Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?

Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?

Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.21.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Az endometriózissal küzdőknek a fájdalmas tünetek mellett az olyan fertőzések, mint a Lyme-kór, további nehézségeket okozhatnak. Milyen kapcsolatban állhat pontosan ez a két betegség?

Az endometriózis fájdalmas tüneteit leggyakrabban a menstruáció során tapasztalják a benne szenvedő nők, lehetséges rizikófaktorai között pedig a női nemi hormon, az ösztrogén is szerepel. A menstruációs ciklus során végbemenő hormonális változások a Lyme-kór tüneteinek súlyosságára is hatással vannak.

Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?

Az ösztrogén szintje az ovuláció környékén a legmagasabb, és a ciklus végére éri el alsó értékét. A ciklus végén tapasztalható alacsony ösztrogén-szint általában súlyosbítja a Lyme-kór tüneteit. Ez lehet az oka annak, hogy a legtöbb Lyme-kóros nő különösen erős fáradékonyságról és kimerültségről számol be a ciklusa bizonyos szakaszaiban. Sok nőnek alvászavarokkal és álmatlansággal is meg kell küzdenie a ciklusa végén, ez pedig felerősítheti az érzelmi és mentális problémákat. A Lyme-kór egyes tünetei ebben az időszakban tovább súlyosbodhatnak, mint például a szorongás, depresszió és koncentrációzavar.

A mentális egészséget is veszélyeztetheti

Mindkét betegég jellemzője, hogy diagnosztizálásuk gyakran hosszadalmas, akár évekig is elhúzódó folyamat. A fájdalmas fizikai tünetek mellett az ezt az időszakot övező bizonytalanság a mentális egészségre is negatív hatással van. Az érintettek erősödő szorongásról és depresszióról, a társas kapcsolataik és az életük minőségének romlásáról számolnak be.

Az endometriózis és a Lyme-kór is komoly, sokakat érintő betegség, valamint mindkettő esetén kiemelten fontos, hogy ha rájuk utaló tüneteket észlelünk magunkon, minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.