Mit tesz a harag a testtel?

Mit tesz a harag a testtel?

Mit tesz a harag a testtel?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.06.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A harag pillanatnyilag felforrósíthatja a testet, illetve az egészségre is kihathat. De hogyan? És mit tehetünk ellene?

Mit tesz velünk a düh?

Ezt az intenzív érzelmet gyulladással, emésztési problémákkal és a szívinfarktus nagyobb kockázatával hozták összefüggésbe a kutatók. A Journal of the American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint még a rövid haragos időszakok is akár 40 percig károsíthatják az ereket.

A kutatócsoport 280 egészséges felnőtt résztvevőt vizsgált, hogy megfigyelje a harag, a szorongás és a szomorúság erek egészségére gyakorolt hatását. A harag volt az egyetlen olyan érzelem, amely jelentősen rontotta a véredények működését.

"Ha a semleges állapothoz képest dühöt érzünk, az ronthatja a véredények tágulásának képességét" - mondta Daichi Shimbo, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának orvosprofesszora és a tanulmány vezető szerzője.

Ahogy a düh eluralkodik, a test fiziológiailag felizgatja magát és felkészül a harcra. A mellékvesék olyan hormonokat pumpálnak ki, mint az adrenalin és a kortizol, ami megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A véráramlás eltolódik az olyan nem alapvető rendszerektől, mint az emésztés, és az izmok felé halad, felkészítve a testet a fizikai válaszokra.

Ez a megnövekedett véráramlás és a hormonális túlfeszültség megemelheti a testhőmérsékletet és izzadáshoz vezethet. Normális esetben az erek kitágulnak és összehúzódnak, hogy szabályozzák a véráramlást, de ez a funkció károsodhat a dührohamok során. Shimbo szerint a gyakori haragos epizódok a véredények működésének tartós károsodásához vezethetnek, amely növelheti a szívbetegség kockázatát.

Relaxációs gyakorlatok

Bár jó érzés lehet kiabálni, kiadni a feszültséget vagy futni menni, ezek az izgalomnövelő tevékenységek nem hatékonyak a harag kezelésére egy metaanalízis szerint. "A legtöbb ember nem igazán tudja, mit tegyen, ha dühös" - mondta Sophie L. Kjaervik, a Virginia Commonwealth Egyetem agressziókutatója és a metaanalízis vezető szerzője.

Érdemes kipróbálni olyan tevékenységeket, amelyek csökkenthetik a feszültséget, mint például a meditáció, a jóga és a mélylégzés. Bernard Golden klinikai pszichológus és a chicagói Anger Management Education alapítója szerint a haragkezelés segíthet csökkenteni a test fenyegetés érzetének gyakoriságát, intenzitását és időtartamát, ezáltal csökkenti annak fiziológiai hatását.

Golden azt javasolja, hogy próbáljon ki egy lassú, mély légzési gyakorlatot, amikor dühös: lélegezzen be négy másodpercig, lélegezzen ki hat másodpercig, és ismételje meg. Ez a légzési sebesség lelassítja a szívritmust, ami segíthet megnyugodni.

A relaxációs gyakorlatok elsajátítása, az együttérző párbeszéddel végzett önnyugtatás, valamint a haraghoz hozzájáruló gondolatok és érzések reflektálása szintén segíthet ennek az érzelemnek a kezelésében – tette hozzá.

"A haragunk reakció és elvonja a figyelmet más kellemetlen érzésekről, mint például a bűntudat, a szégyen, a tehetetlenség, az elutasítás, a szomorúság vagy az alkalmatlanság érzése" - mondta Golden.  

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.06.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.