Szemviszketés

Szemviszketés

1 perces olvasási idő
Szerző: Arterego, egészséges életmód
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.

Szezonális allergia

A szezonális allergia több okból is eredményezhet szemviszketést. Az egyik az, hogy az allergének, például a pollenek, a por, az állati szőr közvetlenül a szembe juthatnak, amik kellemetlen érzést okozhatnak. Ha olyan allergiás tünetekkel küszködünk, mint a tüsszögés és az orrfolyás, akkor jó eséllyel száraz és viszkető szemmel is, mert a szemek és az orrmelléküregek összeköttetésben állnak egymással, a szövetekben lévő hisztamin vegyületek pedig felszabadulnak. Ezek duzzanatot, viszketést, könnyezést vagy pirosodást okozhatnak.

Kontaktlencsék

A kontaktlencsék is irritálhatják a szemet és így viszkető érzést indukálhatnak. Fontos, hogy azok mindig jó állapotban legyenek. Ha megrepedt vagy sérült egy lencse, azonnal cserélni kell. Mindig tartsuk be a viselési időt, ne hordjuk túl a lencséket. Minden esetben tiszta kézzel nyúljunk azokhoz. Általános szabály, hogy fogadjuk meg a szakértők tanácsát, járjunk évente kontroll vizsgálatra. Egy lencse viselése során ne változtassuk meg a tároló szert. Kizárólag csak az e célból gyártott steril folyadékokat használjuk, a csapvíz nem megfelelő. A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel. Tisztán kell tartani a tokot és rendszeresen cserélni is kell azt. A tároló szert minden használat után öntsük ki a tokból. A száraz kontaktlencse nagyobb mechanikus irritációt okoz, ne hagyjuk kiszáradni. Használjunk rendszeresen műkönnyet.

Szemszárazság

Ha valamilyen okból nem termelődik elég könny a szemünkben vagy annak összetétele nem megfelelő, akkor szemszárazság léphet fel. A száraz szem összefügg az életkorral, a modern életmóddal, bizonyos alapbetegségekkel. Ez pedig viszkető érzéssel párosulhat. Ha arra gyanakszunk, hogy ez okozza a problémánk, akkor a könnyeinket kell górcső alá vennünk. Jó hír, hogy léteznek kifejezetten a könnyel foglalkozó vizsgálatok: a Tipton Eyeworks könnyvizsgálatán többek között a könnytermelést, a könny megfelelő mennyiségét és minőségét is figyelik.

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás általános kifejezés minden olyan betegségre, amely a kötőhártya, azaz a szem fehérje és a szemhéj belső oldalát borító vékony hártya gyulladását okozza. A kötőhártya-gyulladás kialakulhat allergia, fertőzés, vírus, baktérium vagy a szem bármely egyéb gyulladást kiváltó állapota miatt. Ez olyan intenzív tünetekhez vezethet, mint a szem megduzzadása, a könnyezés, a pirosodás, a váladékozás, homályos látás és a viszketés.

Szépségápolási termékek

Bár a szépségápolási termékeket nem közvetlenül a szemünkbe kenjük, a szempillaspirál, a szemhéjfesték és hasonlók apró darabkái bejuthatnak a szembe és a környező területekre, ezzel irritációt okozva. Sok szépségápolási termék tartalmaz különféle anyagokat, köztük színezékeket, illatanyagokat és tartósítószereket, amelyekre allergiásak vagy túlérzékenyek lehetünk. Ez a szem vagy a szem körüli bőr kipirosodásához, duzzanatához, valamint általában viszketéshez és könnyezéshez is vezethet.

Megerőltetett szem, más néven fáradt szem

„Ez valójában kicsit a szemszárazsághoz kapcsolódik” - mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője. „A szem megerőltetése akkor következik be, amikor a szem elfárad az intenzív használat miatt, például, ha hosszú ideig nézzük a számítógép képernyőjét, telefonunk vagy ha órákon át vezetünk. A tüneteket a szem felszínén lévő egyenletes nedvességréteg hiánya okozhatja. Ez pedig a szem szárazságához és így a viszkető érzéshez vezet. Társulhat még fájó, égő érzéssel, nehézség érzettel vagy hogy nem tudjuk nyitva tartani a szemünk.”

Útmutató

  • Bármilyen okból is legyen, ha a szemünket irritáltnak érezzük, folyamatosan bennünk a kényszer, hogy dörzsöléssel enyhítsük a viszkető érzést. Forduljunk szakemberhez a kiváltó ok mihamarabbi felderítése érdekében.
Hasznos lehet
A szaunázás tényleg kalóriát éget?
A szaunázást gyakran használják pihenésre, illetve egészségügyi előnyei is lehetnek, de kalóriát is égethetünk vele. A szauna egy fűtött helyiség, amely növelheti az elégetett kalóriák mennyiségét a...
Mennyi az egészséges közösségi médiával eltöltött idő?
Mennyit veszít a napjából az Instagram miatt és mennyit alszik a TikTok miatt? Valószínűleg nem is akarja tudni. Nem kell szégyellni, ezeket az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy addiktívak legyenek.
Mi a teendő tartós köhögés esetén?
Ebben a különösen erős légúti vírusszezonban a tartós köhögés lehet az egyik legfrusztrálóbb tünet. Bár az elhúzódó köhögés inkább kellemetlen, mint riasztó egészségügyi kockázatot jelenthet, érdemes...
9 ok, amiért nem kell félni az egészséges szénhidrátoktól
Bár a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztás esetén károsak lehetnek, a teljes értékű szénhidrátforrások hihetetlenül egészségesek. Tény, hogy a világ legegészségesebb ételei közül sok magas...