Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?

Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?

Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.05.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.

Sok szakértő szerint fenyeget minket a koronavírus járvány negyedik hulláma; a vírus újabb, agresszívebb mutánsai is egyre inkább elterjedőben vannak, így a védettség minden eddiginél fontosabb.

Mikor és hol lehetséges a harmadik oltás beadatása?

Alapvetően a második dózis beadása után 4 hónappal lehetséges az újabb adaggal történő vakcináció, de egyéni mérlegelés alapján az oltóorvosok ettől eltérhetnek. Időpontfoglalásra lehetőség van online felületen (EESZT lakossági portálon keresztül), illetve a háziorvosnál is lehet jelezni az igényt a harmadik oltás felvételére. Jelenleg a vakcina beadatása a centrumkórházakban és a megyei kórházakban lehetséges.

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

A szakmai ajánlások figyelembevételével az oltóorvos feladata egyénileg mérlegelni, hogy milyen Covid19-elleni vakcinát ad be harmadikként a pácienseknek. A jelenlegi hazai ajánlás a különböző hatásmechanizmusú vakcinák kombinálását javasolja: azoknak, akik elsőként vektorvakcinát kaptak, elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát javasolt kapniuk emlékeztető oltásként, és fordítva. Azt feltételezik, hogy a különböző hatásmechanizmusú oltóanyagok kombinálásával erőteljesebb immunválasz alakulhat ki.

A hazánkban kiadott szakmai javaslat szerint a következő kombinációkban lehetséges az oltások beadása:

  • AstraZeneca után adható Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Janssen után adható Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Moderna után adható Janssen, Sinopharm és AstraZeneca;
  • Pfizer után Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • Sinopharm után adható Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen;
  • Szputnyik V után adható Pfizer, Moderna és Sinopharm.

Ugyanakkor az is lehetséges – ha az oltóorvos úgy dönt –, hogy az érintett páciens ugyanazt az oltóanyagot kapja, amit korábban is.

Kiknek ajánlott a harmadik oltás felvétele?

Elsősorban az időseknek, a krónikus-, és legyengült immunrendszerű betegeknek, valamint a járványügyi szempontból veszélyeztetett embereknek javasolják a harmadik oltás beadatását.

A várandósoknak egyelőre nem ajánlják a harmadik dózis beadását.  

Milyen mellékhatásokkal kell számolni a harmadik oltás után?

Ebben az esetben is ugyanazokkal a reakciókkal (izomfájdalom, hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás) lehet számolni, mint az első két oltás esetében. Ezek többnyire átmenetiek és a legtöbb esetben pár nap alatt maguktól megszűnnek.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a kombinált vakcinák beadásának jövőbeli, hosszútávú következményeiről, esetleges szövődményeiről egyelőre nincs elegendő mennyiségű adat.

Kapcsolódó témák
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.08.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a koronavírus témában?
Hasznos lehet
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencialaborjában találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó - mint az óriássejtes vírus vagy az adenov ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...