Meddőség

Meddőség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?

Kései gyerekvállalás

„Sokan egészen egyszerűen túl sokáig várnak az elköteleződéssel, akár azért, mert önhibájukon kívül nem találták meg a megfelelő társat, vagy mert nem elégedettek az anyagi helyzetükkel, nem merik bevállalni a gyereket a bizonytalan állás, lakhatás mellett. Az idő pedig telik, egészen addig, míg a teherbeesés egyre nehezebb és nehezebb lesz. A kései gyermekvállalásnál ráadásul már olyan betegségek is gyakrabban felüthetik a fejüket, amelyek akadályozhatják a fogantatást” – mondta el Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum (BTC) szakmai vezetője. Hozzátette: gyakori az ismeretlen eredetű meddőség, vagyis, amikor az orvosok nem találják a probléma okát.

Környezeti ártalmak

A szakember szerint az étel és az ital, amit elfogyasztunk, a levegő, amit beszívunk egyre szennyezettebb, és ezek a külső tényezők is vezethetnek meddőséget okozó elváltozásokhoz, betegségekhez, hormonális kilengésekhez.

Krónikus stressz

A meddőség kialakulásában szerepet játszik a biológia, a szociális környezet és a psziché is. A krónikus stressz szomatikus betegséget okozhat, s ha ezek a betegségek kapcsolatban állnak a reprodukciós szervekkel, akkor meddőség alakul ki.„A krónikus stresszre való hajlam gyökerei jellemzően a gyermekkorból erednek, például a szülőkkel való kapcsolatból, kötődésből, a szülői bánásmódból. Ezek a megélt és fel nem dolgozott traumák tehát hozzájárulhatnak a krónikus stressz fennállásához”- mondta el A BTC szakmai vezetője.

A tökéletesség hajszolása

A reprodukciós zavarok egyik leggyakoribb oka tehát a 21. század emberét érő állandó stressz. „Felgyorsult, ingerekben gazdag hétköznapjainkban, a munkában való folyamatos pörgésben, az állandó online jelenlétben nehéz megtalálni a nyugalmat” – jelentette ki Soltész Krisztina. A korunkra jellemző tökéletességre törekvés, az anyaság piedesztálra helyezése, az állandó megfelelési kényszer a szakember szerint szintén fokozza a megélt stresszt, ezek aztán összeadódnak és az ideg-immun-hormonrendszer harmóniájának felborulásához vezethetnek, ami pedig gátolja a teherbeesést.

Szervi okok, lelki elakadások

A szakértő szerint fontos lenne, hogy a párok ne várjanak sokat és ha nem jön a baba, keressenek fel meddőségre specializálódott szakembereket. „Emellett foglalkozni kell a lélekkel. Pszichológiai szűrővizsgálat segítségével megállapítható, hogy a stressz mennyire terheli a páciens testét, illetve milyen mélységű pszichológiai segítségre van szükség a javuláshoz. A psziché támogatásával a párok közelebb kerülhetnek a termékenységi problémák megoldásához”– tette hozzá Soltész Krisztina.

Forrás: Budai Termékenységi Centrum

Útmutató

  • A meddőség okai változatosak, leginkább a kései elköteleződés, a megfelelési kényszer és a krónikus stressz, illetve egyéb pszichés elakadások akadályozhatják a fogantatást.
  • A meddőség kiváltó okának felderítésével kezdődhet meg a célzott "terápia".
Meddőség - Részletesen a témáról
Hogyan segíthetjük a termékenységet az étrenddel?
A párok körülbelül 15 százalékát érinti a meddőség, melyet az esetek 40-50 százalékában a férfi infertilitás okoz. Hogyan segíthetjük a termékenységet az étrenddel?
Milyen gyakori a férfi infertilitás?
Milyen gyakori a férfi infertilitás? Mikor beszélhetünk egyáltalán meddőségről?Melyek a férfi meddőség lehetséges okai? Kérdések és válaszok a férfi meddőséggel kapcsolatban.
Mi okozhat férfi meddőséget?
A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége összegyűjtötte azokat az életmód, táplálkozási és egyéb tényezőket, melyek hátrányosan befolyásolják a férfiak fertilitását. Melyek ezek?
Későn kér pszichés segítséget a meddő párok többsége
A meddőséggel küzdő párok többsége komoly lelki sérüléseket szerez a teherbeesésért való, sokszor nehéz és bizonytalan végkimenetelű küzdelem során. A páciensek 70 százaléka „későn” érkezik meg mentál-egészségügyi szakember rendelőjébe. Mit jelent ez?
Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?
Minden ötödik, gyermekre vágyó magyar párt érint a meddőség kérdése, és ezen a rögös, nehéz úton sokszor nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a párkapcsolat jövője is a tét. Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?
Milyen tényezők rontják a hímivarsejtek minőségét?
Hanyatlik a férfi nemzőképesség. Melyek azok a fő rizikófaktorok, melyek ronthatják a spermiumok funkcióját?
Hasznos lehet
Milyen tényezők rontják a hímivarsejtek minőségét?
Hanyatlik a férfi nemzőképesség. Melyek azok a fő rizikófaktorok, melyek ronthatják a spermiumok funkcióját?
Hogyan teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség?
Minden ötödik, gyermekre vágyó magyar párt érint a meddőség kérdése, és ezen a rögös, nehéz úton sokszor nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a párkapcsolat jövője is a tét. Hogyan teheti tönkre a...
Későn kér pszichés segítséget a meddő párok többsége
A meddőséggel küzdő párok többsége komoly lelki sérüléseket szerez a teherbeesésért való, sokszor nehéz és bizonytalan végkimenetelű küzdelem során. A páciensek 70 százaléka „későn” érkezik meg...
Mi okozhat férfi meddőséget?
A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége összegyűjtötte azokat az életmód, táplálkozási és egyéb tényezőket, melyek hátrányosan befolyásolják a férfiak fertilitását. Melyek ezek?