Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?

Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?

Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.01.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A legboldogabb pillanataidban könnyek ülnek a szemedben, de ha valamilyen okból nem termelődik belőle elég, vagy nem megfelelő az összetétele, minősége, akkor szemszárazság lép fel. Ez előbb-utóbb kellemetlenné teszi a mindennapokat. Mit tehetünk?

Mi okozhat szemszárazságot?

Lehetséges, hogy a könny rendszerében a termelésnél vagy az áramlásnál felborul az egyensúly. Lehet, hogy a légkondicionáló, a fűtés vagy egy hasonló berendezés miatt gyorsan elpárolog a szemet nedvesen tartó könnyréteg. Okozhatja természetes öregedési folyamat is, különösen a menopauza, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet, kiválthatják betegségek, a kontaktlencse viselés, kedvezőtlen időjárási és környezeti körülmények – például erős szél, túl poros levegő. De a képernyő előtti munkavégzés is gyakori kiváltó ok, hiszen ebben az esetben nem elég sűrűn pislogunk.

Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?

„A szemszárazság a legtöbb esetben könnyen visszafordítható folyamat. A kezeléséhez azt szükséges mindenekelőtt kideríteni, hogy mi okozza azt. Ha nem tudjuk a szemszárazság okát, mindenképpen menjünk el szemvizsgálatra” – javasolja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője..Amennyiben a szemcseppek és az életmódváltás nem járnak együtt javulással, komolyabb kivizsgálásra is szükség lehet. Alapbetegség esetén, annak kezelése után a szakember tudja ellenőrizni, hogy a szemünkben is hozott-e a betegség kezelése pozitív változást. Léteznek kifejezetten a könnyre fókuszáló vizsgálatok is.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?
Hogyan előzhetjük meg a szemszárazságot? Mit tehetünk, ha már kialakult? Összeszedtünk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük télen a szemszárazság tüneteit.
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.