Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.28.
Szerző: Balogh Mária újságíró
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.

A vastagbél krónikus gyulladásos betegség tünetei

A rendszeresen visszatérő, vagy túl gyakran előforduló, bizonytalan eredetű hasi fájdalom – puffadás, görcsölés, teltségérzés -, intőjel. Akárcsak a visszatérő hányinger, hányás, ok nélküli fáradtságérzés, gyengeség, fogyás, hőemelkedés, és láz ugyancsak utalhatnak a betegség kialakulására.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Sokan elodázzák a segítségkérést, ha azt tapasztalják, hogy véres a székletürítésük, ha szűnni nem akaró gyomorfájdalmuk van. Mindkét esetben orvoshoz kell fordulni, és időben tisztázni a háttérben álló okokat. Ráadásul nem is kell mindenkor a legrosszabbra gondolni, mivel az aranyér is okozhat véres székletet, de elhanyagolni azt sem szabad. A kezeletlen szervi rendellenességek könnyen elfajulhatnak, s válhatnak nehezen gyógyíthatóvá, vagy tumoros betegséggé.

Milyen betegségeket válthat ki a vastagbél gyulladása?

A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, valamint a Crohn- betegség fontos kockázati tényezőként vannak jelen a beteg szervezetében, a későbbi daganatos betegség kialakulásában. Ez a két kórság az, aminek eltérése, elváltozása mellett alakul ki a legtöbb vastagbélrák.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Szerző: Balogh Mária újságíró Megjelenés dátuma: 2022.07.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...