Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?

Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?

Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.05.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.

Sok szakértő szerint fenyeget minket a koronavírus járvány negyedik hulláma; a vírus újabb, agresszívebb mutánsai is egyre inkább elterjedőben vannak, így a védettség minden eddiginél fontosabb.

Mikor és hol lehetséges a harmadik oltás beadatása?

Alapvetően a második dózis beadása után 4 hónappal lehetséges az újabb adaggal történő vakcináció, de egyéni mérlegelés alapján az oltóorvosok ettől eltérhetnek. Időpontfoglalásra lehetőség van online felületen (EESZT lakossági portálon keresztül), illetve a háziorvosnál is lehet jelezni az igényt a harmadik oltás felvételére. Jelenleg a vakcina beadatása a centrumkórházakban és a megyei kórházakban lehetséges.

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

A szakmai ajánlások figyelembevételével az oltóorvos feladata egyénileg mérlegelni, hogy milyen Covid19-elleni vakcinát ad be harmadikként a pácienseknek. A jelenlegi hazai ajánlás a különböző hatásmechanizmusú vakcinák kombinálását javasolja: azoknak, akik elsőként vektorvakcinát kaptak, elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát javasolt kapniuk emlékeztető oltásként, és fordítva. Azt feltételezik, hogy a különböző hatásmechanizmusú oltóanyagok kombinálásával erőteljesebb immunválasz alakulhat ki.

A hazánkban kiadott szakmai javaslat szerint a következő kombinációkban lehetséges az oltások beadása:

  • AstraZeneca után adható Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Janssen után adható Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Moderna után adható Janssen, Sinopharm és AstraZeneca;
  • Pfizer után Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • Sinopharm után adható Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen;
  • Szputnyik V után adható Pfizer, Moderna és Sinopharm.

Ugyanakkor az is lehetséges – ha az oltóorvos úgy dönt –, hogy az érintett páciens ugyanazt az oltóanyagot kapja, amit korábban is.

Kiknek ajánlott a harmadik oltás felvétele?

Elsősorban az időseknek, a krónikus-, és legyengült immunrendszerű betegeknek, valamint a járványügyi szempontból veszélyeztetett embereknek javasolják a harmadik oltás beadatását.

A várandósoknak egyelőre nem ajánlják a harmadik dózis beadását.  

Milyen mellékhatásokkal kell számolni a harmadik oltás után?

Ebben az esetben is ugyanazokkal a reakciókkal (izomfájdalom, hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás) lehet számolni, mint az első két oltás esetében. Ezek többnyire átmenetiek és a legtöbb esetben pár nap alatt maguktól megszűnnek.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a kombinált vakcinák beadásának jövőbeli, hosszútávú következményeiről, esetleges szövődményeiről egyelőre nincs elegendő mennyiségű adat.

Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.08.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen? témában?
Hasznos lehet
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...
Mivel a mérgezéseknek rendkívül szerteágazó tünettana van a legfontosabb, hogy gondoljunk a mérgezés lehetőségére.