Szívizomgyulladás

Szívizomgyulladás

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A szívizomgyulladás (myocarditis) a szív izomzatának gyulladásos betegsége, melyet számos tényező kiválthat. A kialakult gyulladás következtében a szívizom sejtjei károsodnak, ami a szív működésének különböző súlyosságú zavarát eredményezheti. Mit tehetünk ilyenkor?

Mi okozhat szívizomgyulladást?

 • Fertőzések: leggyakrabban vírusok (pl. Coxsackie-, adenovírus), baktériumok (pl. Streptococcus, Lyme-kórt okozó Borrelia fertőzés). Ritkán parazita-, vagy gombafertőzés.
 • Kémiai irritáció: gyógyszerek (pl. kemoterápiás szerek), kábítószerek (pl. kokain).
 • Sugárkezelés.
 • Autoimmun betegségek.
 • Súlyos allergiás reakció.

Milyen tünetei lehetnek?

A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat. Fontos, hogy a szívizomgyulladást mindig komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is eredményezhet. Tünetei lehetnek:

 • fáradékonyság, rossz közérzet;
 • hőemelkedés, láz;
 • izom-és ízületi fájdalom;
 • mellkasi fájdalom, heves szívdobogásérzés;
 • súlyos esetben szívelégtelenség tünetei: légszomj, lábdagadás, terhelhetőség jelentős csökkenése;
 • kóros vérrögképződés (következményeként kialakulhat például stroke, szívinfarktus);
 • ritmuszavarok – ritkán hirtelen szívhalál.

Hogyan diagnosztizálható?

Alapos kórtörténet-felvétel, fizikális vizsgálat után vérvétel, EKG, illetve szívultrahang vizsgálat szükséges. Fontos tisztázni, hogy a közelmúltban volt-e a betegnek légúti vagy gyomor-bélrendszeri fertőzése, mert ezek után – a jellemző panaszok esetén – mindig gondolni kell szívizomgyulladás lehetőségére. Bizonyos esetekben szívkatéteres vizsgálat elvégzése is szükséges – főleg differenciáldiagnosztikai szempontból, a hasonló tünetekkel járó szívinfarktus kizárására. A diagnózis megerősítésében és pontosításában sokat segíthet a szív MR vizsgálat.

Hogyan kezelhető?

A tünetek súlyosságától függően a szívizomgyulladás kezelhető otthon, de sok esetben szükséges kórházi megfigyelés is. Fontos a kiváltó okot azonosítani, és lehetőség szerint azt is kezelni.

 • Fizikai kímélet: minimum 2-3 hét ágynyugalom; az intenzív fizikai aktivitás pedig legalább 2-3 hónapig kerülendő.
 • Gyógyszeres kezelés: gyulladáscsökkentők; bakteriális eredet esetén antibiotikumok; a szív munkáját csökkentő gyógyszerek.
 • Súlyos, ismétlődő ritmuszavarok esetén speciális ritmusszabályozó eszköz (pacemaker) beültetésére is szükség lehet.
 • Extrém súlyos esetekben szükség lehet a keringés gyógyszeres vagy eszközös támogatására, illetve szívátültetésre is.

Szerencsére az esetek többségében, időben megkezdett kezeléssel a szívizomgyulladás maradványtünetek nélkül gyógyul. Előfordulhatnak azonban olyan súlyos esetek, amikor a gyulladás olyan nagymértékben károsítja a szívizomsejteket, hogy a szív funkciója tartósan károsodik. Ilyen esetekben rendkívül fontos a megfelelő centrumokban történő rendszeres gondozás kardiológus szakorvos által.

Forrás: Myocarditis

Útmutató

 • A szívizomgyulladás következtében a szívizom sejtjei károsodnak, ami a szív működésének különböző súlyosságú zavarát eredményezheti.
 • A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat, legjellemzőbb tünetei a fáradékonyság, rossz közérzet; hőemelkedés, láz; izom-és ízületi fájdalom; mellkasi fájdalom, heves szívdobogásérzés, súlyos esetben azonban stroke, hirtelen szívhalál is előfordulhat.
 • Alapos kórtörténet-felvétel, fizikális vizsgálat után vérvétel, EKG, illetve szívultrahang vizsgálat szükséges.
 • A tünetek súlyosságától függően a szívizomgyulladás kezelhető otthon, de sok esetben szükséges kórházi megfigyelés is. Fontos a kiváltó okot azonosítani, és lehetőség szerint azt is kezelni.
Szívizomgyulladás - Részletesen a témáról
Mire figyeljek szívizomgyulladás után?
A szívizomgyulladás (myocarditis) a szív izomzatának gyulladásos betegsége, melyet minden esetben komolyan kell venni. Lássuk, mi okozhat szívizomgyulladást, hogyan kezelhető és mikre kell odafigyelni a gyógyulást követően!
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Meghökkentő tények a szívbetegségekről
Sajnálatos módon kijelenthetjük, hogy a 21. század életstílusát és tempóját gyakran az egészségünk sínyli meg. Felgyorsult világunkban, a rohanó mindennapok során hajlamosak vagyunk az egyik legfontosabb szervünkről - a szívünkről – megfeledkezni. A Szívünk napja alkalmából tudjunk meg többet szívünk működéséről és tegyünk egészségéért.
Tudtad, hogy szívünknek saját agya van?
Szívünk testünk hormonháztartásában is fontos szerepet játszik. Több mint 40 000 idegsejtből áll, melyek egy saját idegrendszert alkotnak.
Hasznos lehet
Mire figyeljek szívizomgyulladás után?
A szívizomgyulladás (myocarditis) a szív izomzatának gyulladásos betegsége, melyet minden esetben komolyan kell venni. Lássuk, mi okozhat szívizomgyulladást, hogyan kezelhető és mikre kell...