Mennyi időbe telik átlagosan az endometriózis diagnózisa?

Mennyi időbe telik átlagosan az endometriózis diagnózisa?

Mennyi időbe telik átlagosan az endometriózis diagnózisa?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Minden tizedik termékeny korú nőt érint az endometriózis - hangzott el azon a konferencián, amelyet a betegség megismertetésére, a kutatási és kezelési lehetőségek bemutatására rendeztek vasárnap Budapesten.

Kiket érinthet a betegség?

 A világszerte 190 millió, Magyarországon több mint kétszázezer reproduktív korban lévő nőt érintő betegségben szenvedők gyakran éveken át járnak orvostól orvosig, és mire fény derül a problémájukra, sokszor már meddőséggel is küzdenek - emelte ki Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke a konferencia megnyitóján.

Mit is nevezünk endometriózisnak?

Az endometriózis betegségnél a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Sok kellemetlen, fájdalmas tünet mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet. Az ajánlás a serdülőkorú lányok endometriózis-érintettségére is kitér, a szakember nagyon fontosnak nevezte a megfelelő tájékoztatást és a betegség időben történő felismerését.

Adókedvezményt lehet igényelni

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára emlékeztetett: az endometriózis 2018-ban került be azon betegségek közé, amelyekre adókedvezményt lehet igényelni. 

Hosszú az út a diagnózisig

A konferenciát nyitó kerekasztal-beszélgetésén Bokor Attila egyetemi docens, az Európai Endometriózis Liga (EEL) alelnöke kiemelte, hogy Magyarországon nagyjából négy évet kell várni a betegség diagnózisának felállításához. Ezért egy szakértői csapattal közösen szakmai ajánlást készítettek, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy ez az időtartam csökkenjen. Az orvos kiemelte, hogy az endometriózist már nem csak műtéti úton lehet felismerni, hiszen a hüvelyi ultrahang-vizsgálat is megbízható segítséget adhat a diagnózishoz.

Mire egy nő eljut az endometriózis diagnózisáig, átlagosan hét orvossal találkozik. Szabó János, az egészségügyi szakmai kollégium háziorvosi tagozatának vezetője elmondta: az alapellátásban azon dolgoznak, hogy ezt a számot legfeljebb háromra csökkentsék. Az alapellátóknak, a házi- és iskolaorvosi szolgálatoknak a szűrés a legfontosabb feladatuk, erre kell majd egy szűrési rendszert kialakítani - mondta.

Forrás: MTI

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.