Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.15.
Szerző: Balogh Mária újságíró
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.

A vastagbél krónikus gyulladásos betegség tünetei

A rendszeresen visszatérő, vagy túl gyakran előforduló, bizonytalan eredetű hasi fájdalom – puffadás, görcsölés, teltségérzés -, intőjel. Akárcsak a visszatérő hányinger, hányás, ok nélküli fáradtságérzés, gyengeség, fogyás, hőemelkedés, és láz ugyancsak utalhatnak a betegség kialakulására.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Sokan elodázzák a segítségkérést, ha azt tapasztalják, hogy véres a székletürítésük, ha szűnni nem akaró gyomorfájdalmuk van. Mindkét esetben orvoshoz kell fordulni, és időben tisztázni a háttérben álló okokat. Ráadásul nem is kell mindenkor a legrosszabbra gondolni, mivel az aranyér is okozhat véres székletet, de elhanyagolni azt sem szabad. A kezeletlen szervi rendellenességek könnyen elfajulhatnak, s válhatnak nehezen gyógyíthatóvá, vagy tumoros betegséggé.

Milyen betegségeket válthat ki a vastagbél gyulladása?

A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, valamint a Crohn- betegség fontos kockázati tényezőként vannak jelen a beteg szervezetében, a későbbi daganatos betegség kialakulásában. Ez a két kórság az, aminek eltérése, elváltozása mellett alakul ki a legtöbb vastagbélrák.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Szerző: Balogh Mária újságíró Megjelenés dátuma: 2021.12.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a vastagbéltükrözés témában?
Hasznos lehet
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...
Egészséges helyzetben a vékony-és vastagbél határán található egy billentyű, ami biztosítja, hogy a bélszakaszok baktériumflórája ne keveredjen. Ha a vastagbélben élő baktériumflór ...