5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.27.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Glutén. Gluténmentes. Egyre több embert érint a glutén iránti érzékenység, amellyel időben szembe kell nézni, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikusa segít tisztába tenni az alapvető fogalmakat.

MI is a glutén?

A glutén (más néven sikér) egy, a gabonafélékben található összetett fehérje, amely gliadinból, és gluteninből áll.

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység más néven cöliákia, azt jelenti, hogy a gabonafélékben található glutén nevű fehérje ellen antitestek termelődnek a szervezetben. Ennek az autoimmun betegségnek a jellemző tünetei a hasi fájdalom, puffadás, krónikus hasmenés, étvágytalanság, felszívódási zavarok, vérszegénység, csontritkulás, gyenge immunrendszer, vékony, töredezett haj, gyermekeknél szembetűnő tünet a növekedésben való elmaradás. Laborleletben sokszor a vas alacsony szintje hívhatja fel a figyelmet a betegségre. Ha diagnosztizálják a cöliákiát, vagy gyanakszunk a gluténérzékenységre a glutént azonnal ki kell iktatni az étrendünkből.

Mi az, ami glutént tartalmaz?

  • Búza (mindenfajta búza, durumbúza, tönkölybúza stb.)
  • árpa, gersli, maláta
  • rozs
  • nem garantáltan gluténmentes zab (szennyeződés következtében)
  • kamut (Egyiptomból származó búzafaj)
  • tritikálé (búza és rozs kereszteződésével létrehozott gabonaféle)
  • Illetve az ezekből készült, vagy ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek.

Mit használhatunk a gluténmentes étrendben a glutént tartalmazó gabonák helyettesítésére?

  • Rizs,
  • burgonya,
  • kukorica,
  • szója,
  • köles,
  • hajdina,
  • quinoa,
  • amaránt,
  • de számos gluténmentes készítmény is elérhető ma már a boltok polcain.

A gluténmentes étrend egyik lehetséges „hátulütője”, hogy gyakran élelmirostban szegénnyé válik a táplálkozás, elsősorban a teljeskiőrlésű gabonakészítmények elhagyása miatt. Az élelmirost bevitelt úgy tudjuk növelni, ha minden étkezéshez választunk valamilyen zöldséget, esetleg gyümölcsöt. Jó választás ugyanakkor a rostbevitel növelésére a gluténmentes, barna kenyérliszt keverékekből készült péksütemének, gluténmentes magos kenyerek, barnarizs, alternatív gabonafélék, hajdina, quinoa, amaránt fogyasztása is.

Az útifűmaghéj is sokoldalúan felhasználható, például turmixok, joghurtok, sütemények, kenyerek összetevőjeként a rostbevitelünk növelésére.

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére:

  • Főzéskor/sütéskor mindig a gluténmentes változatot készítsük el először. Például melegszendvics sütőben először a gluténmentes verziót készítsük el.
  • Ne használjuk ugyanazokat a konyhai eszközöket a gluténmentes és a hagyományos ételek készítésekor! A vágódeszkát, és a fakanalat nem tudjuk teljes mértékben úgy letisztítani, hogy ne álljon fent a szennyezés lehetősége.
  • A gluténmentes élelmiszerek legyenek elkülönítve a glutént tartalmazóktól, tehát a gluténmentes alapanyagok mellé ne tegyük a búzalisztet, illetve a kész kenyereket se keverjük!
  • Lehetőség szerint minden lisztet tároljunk jól záródó dobozban vagy üvegben.
  • Alaposan tisztítsuk meg a konyhapultot ételkészítés előtt, illetve azokat a felületeket, amelyen dolgozni fogunk.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Nincs idő az edzésre? Napi néhány perccel megerősítheti szíve egészségét
Az olyan egyszerű tevékenységek, mint a lépcsőzés vagy a kutyájával való játék nagyon jót tehetnek a szívnek. A British Journal of Sports Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint az...
Parlagfű, fekete üröm allergia? Ha most lép, könnyebb lehet a szezon
Hazánkban a leggyakoribb allergén a parlagfű, az allergiások tudják, hogy a nyár vége, az ősz eleje akár súlyos, de mindenképpen kellemetlen tüneteket hozhat. Azok közül, akik már túl vannak a...
A reggel a nap legjobb időszaka, hogy kávézzunk?
Emberek milliói isznak kávét naponta akár többször is. A European Heart Journalban megjelent tanulmány szerint azonban a reggeli kávéfogyasztás erősen összefügg a halálozási kockázat csökkenésével. A...
Az edzés segíthet gyorsabban túljutni a megfázáson?
A testmozgás egyértelműen hosszú távú előnyökkel jár – a csontok és izmok erősítésétől a krónikus betegségek kezeléséig. A kutatások szerint az aktív életmód csökkentheti a megbetegedések esélyét. De...