Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.28.
Szerző: Balogh Mária újságíró
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.

A vastagbél krónikus gyulladásos betegség tünetei

A rendszeresen visszatérő, vagy túl gyakran előforduló, bizonytalan eredetű hasi fájdalom – puffadás, görcsölés, teltségérzés -, intőjel. Akárcsak a visszatérő hányinger, hányás, ok nélküli fáradtságérzés, gyengeség, fogyás, hőemelkedés, és láz ugyancsak utalhatnak a betegség kialakulására.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Sokan elodázzák a segítségkérést, ha azt tapasztalják, hogy véres a székletürítésük, ha szűnni nem akaró gyomorfájdalmuk van. Mindkét esetben orvoshoz kell fordulni, és időben tisztázni a háttérben álló okokat. Ráadásul nem is kell mindenkor a legrosszabbra gondolni, mivel az aranyér is okozhat véres székletet, de elhanyagolni azt sem szabad. A kezeletlen szervi rendellenességek könnyen elfajulhatnak, s válhatnak nehezen gyógyíthatóvá, vagy tumoros betegséggé.

Milyen betegségeket válthat ki a vastagbél gyulladása?

A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, valamint a Crohn- betegség fontos kockázati tényezőként vannak jelen a beteg szervezetében, a későbbi daganatos betegség kialakulásában. Ez a két kórság az, aminek eltérése, elváltozása mellett alakul ki a legtöbb vastagbélrák.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Szerző: Balogh Mária újságíró Megjelenés dátuma: 2022.07.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.