ARFID táplálkozási zavar

ARFID táplálkozási zavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Kizárólag néhány színű ételt eszik meg a gyerek? Undorodik attól, aminek az állaga nem felel meg az elvárásainak? Sokszor a szülő számára nehéz megállapítani, hogy gyermeke csupán finnyás, vagy komolyabb problémáról van szó.

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház statisztikái szerint minden negyedik evésproblémával kezelt betegüknél megállapítható az ARFID-nak nevezett (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) „restriktív táplálékbeviteli zavar”.

Milyen tünetei lehetnek az ARFID-nak?

Legfőbb megnyilvánulása, hogy a gyerek rendkívül válogatós és csekély érdeklődést mutat az étkezések iránt. „Az érintett éhségérzete hiányzik, valamint az ételek szaga, íze, állaga vagy színe elrettenti őt. Például nem hajlandó megenni olyan ételeket, amelyek zöld színűek, darabosak vagy éppen főzelék jellegűek. Esetleg ragaszkodhat ahhoz, hogy a dolgokat egy bizonyos sorrendben egye meg” – mondta dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. Hozzátette: a válogatás fokozódhat, akár korábban kedvelt ételeket is elutasíthat a gyermek. „Gyakran emiatt minimálisra korlátozódik az ételek száma, amit szeret, és nagyon dühös vagy akár rosszul is lesz, ha valami mást kell ennie. Étkezés során megjelenhet a fulladástól, hányástól és fájdalomtól való félelem, szorongás.”

Honnan tudhatjuk, hogy gyermekünk finnyás vagy étkezési zavarral küzd?

A szakértő szerint a finnyásságot az különbözteti meg az ARFID-tól, hogy az étkezési zavar befolyásolja a mindennapi életet, a beteg elkezd fogyni, szorongani, félelmet érez az evéstől.

Miért probléma ez?

A jelenség súlyos fejlődési, növekedési problémákhoz és alultápláltsághoz vezethet. „A nem megfelelő táplálkozás miatt a gyermek szervezete nem jut elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz, fehérjéhez” – mondta dr. Tárnok Zsanett.  A szakember kiemelte: az ARFID nem egyenlő az anorexiával, bulimiával, mert utóbbi problémákhoz testképzavar is társul. Míg az anorexia inkább a lányokat sújtja, az ARFID 20%-kal gyakrabban fordul elő a fiúk körében.

Mi okozza a kialakulását?

Nem ismerjük az ARFID pontos okát, kialakulásában pszichológiai, genetikai és különböző környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

Útmutató

  • Fontos a gyermekek számára az otthoni támogatás és az ösztönzés.
  • A szülő semmi esetre se erőltesse az étkezést, engedje, hogy a gyermek azokat fogyassza, amelyeket szeret, viszont bátorítsa, hogy próbáljon ki új dolgokat.
  • Segíthet a dicséret, jutalmazás, akkor, ha a gyermek valamennyivel többet evett, mint előző nap, vagy kipróbált valami újat.
  • Az étkezési kedv és a válogatás csökkentésének egyik legjobb módja, ha a szülő bevonja gyermekét a bevásárlásba, illetve a közös főzés során a gyerek nyitottabbá válhat az új ételek iránt.
Hasznos lehet
Tüdőfibrózissal összefüggő ritka betegségek
Napjainkban több mint 6000 ritka betegség létezik, amelyek 80%-a genetikai okokra vezethető vissza. Ennek ellenére az alapbetegségek gyakran átlagos tünetei miatt sokszor akár négy évbe is telhet egy...
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire...
Mit tegyünk, ha tüdfibrózis gyanúja áll fenn?
Az ILD-vel élők számára kulcsfontosságú, hogy a betegséget minél korábbi szakaszában felismerjék a szakemberek, és így minél előbb megkezdődhessen a megfelelő terápia. Azonban ennél a...
Honnan tudhatom, hogy gyógyszerallergiám van?
Gyógyszerallergia esetén az immunrendszer idegen anyagnak (antigénnek) tekinti a gyógyszerkészítmény egyik összetevőjét és ellenanyagot (antitestet) kezd termelni ellene. Az így kialakult komplex...