Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?

Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?

Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.11.
Szerző: doktorGO
Hogyan kapjuk meg a kártyát, ha koronavírus fertőzésen estünk át? Mi a teendő oltás esetén? Mit tegyünk, ha az igénylés ellenére nem kaptuk meg a kártyát? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.

Oltást kaptam/fertőzött voltam, mi a teendőm?

A  koronavírus fertőzésből igazoltan gyógyultak és az oltottak számára automatikusan és ingyenesen kipostázzák a védettségi igazolványt. Fontos tudni, hogy az igazolványt a gyógyult beteg/oltott lakcímkártyáján szereplő tartózkodási vagy állandó lakcímére küldik. Érdemes arra figyelni, hogy a postaládára (pontosan) legyen kiírva a védettségi igazolvány tulajdonosának a neve, ellenkező esetben az visszaküldésre kerülhet.  

Ellenanyag-vizsgálat/külföldi oltás alapján kérném a kártyát.

Aki utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat alapján vagy külföldön beoltott magyar állampolgárként szeretne kártyát igényelni, annak személyesen a kormányablakban vagy elektronikusan kell benyújtania az erre irányuló kérelmét.

Mit tegyek, ha nem kaptam meg a kártyát?

Ellenőrizzük az EESZT Lakossági Portálon, hogy megfelelően rögzítették-e az adatainkat, illetve a védőoltás beadásának tényét.

  • Helytelen adatok esetén: Amennyiben valamilyen eltérést vagy hiányosságot tapasztalunk, jelezzük ezt az oltóponton vagy a háziorvosunknál.
  • Ha helyesek az adatok: Amennyiben az adatok megfelelőek, érdemes telefonon érdeklődni a legközelebbi kormányablaknál. Személyesen csak abban az esetben javasolt felkeresni, ha telefonon vagy elektronikus úton nem sikerült az ügyintézés, de fontos tudni, hogy a kormányablakban nem adnak ki védettségi igazolványt.

Mit tegyek, ha kiküldték a kártyát, de nem kaptam meg?

A Központi Okmányirodába küldik vissza azokat a kártyákat, amelyeket a Posta nem tud a rögzített címre kézbesíteni. Ilyen esetben - a megfelelő cím/név javítása után - kérhetünk újbóli kiküldést vagy átvehetjük akár személyesen is. Amennyiben az igazolványunk nem került vissza a hatósághoz, a kiállítástól számított 30 napon belül ingyenesen kérhetünk helyette másikat elektronikusan, vagy a kormányablakban személyesen.

Elvesztettem a kártyám, hogyan pótolhatom?

Ha a kártyát elvesztettük, megrongálódott vagy megsemmisült a pótlást  elektronikusan vagy személyesen a kormányablakban kérhetjük - a 3000 forintos díj befizetése után.

Védettségi igazolvány mobilon

Ha megkaptuk a védőoltást, érdemes letöltenünk az EESZT ingyenes mobilalkalmazását, amit a kártya helyett azonnal használhatunk (amíg azt nem kapjuk kézhez) azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a koronavírus témában?
Hasznos lehet
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
Betegnek érzed magad, de nem tudod mi fertőzhetett meg? Felvetted a védőoltást mégis COVID-gyanús tüneteid vannak? Fordulj szakemberhez, hogy megtudd, átestél-e Covid-19 fertőzésen.
Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem bi ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...