). A szövetszétesés erős fájdalommal, lázas állapottal járhat.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): krónikus emésztési zavar, mely a szintén kismedencében helyet foglaló vastagbélszakaszok feszülése miatt vezet fájdalomhoz, jellemzően a széklethabitus megváltozása mellett (hasmenés – székrekedés).
 • Hólyagfájdalom: visszatérő alhasi fájdalom és sűrű vizelési inger jellemzi, melynek hátterében a hólyag belfelszínét borító nyákréteg elégtelen működése áll.
 • Pszichés tényezők: depresszió, krónikus stressz, szorongás, előzményben nemi erőszak vagy kellemetlen szexuális élmények.

Mikor menjünk orvoshoz?

Mint minden krónikus fájdalom szindrómánál, nehéz meghatározni, mikor forduljunk orvoshoz. Általában azt lehet mondani, amennyiben a fájdalom olyan fokú, hogy a mindennapi tevékenységében megakadályozza elszenvedőjét, érdemes kivizsgálást kérni.

Lehetséges kezelési módok

Legtöbbször fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonkészítmények és antidepresszások segíthetnek. Továbbá javasolt lehet a gátizomtorna, jóga, rendszeres testmozgás kiegészítve vitaminok és nyomelemek kiegyensúlyozott bevitelével, esetleg pszichoterápia.

A fájdalom hátterében álló okok felkutatása sokszor hosszú és nehéz folyamat, melyben nélkülözhetetlen a beteg részéről a körülmények mindenre kiterjedő leírása. Türelemmel és őszinte kommunikációval várható a legjobb gyógyulási eredmény.

Dr. Kovássy Gergely

Forrás:

 • Speer LM, Mushkbar S, Erbele T. Chronic Pelvic Pain in Women. Am Fam Physician. 2016;93(5):380‐387.
 • Butrick CW. Patients with chronic pelvic pain: endometriosis or interstitial cystitis/painful bladder syndrome?. JSLS. 2007;11(2):182‐189.
 • Stein SL. Chronic pelvic pain. Gastroenterol Clin North Am. 2013;42(4):785‐800. 

Útmutató

 • A CPP egy gyűjtőfogalom, melynek hátterében több elváltozás is állhat, de sokszor egy adott okra vezethető vissza.
 • Amennyiben a fájdalom olyan fokú, hogy a mindennapi tevékenységében megakadályozza elszenvedőjét, érdemes nőgyógyászati kivizsgálást kérni.
 • Legtöbbször fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonkészítmények és antidepresszások segíthetnek.
Dr. Kovássy Gergely Szerző: Dr. Kovássy Gergely nőgyógyász
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
A nők hány százalékát érinti a betegség?
Mit írtak mások a krónikus kismedencei fájdalom témában?
Hasznos lehet
A fizikai aktivitás alapvető fontosságú egészségünk fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető. De hogyan fogjon bele a m ...
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalm ...
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomsp ...
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unió ...