Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.26.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
Az aranyér nem más, mint vénás tágulat, melyek a végbélnyílás körül vagy a végbélnyíláson belül keletkeznek. Hogyan ismerjük fel? Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk? Mire számítsunk a kezelésnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Az aranyér legjellemzőbb tünetei közé tartozik:

  • rövid ideig tartó vérzés, mely székeléskor jelentkezik, ilyenkor friss piros vérnyomokat találhatunk a wc papíron
  • véres széklet
  • tapintásnál ismeretlen csomó észlelése
  • szorulás, melynek hátterében a duzzadt nyálkahártya állhat
  • fájdalom
  • viszketés

Mit tegyünk, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk?

Az említett tünetek észlelése esetén orvosi kivizsgálás javasolt, hiszen ezek a panaszok más betegség esetén is előfordulhatnak (végbél repedés, végbél tályog, végbél sipoly, végbél előesés, végbél daganat), melyek közül kiemelendő a végbél daganat, mely időben történő felismerés esetén jól gyógyítható, így nem lehet kellő képen hangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálatok szerepét.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

Aranyeres panaszok esetén proktológiai vizsgálat szükséges, hogy az aranyerességet igazolja, illetve kizárja a panaszok mögött előforduló egyéb okokat, különös hangsúlyt fektetve a végbéldaganat irányába végzendő szűrésre. A kivizsgálás része a végbélnyílás szemrevételezése, ujjal történő vizsgálata, valamint a végbél belső szakaszának tükrözéssel (rektoszkóp) történő áttekintése.  A rektoszkóp egy videokamerával ellátott, cső alakú, száloptikás készülék, melyet a végbélnyílásba vezet a szakorvos és áttekinti a végbél alsó szakaszát. A vizsgálat kissé kellemetlen, de csak 1-2 perces és általa szövettani vizsgálat is lehetővé válik a daganatra gyanús képletekből.

Hogyan kezelhető?

Az aranyér kezelésében szájon át szedhető gyógyszerek, helyileg ható kúpok és kenőcsök, valamint a műtéti kezelés is szóba jön. A gyógyszeres terápia az aranyeret nem tünteti el, de a tüneteket jelentősen csökkenti, vagy el is mulasztja. Gyógyszeres kezelés közé tartoznak a véna stabilizátor készítmények, melyek csökkentik az érfal áteresztő képességét, a vénás pangást és az érfal gyulladását, valamint fontos kiemelni a szorulásos panaszok esetén a hashajtók és székletlazítók szerepét, melyek csökkentik a kiújulás és a sérüléses vérzés előfordulását.

Székletrendezés szempontjából fontos megjegyezni a változatos rostdús étrend jelentőségét is, mely szintén hozzájárul a panaszok mérsékléséhez, valamint a kialakulás megelőzéséhez is. Műtéti beavatkozás az előrehaladott, tüneti kezelésre nem reagáló esetekben jön szóba. A műtéti megoldásoknak is több alternatívája van (infravörös koaguláció, gumigyűrüs leszorítás, gumiligatúra), melyekkel hosszú évekre jelentős javulás és tünetmentesség érhető el.

Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.11.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a aranyér témában?
Hasznos lehet
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakul ...
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...