5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.27.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Glutén. Gluténmentes. Egyre több embert érint a glutén iránti érzékenység, amellyel időben szembe kell nézni, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikusa segít tisztába tenni az alapvető fogalmakat.

MI is a glutén?

A glutén (más néven sikér) egy, a gabonafélékben található összetett fehérje, amely gliadinból, és gluteninből áll.

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység más néven cöliákia, azt jelenti, hogy a gabonafélékben található glutén nevű fehérje ellen antitestek termelődnek a szervezetben. Ennek az autoimmun betegségnek a jellemző tünetei a hasi fájdalom, puffadás, krónikus hasmenés, étvágytalanság, felszívódási zavarok, vérszegénység, csontritkulás, gyenge immunrendszer, vékony, töredezett haj, gyermekeknél szembetűnő tünet a növekedésben való elmaradás. Laborleletben sokszor a vas alacsony szintje hívhatja fel a figyelmet a betegségre. Ha diagnosztizálják a cöliákiát, vagy gyanakszunk a gluténérzékenységre a glutént azonnal ki kell iktatni az étrendünkből.

Mi az, ami glutént tartalmaz?

  • Búza (mindenfajta búza, durumbúza, tönkölybúza stb.)
  • árpa, gersli, maláta
  • rozs
  • nem garantáltan gluténmentes zab (szennyeződés következtében)
  • kamut (Egyiptomból származó búzafaj)
  • tritikálé (búza és rozs kereszteződésével létrehozott gabonaféle)
  • Illetve az ezekből készült, vagy ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek.

Mit használhatunk a gluténmentes étrendben a glutént tartalmazó gabonák helyettesítésére?

  • Rizs,
  • burgonya,
  • kukorica,
  • szója,
  • köles,
  • hajdina,
  • quinoa,
  • amaránt,
  • de számos gluténmentes készítmény is elérhető ma már a boltok polcain.

A gluténmentes étrend egyik lehetséges „hátulütője”, hogy gyakran élelmirostban szegénnyé válik a táplálkozás, elsősorban a teljeskiőrlésű gabonakészítmények elhagyása miatt. Az élelmirost bevitelt úgy tudjuk növelni, ha minden étkezéshez választunk valamilyen zöldséget, esetleg gyümölcsöt. Jó választás ugyanakkor a rostbevitel növelésére a gluténmentes, barna kenyérliszt keverékekből készült péksütemének, gluténmentes magos kenyerek, barnarizs, alternatív gabonafélék, hajdina, quinoa, amaránt fogyasztása is.

Az útifűmaghéj is sokoldalúan felhasználható, például turmixok, joghurtok, sütemények, kenyerek összetevőjeként a rostbevitelünk növelésére.

5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére:

  • Főzéskor/sütéskor mindig a gluténmentes változatot készítsük el először. Például melegszendvics sütőben először a gluténmentes verziót készítsük el.
  • Ne használjuk ugyanazokat a konyhai eszközöket a gluténmentes és a hagyományos ételek készítésekor! A vágódeszkát, és a fakanalat nem tudjuk teljes mértékben úgy letisztítani, hogy ne álljon fent a szennyezés lehetősége.
  • A gluténmentes élelmiszerek legyenek elkülönítve a glutént tartalmazóktól, tehát a gluténmentes alapanyagok mellé ne tegyük a búzalisztet, illetve a kész kenyereket se keverjük!
  • Lehetőség szerint minden lisztet tároljunk jól záródó dobozban vagy üvegben.
  • Alaposan tisztítsuk meg a konyhapultot ételkészítés előtt, illetve azokat a felületeket, amelyen dolgozni fogunk.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Alternatív szorongásoldó módszerek
A szorongás alternatív kezelési módszerei gyakran a terápia és a gyógyszeres kezelés mellett működnek a legjobban. Fontos, hogy beszéljen kezelőorvosával a kezelési tervről és a kiegészítő...
Mit kell tudni a szezonális depresszióról?
A szezonális depresszió, más néven szezonális affektív zavar (SAD), egy hangulati rendellenesség, amely minden évben körülbelül ugyanabban az időszakban fordul elő. Általában ősszel vagy télen...
Az ételallergiás számára az ünnepi asztal egy aknamező
Szabó Magda szerint a karácsony egy lelkiállapot, nem pedig étkezés. Az ünnepi asztalnak és ételkülönlegességeknek azonban mégiscsak szimbolikus jelentősége van a családdal és szeretteinkkel való...
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mér reggelente, és nem érti, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Milyen okok idézik...