Krónikus kismedencei fájdalom

Krónikus kismedencei fájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kovássy Gergely, nőgyógyász
A krónikus kismedencei fájdalom legalább hat hónapig vagy hosszabb ideig fennálló önálló, vagy több okra visszavezethető tünetegyüttes, mely becslések szerint a nők 15%-át érinti.

Amennyiben a fájdalom hátterében egy ismert kór áll, úgy annak gyógyítása megszüntetheti a fájdalmat, a legtöbb esetben azonban nem azonosítható kizárólag egyetlen betegség, ilyen esetekben a kezelés célja a fájdalom és egyéb tünetek mérséklése, az életminőség növelése.

Tünetek

 • állandó fájdalom
 • időszakos visszatérő fájdalom
 • éles fájdalom vagy görcsök
 • nyomásérzés a kismedencében
 • fájdalom az együttlét során
 • fájdalmas bélmozgások vagy vizeletürítés
 • fájdalom hosszantartó ülés során

A kellemetlenség erősödhet hosszú ácsorgás során, de pihenésre elmúlik. Az alhasi fájdalom sokszor enyhe vagy csak bosszantó, de lehet olyan szinten erős is, mely a munkavégzést vagy akár az alvást is akadályozza.

A betegség okai

A CPP egy gyűjtőfogalom, melynek hátterében több elváltozás is állhat, de sokszor egy adott okra vezethető vissza, ezek a leggyakrabban:

 • Endometriózis: ez egy olyan állapot, mikor a méhtestet belülről bélelő nyálkahártya (endometrium) a kismedencében máshol - de akár az egész szervezetben - megjelenik. Hormonális hatásra ugyanúgy reagál, vagyis megvastagodik, majd lelökődik menzes során. 
 • Vázizomrendszeri problémák: olyan állapotok melyek a csontokat és ízületeket érintik – mint a fibromyalgia, medencefenék izomzatának merevsége, csípőízületi gyulladás vagy lágyéksérv – visszatérő fájdalmat okozhatnak.
 • Krónikus kismedencei gyulladás (PID): abban az esetben, ha krónikus szubakut (tünetszegény) fertőzés hegesedést okoz a kismedencében (Chlamydia)
 • Myoma: A méhtest izomzatának jóindulatú daganata alhasi nyomásérzést okozhat. Ritkán a myomagöb érellátását túlnövi, így belseje elhal (kollikválódik). A szövetszétesés erős fájdalommal, lázas állapottal járhat.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): krónikus emésztési zavar, mely a szintén kismedencében helyet foglaló vastagbélszakaszok feszülése miatt vezet fájdalomhoz, jellemzően a széklethabitus megváltozása mellett (hasmenés – székrekedés).
 • Hólyagfájdalom: visszatérő alhasi fájdalom és sűrű vizelési inger jellemzi, melynek hátterében a hólyag belfelszínét borító nyákréteg elégtelen működése áll.
 • Pszichés tényezők: depresszió, krónikus stressz, szorongás, előzményben nemi erőszak vagy kellemetlen szexuális élmények.

Mikor menjünk orvoshoz?

Mint minden krónikus fájdalom szindrómánál, nehéz meghatározni, mikor forduljunk orvoshoz. Általában azt lehet mondani, amennyiben a fájdalom olyan fokú, hogy a mindennapi tevékenységében megakadályozza elszenvedőjét, érdemes kivizsgálást kérni.

Lehetséges kezelési módok

Legtöbbször fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonkészítmények és antidepresszások segíthetnek. Továbbá javasolt lehet a gátizomtorna, jóga, rendszeres testmozgás kiegészítve vitaminok és nyomelemek kiegyensúlyozott bevitelével, esetleg pszichoterápia.

A fájdalom hátterében álló okok felkutatása sokszor hosszú és nehéz folyamat, melyben nélkülözhetetlen a beteg részéről a körülmények mindenre kiterjedő leírása. Türelemmel és őszinte kommunikációval várható a legjobb gyógyulási eredmény.

Forrás:

 • Speer LM, Mushkbar S, Erbele T. Chronic Pelvic Pain in Women. Am Fam Physician. 2016;93(5):380‐387.
 • Butrick CW. Patients with chronic pelvic pain: endometriosis or interstitial cystitis/painful bladder syndrome?. JSLS. 2007;11(2):182‐189.
 • Stein SL. Chronic pelvic pain. Gastroenterol Clin North Am. 2013;42(4):785‐800. 

Útmutató

 • A CPP egy gyűjtőfogalom, melynek hátterében több elváltozás is állhat, de sokszor egy adott okra vezethető vissza.
 • Amennyiben a fájdalom olyan fokú, hogy a mindennapi tevékenységében megakadályozza elszenvedőjét, érdemes nőgyógyászati kivizsgálást kérni.
 • Legtöbbször fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonkészítmények és antidepresszások segíthetnek.
Krónikus kismedencei fájdalom - Részletesen a témáról
Hogyan enyhíthetjük a krónikus kismedencei fájdalmat?
Krónikus kismedencei fájdalom esetén a köldök alatt és a csípő közötti területen tapasztalhatunk kellemetlen érzést. Az alhasi fájdalom legalább 6 hónapig vagy annál tovább tart, amely legtöbb esetben csak időszakosan előforduló, bosszantó tünet, de előfordulhat az is, hogy akadályoz minket a mindennapi tevékenységeinkben is (pl. alvás, munka, stb.) Mit tehetünk ellene?
Enyhíthető-e a krónikus fájdalom szindróma?
A tartós fájdalom csillapítása és kezelése minden esetben komplex. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO/TCM szakorvosa szerint teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is az.
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése és hogyan készülhetünk fel rá!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
A nők hány százalékát érinti a betegség?
Hasznos lehet
Hogyan enyhíthetjük a krónikus kismedencei fájdalmat?
Krónikus kismedencei fájdalom esetén a köldök alatt és a csípő közötti területen tapasztalhatunk kellemetlen érzést. Az alhasi fájdalom legalább 6 hónapig vagy annál tovább tart, amely legtöbb...