Ezek a mikrotápanyagok támogathatják szíve egészségét
Ezek a mikrotápanyagok támogathatják szíve egészségét
Az egészséges szív egy olyan népszerű kifejezés is, amely akkor is elhangzik, ha a népszerű diétákról beszélünk. És ennek van értelme, mert amit eszik, az pozitív vagy negatív hatással lehet a szívére. Míg általában bizonyos élelmiszerekről vagy élelmiszercsoportokról hallani, egyes kutatók egy kicsit mélyebben vizsgálták a szív-táplálkozás összefüggését.
Egy kutatás szerint az alapvető vitaminok és ásványi anyagok (mikrotápanyagok) bevitele kulcsfontosságú része az étrend és a szív- és érrendszer egészsége közötti kapcsolatnak. De melyik mikrotápanyag támogatja a legjobban a szívet? És potenciálisan lehetnek károsak?
Mik azok a mikrotápanyagok?
A mikrotápanyagok olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek támogathatják a test egészségét, de nem lehet endogén módon előállítani – ismerteti Alice H. Lichtenstein, vezető tudós és a szív- és érrendszeri táplálkozási csoport vezetője a Jean Mayer USDA Humán Táplálkozási Kutatóközpontban. Egyszerűbben fogalmazva, ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani ezeket a tápanyagokat, ezért az elfogyasztott élelmiszerekkel vagy kiegészítőkkel kell bevinni őket.
A mikrotápanyagok különböznek a makrotápanyagoktól. A makrotápanyagok kalóriát biztosítanak, amelyre a szervezetnek szüksége van az energiához. A mikrotápanyagok viszont alapvető anyagok, amelyekre a szervezetnek mindenféle funkció ellátásához szüksége van. Ha nem jut be elég bizonyos vitaminokból és/vagy ásványi anyagokból, előfordulhat, hogy bizonyos testi folyamatok nem működnek megfelelően.
Segítenek a mikrotápanyagok a szívnek?
A kutatók egy hipotézis felállításával kezdték. Feltételezték, hogy a mikroelemek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, azaz képesek szabályozni az oxidatív stresszt és a gyulladást. Ezek a negatív tényezők származhatnak a nem kellően tápláló étrendből, a testmozgás hiányából, a stresszből és bizonyos genetikai tényezőkből.
Az oxidatív stressz hatására plakk képződik az artériákban. A lepedék felhalmozódása csökkentheti a létfontosságú szervek, például az agy és a szív vérellátását. Idővel ez súlyos egészségügyi következményekhez, például szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet.
A nagyobb kérdés az volt, hogy ha bizonyos mikrotápanyagok potenciálisan segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben, az azt jelenti, hogy segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is?
Míg a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „a mikrotápanyagok jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségében olyan mechanizmusokon keresztül, amelyek magukban foglalják a gyulladást, az oxidatív stresszt és az endothel funkciót”, és hogy „bizonyos mikrotápanyagok, mint például a kalcium, a cink, a D-vitamin és a szelén ígéretesnek bizonyulnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében” – néhány fontos kivételt is megjegyeztek kutatásaik során.
Áttekintésük alapján a bizonyítékok „nem támasztják alá a vitamin-kiegészítők rutinszerű használatát a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésére”. Azt is megjegyezték, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok túlzott szintje „kockázatot jelenthet”.
Túl sok mikrotápanyag bevitele kisebb valószínűséggel fordul elő, ha tápanyagban gazdag ételeket fogyaszt. Ebből a célból a kutatók úgy vélték, hogy általános következtetésük rávilágított: a kiegyensúlyozott mikrotápanyag-bevitelre az étrenden keresztül kell törekedni.
A szakértők egyetértenek abban, hogy az alábbi mikrotápanyagok kulcsfontosságú szereplők szívünk egészségének megőrzéséhez.
A legjobb vitaminok a szív egészségének fenntartásához
A kutatók szerint a D-vitamin nélkülözhetetlen a szív- és érrendszer egészségéhez. A D-vitamin táplálékforrása a zsíros hal, például a lazac. Azt is megjegyezték, hogy a folsav önmagában csökkentette a stroke előfordulását, csakúgy, mint a folsav B6 és B12 pótlása.
Melissa Ann Prest, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője elmondta, hogy a C-, E- és B-vitamin (beleértve a folsavat), a B6-, B12-vitamin és a béta-karotin szintén fontos szerepet játszanak a szív egészségében. "A C- és E-vitaminok erős antioxidánsok, a B-vitaminok pedig segítenek csökkenteni a homocisztein magas szintjét, ami a szívbetegségek fokozott kockázatával jár együtt" - mondta Prest.
A legjobb ásványi anyagok a szív egészségéhez
A kalcium, a cink és a szelén vezeti a tanulmány szív-egészséges ásványi anyagok listáját. Feltételezik, hogy a szelén és a cink szerepet játszanak a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésében, mivel szabályozzák a gyulladást és az oxidatív károsodást. Antioxidánsként a cink megakadályozza a szabad gyökök képződését, amelyek károsíthatják a sejteket és degeneratív betegségeket válthatnak ki. Mindkettő megtalálható a halakban. Perst hozzátette, hogy a kálium, a magnézium és a kalcium is kordában tarthatja a vérnyomást – ez a szívbetegségek fontos kockázati tényezője.
Hogyan fogyaszthat több mikrotápanyagot?
A szükséges mikrotápanyagok nagy részét megfelelő étkezéssel beviheti. Perst azt javasolja, hogy fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húst és baromfit, halat és tenger gyümölcseit, valamint egészséges zsírokat, például diót és magvakat. Például a cink megtalálható marha-, borjú-, sertés-, bárány-, gabonafélékben, gabonákban, halban, zöldségekben, diófélékben, tejben és bizonyos tejtermékekben.
Ha aggódik amiatt, hogy étrendje nem elég változatos, vagy kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, érdemes lehet változtatni vagy konzultálni egy dietetikussal. A szükséges mennyiség feletti mikroelemek fogyasztása nem jár előnyökkel. És amint a tanulmány rámutat, a túlzott fogyasztás káros hatásokkal járhat, attól függően, hogy melyik mikrotápanyagról van szó. A kutatók például megjegyezték, hogy a niacin és az antioxidánsok bármilyen okból megnövekedett mennyisége növelheti a halálozási kockázatot.
Bár ritka, a D-vitamin toxicitása a túlzott pótlás lehetséges következménye, amely székrekedéshez, zavartsághoz és a vér magas kalciumszintjéhez (hiperkalcémiához) vezethet.
Perst szerint a kulcs az egészséget támogató étkezési szokások kialakítása és a túlzottan feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának minimalizálása minden életkorban. Általánosságban elmondható, hogy a szív-egészséges szokások kialakítása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez az életkor előrehaladtával.